Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghitean în cadrul celei mai dificile curse de anduranţă din lume dedicată cicliştilor amatori | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Sport » Harghitean în cadrul celei mai dificile curse de anduranţă din lume dedicată cicliştilor amatori
Harghitean în cadrul celei mai dificile curse de anduranţă din lume dedicată cicliştilor amatori

Harghitean în cadrul celei mai dificile curse de anduranţă din lume dedicată cicliştilor amatori

Paris-Brest-Paris sau PBP este cea mai cunoscută şi faimoasă tură din ciclismul de anduranţă mondial. Este denumită şi monumentul turelor de anduranţă, o descrie randonneurs.ro.

Prima ediţie a avut loc în anul 1891, aproximativ pe acelaşi traseu pe care din 4 în 4 ani se desfăşoară şi în prezent: 1.200 de km de la Paris la Brest şi retur.

Competiţia este dedicată sportivilor amatori, dar care petrec multe ore pe bicicletă. Cicliştii din afara Franţei trebuie să se califice prin finalizarea brevetelor de calificare omologate, denumite „Brevets de Randonneurs Mondiaux”, de 200, 300, 400 şi 600 km, organizate în numeroasele ţări de către cluburile acceptate de Audax Club Parisien.

La noi în judeţ, prima tură de anduranţă organizată a fost în anul 2021, de către Asociaţia Randonneurs Miercurea-Ciuc. A fost una de 200 km, iar de atunci, asociaţia organizează anual câteva ture, la care scopul principal este să o termini într-un interval de timp, nefiind important locul ocupat la final.

Cei care bifează cât mai multe asemenea ture de anduranţă şi cât mai lungi, au şansa să ajungă la celebra cursă Paris – Brest – Paris.

Anul acesta, un harghitean s-a aflat la startul ei, alături de alţi peste 6.500 de ciclişti din întreaga lume. Este vorba de Ionuţ Cătălin Bogdan, promotorul Asociaţiei Randonneurs Miercurea-Ciuc.

Startul cursei a fost dat duminică, iar cei 1.200 km, cu o diferenţă de nivel de 10.000 metri, trebuie străbătuţi în 90 de ore.

Evoluția lui Ionuț Bogdan poate fi urmărită aici.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.