Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O parte din vină revine şi comunităţii româneşti locale, dar totuşi trebuie modificat cadrul legislativ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Politic » O parte din vină revine şi comunităţii româneşti locale, dar totuşi trebuie modificat cadrul legislativ
O parte din vină revine şi comunităţii româneşti locale, dar totuşi trebuie modificat cadrul legislativ

O parte din vină revine şi comunităţii româneşti locale, dar totuşi trebuie modificat cadrul legislativ

În legătură cu nereprezentarea românilor din Harghita în Parlament

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) şi-a exprimat surprinderea faţă de faptul că românii din Harghita nu vor fi reprezentaţi în Parlamentul României, precizând că este o situaţie deosebit de gravă prin consecinţele ei, care impune schimbarea legislaţiei în acest sens.

„Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a luat la cunoştinţă cu surprindere despre faptul că, în urma alegerilor din 11 decembrie, românii din judeţul Harghita nu vor fi reprezentaţi în Parlamentul României. Este o situaţie cu totul deosebită şi gravă prin consecinţele ei. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât ea se realizează cu doi ani înainte de a aniversa centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, ori acest lucru trebuie să pună pe gânduri politicienii şi, la iniţiativa Forumului, a celorlalte asociaţii, instituţii care au răspunderi pentru dăinuirea noastră identitară, să putem să asigurăm modificarea cadrului legislativ”, a declarat Ioan Lăcătuşu, membru în Consiliul director al FCRCHM.

Acesta a spus că legea ar trebui schimbată astfel încât, indiferent de numărul de voturi, partidul preferat de cei mai mulţi alegători, din cele două judeţe în care românii sunt numeric minoritari, să aibă asigurate locuri în Parlament.

„Realizăm că o parte din vină revine şi comunităţii româneşti locale, care nu a ieşit la vot în suficientă măsură, care şi-a împărţit voturile la partidele din tot spectrul politic românesc, dar vina principală o reprezintă lipsa cadrului legislativ adecvat care să permită ca, indiferent de numărul de voturi, formaţiunea politică care are numărul de voturi cel mai mare din judeţele Harghita şi Covasna să aibă asigurate locuri în Parlament. Nu dorim altceva decât să nu mai fim la cheremul calculatorului, ci să avem certitudinea că vom avea reprezentarea parlamentară, vom putea şi noi, prin vocea reprezentanţilor noştri, să exprimăm în Parlament punctele noastre de vedere, referitoare la problemele care îşi aşteaptă rezolvarea de atâţia ani pe linia prezervării şi afirmării identităţii naţionale”, a conchis dr. Ioan Lăcătuşu.

În acelaşi context, candidatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) Covasna, Gheorghe Baciu, care a obţinut prin redistribuire un mandat de senator, a declarat că se angajează să-i reprezinte în viitorul Parlament al României şi pe românii din judeţul Harghita. „Îmi pare rău că nici unul dintre partidele româneşti din judeţul Harghita nu a obţinut un mandat. (…) Eu am mulţi prieteni în judeţul Harghita, alături de care am activat de-a lungul timpului în diverse asociaţii, în Harghita există şi Episcopia Ortodoxă, iar, dacă şi ei vor, atunci eu mă angajez să reprezint în Parlament şi comunitatea românească din judeţul învecinat. O să anunţ şi partidul despre această intenţie a mea”, a declarat Gheorghe Baciu, care a fost primar al oraşului Întorsura Buzăului din 1989 şi până în 2008, având la activ şapte mandate.

LIA MATEI

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. acu va dati seama,eroi dupa razboi,e drept ca nici la nasu celor vechi nu se putea ajunge ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.