Cărţi de identitate pentru locuitorii din zona Szécseny a municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 martie 2023
Home » Societate » Cărţi de identitate pentru locuitorii din zona Szécseny a municipiului Miercurea-Ciuc
Cărţi de identitate pentru locuitorii din zona Szécseny a municipiului Miercurea-Ciuc
dav

Cărţi de identitate pentru locuitorii din zona Szécseny a municipiului Miercurea-Ciuc

Persoanele care locuiesc în zona Szécseny a municipiului Miercurea-Ciuc pot solicita primăriei eliberarea de cărţi de identitate conform domiciliului, dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru acest lucru. „Este un moment foarte important. De doi ani lucrăm intens, lunar, pe tematica Szécseny. Până acum au fost foarte multe decizii ale consiliului local care au fost necesare ca o zonă, care este cât o localitate rurală mai semnificativă din Depresiunea Ciucului, să poată să pornească pe drumul clarificărilor şi punerii la punct a administrării zonei, să fie realmente o parte a oraşului. De unde am plecat? Ne-au trebuit cinci hotărâri ale consiliului local pentru a defini 13 nume de străzi. În spatele acestor decizii se află luarea în evidenţa municipiului din punct de vedere cadastral a 13,3 kilometri de străzi, mai mult de 120.000 de metri pătraţi de teren public pentru că, înainte, cu mici excepţii, aici nu au fost străzi publice, drumuri publice. În momentul în care am reuşit să facem drumuri publice, am putut să dăm şi nume acestor străzi”, a declarat, zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Acesta a precizat că, în baza datelor existente, în prezent în zonă sunt 385 de locuinţe, iar persoanele care locuiesc în aceste imobile pot să se prezinte deja la serviciul de evidenţă a populaţiei, însă este important să aibă documentele necesare.

Pentru solicitarea unei cărţi de identitate care să ateste reşedinţa permanentă în Szécseny, este nevoie de un certificat de nomenclatură stradală şi adresă, care trebuie obţinut de la serviciul de urbanism, iar o condiţie este ca imobilul să figureze la Serviciul Impozite, Taxe şi Alte Venituri, iar  proprietarul să fie la zi cu plata impozitelor locale. De asemenea, cererea trebuie să fie însoţită de un extras de carte funciară, cu o vechime de cel mult 30 de zile, din care să rezulte faptul că imobilul este cu destinaţie de locuinţă şi este situat în intravilanul localităţii. Totodată, solicitantul va trebui să prezinte autorizaţia de construcţie şi procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. În cazul în care persoanele în cauză nu au o autorizaţie de construcţie, în Legea nr. 50/1991 sunt prevăzute posibilităţile de legalizare a proprietăţii.

Denumirile străzilor din zona Szécseny (Albinelor, Ariciului, Borbély, Hideg Árok, Liliacului, Ursului, Mărului, Meleg Árok, Szécseny, Trandafirilor, Vântului, Veveriţei şi Hellwig-fürdő) au fost aprobate prin hotărâre de consiliu local şi au fost trimise la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Bucureşti, astfel încât acestea au fost introduse în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP) la data de 1 noiembrie. O excepţie este în cazul străzii Hellwig-fürdő, care va fi inclusă în registru peste 2-3 săptămâni.

„Important este ca cei care locuiesc aici să poată să aibă cărţi de identitate, utilizând aceste posibilităţi pe care le-am creat, pentru că până la urmă vorbim despre cel puţin o mie de oameni care trăiesc aici şi ar trebui să aibă cărţile de identitate respective. De 20 de ani locuitorii doresc acest lucru, nouă ne-au trebuit 2 ani de zile cu foarte multe decizii administrative, dar am ajuns în sfârşit la un final fericit”, a afirmat Korodi Attila.

Alături de primar, şi viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a oferit câteva informaţii legate de pregătirea mai multor investiţii în scopul îmbunătăţirii infrastructurii din zona Szécseny. Municipiul Miercurea-Ciuc a primit o finanţare de 8 milioane de lei în cadrul programului „Anghel Saligny” pentru reabilitarea reţelei de drumuri şi pentru care este deja în curs de realizare documentaţia de avizare. Cererea de extindere a reţelei de gaz, depusă tot în cadrul programului „Saligny” de către ADI Forest, acoperă şi Szécseny, pe lângă alte două zone. Reţeaua va fi extinsă cu peste 15 kilometri de conducte. Valoarea totală a acestui proiect este estimată la 25,3 milioane de lei, din care bugetul de stat va acoperi 24,6 milioane de lei. Construcţia reţelei de apă şi canalizare (ca parte a proiectului gigant – POIM – finanţat prin axa de mediu a Programului Operaţional Regional) ar putea începe până la sfârşitul anului viitor. Pe ordinea de zi se află şi extinderea reţelei de electricitate, iar serviciile de specialitate din cadrul primăriei lucrează, de asemenea, la actualizarea planului urbanistic zonal (PUZ), deoarece scopul este de a transforma actuala zonă de agrement într-o zonă rezidenţială, au precizat reprezentanţii administraţiei locale.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.