Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nouă federaţii şi 19 cluburi sportive au ales Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului pentru cantonamente | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sport » Nouă federaţii şi 19 cluburi sportive au ales Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului pentru cantonamente
Nouă federaţii şi 19 cluburi sportive au ales Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului pentru cantonamente

Nouă federaţii şi 19 cluburi sportive au ales Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului pentru cantonamente

Recent, ec. Gavril Chindea, directorul Complexului Sportiv Naţional (CSN) Izvoru Mureşului, a prezentat, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, bilanţul instituţiei pe care o conduce pe primele trei trimestre ale acestui an.

Într-o descriere a CSN se precizează că obiectul de activitate al acestuia este administrarea bazei materiale destinate cu prioritate pregătirii loturilor naţionale şi olimpice, federaţiilor, cluburilor sportive şi organizării competiţiilor sportive de nivel naţional şi internaţional. De asemenea, CSN cuprinde, prinde altele, 5 vile pentru cazare, cu cantină, un bar, un club cu săli de reuniuni şi conferinţe, o sală de forţă, un punct pentru control antidoping, teren de fotbal cu gazon natural, teren sintetic de minifotbal, teren de baschet şi de tenis. La acestea se adaugă o pârtie de schi cu cabană de teleschi, dar care nu este folosită din lipsa investiţiilor.

Cu dotarea existentă, CSN Izvoru Mureşului poate oferi condiţii de desfăşurare a cantonamentelor doar pentru unele ramuri sportive, cum ar fi arte marţiale, badminton, ciclism, fotbal, rugby, tenis de masă, şah, lupte, scrabble, bridge, tir cu arcul, hochei (pentru pregătirea fizică). Din lipsa unei săli de sport, complexul nu este propice pentru pregătirea loturilor de baschet, handbal sau volei.

Cu toate acestea, în primele 9 luni ale acestui an, la CSN Izvoru Mureşului au sosit 9 federaţii sportive şi 19 cluburi. Dintre federaţii le amintim pe cele de Tir cu Arcul, de Bob şi Sanie, de Kaiac Canoe, de Radioamatorism, Scrimă, Scrabble sau Ciclism.

Dintre cluburile sportive care au ales ca loc de pregătire Izvoru Mureşului amintim cluburile sportive municipale din Oneşti, Deva, Clubul Sportiv Olimpia Bucureşti, CS Universitatea Galaţi, CS Baschet Club Steaua, CS Ploieşti sau CS Brăila.

  • Alte evenimente găzduite de CSN

Pe lângă activitatea sportivă, CSN Izvoru Mureşului poate oferi servicii şi pentru organizarea diferitelor evenimente. Aşa a fost şi anul acesta, când aici s-a organizat Universitatea de Vară sau când au venit diferite asociaţii şi cluburi din ţară (Asociaţia Generaţia Verde – Liga exploratorilor, Bucureşti; Organizaţia Studenţilor în Drept – Universitatea „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca; Cercetaşii României – Centrul Local Orion Miercurea-Ciuc etc.).

  • Sprijin pentru ucraineni

La cererea Federaţiei Române de Fotbal, cu avizul Ministerului Sportului, pe lângă aceste activităţi, CSN Izvoru Mureşului a asigurat, în acest an, servicii de cazare, masă şi agrement pentru 37 de cetăţeni proveniţi din Ucraina, fiind vorba de fotbalişti şi mamele acestora.

  • Complexul nu a mai beneficiat de investiţii şi reparaţii capitale din 2018

În cadrul raportului de activitate se mai aminteşte faptul că anul acesta au fost efectuate lucrări de întreţinere, însă CSN nu a mai beneficiat de fonduri pentru investiţii şi reparaţii capitale de 4 ani. Mai exact din 2018, atunci când au fost alocate sume de bani pentru achiziţionarea utilajelor de bucătărie.

„În calitate de conducător al instituţiei nu pot să-mi dau seama cum se poate dezvolta un complex sportiv în urma tabloului arătat mai sus şi să asigure condiţii bune sportivilor pentru a obţine rezultate la nivel naţional şi internaţional”, arăta ec. Gavril Chindea.

  • Planuri

Aşa cum am scris în repetate rânduri, prioritatea numărul 1 al CSN Izvoru Mureşului este construirea unei săli de sport, ceea ce ar putea extinde considerabil aria de servicii către federaţii şi cluburi sportive.

Dar până la aceasta, printre obiectivele complexului se află şi modernizarea vilei Orşova. Lucrările de construire au început în 1987, iar 10 ani mai târziu, nefiind terminată, a fost acoperită cu carton asfaltat pentru a se evita degradarea ei din cauza intemperiilor. În momentul de faţă, construcţia este realizată doar în procent de 30%.

Şi Vila Izvor, împreună cu cantina şi barul de zi, construită în 1986 şi care dispune de 28 de locuri, necesită reparaţii. Tot reparaţii capitale sunt necesare la Centrul de Refacere şi Recuperare, la sistemul de iluminare exterior, la terenul sintetic de minifotbal, precum şi la aleile din cadrul complexului.

De asemenea, pentru Centrul de Refacere şi Recuperare se doreşte realizarea unor dotări precum o grotă salină, bazin hidromasaj, saună, achiziţia unei capsule cu oxigen şi a unor aparate de fizioterapie.

  • Cele mai mari venituri

În ceea ce priveşte latura financiară, în cadrul raportului se aminteşte faptul că alocaţia de la buget pentru activitatea curentă, prevăzută pe primele trei trimestre ale acestui an, în sumă de puţin peste 2 milioane de lei, a fost primită în procent de 84,46%. De asemenea, din veniturile proprii planificate pentru primele 9 luni au fost realizate 96,94%.

O concluzie trasă de către directorul CSN Izvoru Mureşului este aceea că „anul 2022 s-a dovedit a fi cel mai bun an din ultimii 30 de ani, din punct de vedere al realizării de venituri proprii, după cum reiese din situaţiile comparative (…), ceea ce nu s-a întâmplat la investiţii şi reparaţii capitale”.

„Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, profitând de zona mirifică în care se află, cumulat cu transpunerea în viaţă a planului de investiţii propus şi cu un management de bună calitate, poate deveni unul dintre cele mai căutate complexe sportive naţionale din România, cu singura condiţie de a i se acorda mai multă atenţie în realizarea obiectivelor propuse”, concluziona directorul CSN, ec. Gravril Chindea. (L. Câmpean)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.