Colegiul „Goga” găzduieşte până la vară: Cufărul ce se va deschide peste o sută de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » (Inter)Național » Colegiul „Goga” găzduieşte până la vară: Cufărul ce se va deschide peste o sută de ani
Colegiul „Goga” găzduieşte până la vară: Cufărul ce se va deschide peste o sută de ani

Colegiul „Goga” găzduieşte până la vară: Cufărul ce se va deschide peste o sută de ani

În 2014, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” a sărbătorit centenarul cercetăşiei româneşti. Printre alte evenimente organizate la acea vreme, s-a numărat şi înfiinţarea unei „capsule a timpului”, adică o lădiţă din lemn sculptat, în care centrele locale din ţară au depus câte un obiect, o amintire dragă: eşarfe, fotografii, jurnale de camp, drapele, tricouri, gânduri înşirate pe hârtie, pentru cercetaşii de peste o sută de ani.

Ni se pare straniu să ne adresăm vouă, celor care acum, când scriem, nici nu existaţi. Ne întrebăm dacă acum, când citiţi aceste rânduri, mai există calculatoare, mai există mersul pe jos pe cărări de munte, sau dacă mai există păduri prin care să vă purtaţi paşii? Dacă aţi biruit în lupta cu marile probleme cu care azi se confruntă omenirea: războaie, poluare, inechitate socială? Poate că voi cutreieraţi munţii de pe Marte şi aţi devenit cercetaşi spaţiali? Cât de aventuros sună pentru noi…”, se scrie, de pildă, în Mesajul cercetaşilor harghiteni, aşezat în „capsula timpului”.

Acest Cufăr al Cercetaşului are un caracter itinerant, astfel că el a fost găzduit, la inaugurare, de Centrul Local Sinaia, iar apoi a fost preluat de cercetaşii din Constanţa. Centrului Local „Orion” din Miercurea-Ciuc al ONCR îi revine onoarea de a-l găzdui o vreme, urmând ca, în vara lui 2017, el să ajungă la Cristian, în judeţul Braşov, acolo unde va avea loc Jamboreea Naţională a Cercetaşilor – RoJam.

Până atunci, prin amabilitatea conducerii Colegiului Naţional „Octavian Goga”, care a sprijinit mereu mişcarea cercetăşească, cufărul va sta la loc de onoare în incinta colegiului.

În cadrul acţiunii ce a avut loc vineri, la Colegiul „Goga”, au fost proiectate scurte filme despre fondatorul scoutismului, cu şi despre cercetaşii din Ciuc şi de pretutindeni. De asemenea, au fost organizate o „cafenea”, la care părinţii interesaţi au putut discuta pe marginea unor teme privind cercetăşia în general şi activităţile centrului „Orion” în special, împodobirea pomului de Crăciun cu ornamente confecţionate de cercetaşii lupişori şi temerari şi o mulţime de jocuri pe care exploratorii le-au propus celor mici. Sigur că Moşul a avut sacul plin cu dulciuri şi alte bunătăţi pentru toţi cei prezenţi, astfel că atmosfera sărbătorii care se apropie s-a simţit din plin. (G. Mihail)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.