Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghiteni într-o cursă solidară de aproape 400 km pe biciclete | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sport » Harghiteni într-o cursă solidară de aproape 400 km pe biciclete
Harghiteni într-o cursă solidară de aproape 400 km pe biciclete

Harghiteni într-o cursă solidară de aproape 400 km pe biciclete

Despre Randonneurs am mai scris. Pentru cei care încă nu ştiu ce presupune această mişcare, reamintim că Randonneurs îşi are originile la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Italia. Atunci, tot mai mulţi ciclişti îşi propuneau ca scop să acopere o cât mai mare distanţă şi să arate că sunt îndrăzneţi („audax”). Ulterior, evenimente similare au devenit tot mai populare, iar în 1904, jurnalistul francez Henri Desgrange a realizat Regulamentul Audax, sub care cicliştii mergeau ca un grup, iar succesul rutierilor era răsplătit cu Brevetele Audax (Brevet d’Audax). Nu la mult timp, un grup de ciclişti a înfiinţat Audax Club Parisien (ACP), care a preluat organizarea evenimentelor Audax. În anul 1920, în urma unei neînţelegeri dintre cele două asociaţii, Desgrange a retras ACP-ului permisiunea de a mai organiza evenimente sub regulamentul Audax. Astfel, ACP şi-a creat propria versiune, iar succesul cicliştilor era răsplătit cu Brevets des Randonneurs, iar mişcarea a devenit cunoscută ca randonneuring.

Acum, la fiecare patru ani, în Franţa, se desfăşoară o cursă între Paris – Brest – Paris, de 1.200 km, iar calificarea la aceasta se face pe baza acestui brevete Randonneures. Brevetele se acordă pentru participarea la ture de anduranţă pe distanţe ce încep de la 200 de km şi se termină la 1.000 de km. Aceste ture de anduranţă se fac pe un traseu prestabilit, iar participanţii au un timp limită în care trebuie să se încadreze; de exemplu, traseul de 200 de km trebuie făcut în 13 ore şi jumătate. Trebuie precizat faptul că într-o asemenea tură nu se fac clasamente, nu contează dacă un participant termină cu o oră sau două mai repede decât altul.

De doi ani se organizează, de către Randonneurs Miercurea-Ciuc, astfel de brevet şi în zona noastră. Ultimul a fost cel de 400 km, care a avut loc pe 30 iulie.

Distanţa exactă a fost de 392,24 km, cu o diferenţă de nivel de 3.477 metri, traseul fiind Miercurea-Ciuc – Comăneşti – Piatra-Neamţ – Bicaz – Poiana Largului – Tulgheş – Borsec – Topliţa – Izvoru Mureşului – Miercurea-Ciuc. Pentru a putea fi omologat acest traseu trebuia parcurs în 27 de ore.

La start au fost prezenţi 19 ciclişti, printre aceştia harghitenii Orbán Csaba (32 de ani), Iacob Robert (42 de ani), Puskás Géza (50 de ani) şi Antal László (55 de ani). Pe o vreme capricioasă, fiind nevoiţi să înfrunte, pe alocuri, şi furtuni sporadice, aceştia au reuşit să parcurgă cei aproape 400 de km în 12 ore şi 30 de minute, conform informațiilor primite de la Iacob Robert.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.