Salina Praid rămâne închisă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Salina Praid rămâne închisă
Salina Praid rămâne închisă

Salina Praid rămâne închisă

  • Sebestyén József, directorul tehnic al Salinei Praid: „Apa curge încontinuu în galeria de acces, nu se ştie ce este deasupra noastră. Am armat peretele şi continuăm lucrările împreună cu specialiştii din Valea Jiului”

La mai bine de o săptămână de la evacuarea turiştilor care vizitau Salina Praid, din cauza unei fisuri în peretele tunelului care coboară spre orizontul de vizitare, activitatea turistică la acest obiectiv, care atrage anual sute de mii de vizitatori, rămâne suspendată.

„Apa curge încontinuu în galeria de acces, iar debitul este desul de mare. Echipele noastre lucrează alături de echipa specializată venită de la Târgu Jiu, pe care am solicitat-o în sprijin. Am făcut o susţinere, am armat peretele, ca să putem lucra, folosim o tehnică specială, am injectat răşini sintetice ca să dirijăm şi să captăm apa, dar este încă presiune pe armătură. Nu se ştie ce este deasupra noastră şi cum va evoluat situaţia. Trebuie făcut un cofraj şi ulterior trebuie să betonăm zona respectivă. Deci mai durează, fiind vorba despre o lucrare de mai mare anvergură. Dar situaţia este sub control şi nu există riscul ca apa să ajungă în baza de tratament sau în zona de producţie”, ne-a explicat, astăzi, Sebestyén József, directorul tehnic al Salinei Praid.

Potrivit sursei citate, activitatea de vizitare a bazei turistice din subteranul Salinei Praid rămâne suspendată „până la punerea în siguranţă a căii de acces”.

Sâmbătă, 23 iulie, după prânz, accesul turiştilor veniţi să viziteze Salina Praid a fost oprit, iar cei 1.200 de turişti care se aflau în baza de agrement din subteranul salinei, aflată la 120 de metri de la suprafaţă, au fost evacuaţi, după ce o fisură în peretele tunelului care coboară spre orizontul de vizitare, provocată de un izvor natural, a dus la inundarea cu apă şi nămol a galeriei de coastă.

Seprődi Zoltán, directorul Salinei Praid, ne declara atunci că fisura în galerie apăruse în urmă cu trei zile, însă situaţia a fost ţinută sub control de echipele de intervenţie ale minei până sâmbătă, când erupţia de apă şi nămol a devenit mai severă.

„În peretele galeriei de coastă s-a produs o fisură, provocând o infiltraţie abundentă cu apă şi nămol pe traseul pe care circulă autobuzele care transportă turiştii în subteran şi de acolo către suprafaţă. Astăzi (sâmbătă, 23 iulie – n.a.) după prânz am oprit intrarea vizitatorilor care aşteptau să coboare în subteran, iar echipele de mineri au intervenit pentru degajarea traseului din subteran, astfel încât să permită coborârea autobuzelor”, ne explica directorul Seprődi Zoltán.

După curăţarea drumului de acces, autobuzele au putut ajunge la orizontul de vizitare şi au transportat în siguranţă turiştii la suprafaţă, la intervale de câte 30 minute, în sprijinul vizitatorilor venind şi jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Staţiunea Balneoclimaterică Praid, precum şi doi elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni aflaţi în practică.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.