Harghitean, vicecampion naţional la XC-Maraton | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Sport » Harghitean, vicecampion naţional la XC-Maraton
Harghitean, vicecampion naţional la XC-Maraton

Harghitean, vicecampion naţional la XC-Maraton

  • De la inginerie electrică la ciclismul pe munţi

La sfârşitul săptămânii trecute, la Păltiniş, Sibiu, s-a desfăşurat o triadă MTB, în cadrul căreia s-a disputat şi Campionatul Naţional de XC-Maraton (XCM).

XCM este o probă de anduranţă, care se desfăşoară pe munţi sau dealuri, pe teren accidentat. Timpul în care este finalizată proba diferă de la cursă la cursă, primii trecând linia de sosire între 3 şi 5 ore. La Păltiniş, traseul a măsurat 76 de km şi o diferenţă de nivel de 3.000 m.

Printre cei 50 de concurenţi de la XCM s-a aflat şi Alexandru-Sabin Husariu, din Tulgheş, acesta reuşind să devină vicecampion naţional, terminând cursa al doilea, la doar 23 de secunde de câştigător (Jozsef-Attila Malnasi).

Alexandru, în vârstă de 26 de ani, ne spunea că s-a apucat târziu de acest sport, punându-şi bazele în Tulgheş, zona perfectă pentru antrenament, pentru mountain bike. Asta în ciuda faptului că, îndeosebi la început, prin sat pe la el nimeni nu înţelegea ce face. De altfel, tocmai din acest motiv doreşte să promoveze mai mult mountain bike-ul.

Absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, în Braşov, a început să concureze în urmă cu 4 ani, iar acum 3 ani s-a legitimat la CS Dinamo. Chiar dacă nu are mulţi ani de activitate, pasiunea faţă de acest sport a fost atât de mare încât a recuperat repede faţă de cei care concurează de peste 10 ani. A avut o creştere constantă şi sigură, iar rezultate au apărut repede. Anul trecut a fost al doilea în clasamentul general al Cupei României la XC-Maraton, iar acum vicecampion naţional.

După ce a fost al doilea în Campionatul Naţional, Alexandru se pregăteşte pentru următoarele 5 etape din Cupa României, iar în luna august va participa la o cursă în Slovacia.

Ne spunea că i-ar plăcea să practice ciclismul la nivel de profesionist, ca să fie principala lui sursă de venit. Însă, la fel ca în alte sporturi, este aproape imposibil să câştigi suficienţi bani în ciclism montan, în România. Din acest motiv, Alexandru este nevoit să-şi împartă pasiunea pentru ciclism cu alte ocupaţii. Face fotografie de peisaj, organizează tururi ghidate de drumeţii şi mountain bike, iarna este instructor de schi, iar „uneori”– cum spunea – este şi tehnician dentar pe partea digitală în construcţia dinţilor.

„Deci multe lucruri poate fără legătură între ele… dar am reuşit să le găsesc un echilibru”, concluziona Alexandru-Sabin Husariu.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.