Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Focar de gripă aviară în orașul Cristuru Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Focar de gripă aviară în orașul Cristuru Secuiesc
Focar de gripă aviară în orașul Cristuru Secuiesc

Focar de gripă aviară în orașul Cristuru Secuiesc

Focarul a apărut într-o gospodărie din localitate, unde au fost identificate 56 de păsări moarte în decurs de aproximativ o săptămână. Rezultatele analizelor de laborator aveau să confirme, duminică, prezența genomului virusului gripei aviare în probele recoltate de la puii răpuși de boală

Potrivit cercetărilor preliminare, o firmă din Cristuru Secuiesc a achiziționat 10.526 de pui din localitatea Ungheni – județul Mureș, care au fost diseminați pe raza orașului la un număr de 296 de gospodării.

Într-una dintre gospodăriile din oraș, într-o clădire anexă au fost identificate 56 de păsări moarte, în decurs de aproximativ o săptămână. Proprietarul a notificat medicul veterinar din cadrul Circumscripției Sanitar-Veterinare Cristuru-Secuiesc, au fost recoltate probe de la păsările moarte și trimise la Laboratorul Sanitar-Veterinar din Iași, rezultatele analizelor confirmând prezența virusului gripei aviare.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita s-a întrunit în regim de urgență și a dispus următoarele măsuri: eutanasierea și incinerarea tuturor păsărilor din ferma contaminată în cel mai scurt timp, evitându-se orice risc de răspândire a virusului gripei aviare, inclusiv în timpul transportului la incinerare. Deșeurile și materialele din gospodărie susceptibile de a fi contaminate, precum și furajele se vor neutraliza prin incinerare, sub supraveghere sanitară, iar gunoiul de grajd și așternutul provenit de la păsările care ar fi putut fi contaminate vor fi eliminate prin îngropare „suficient de adânc pentru a preveni accesul păsărilor sălbatice și a altor animale” la acesta.

Zona de protecție s-a instituit pe o rază de trei kilometri în jurul exploatației contaminate și cuprinde localitățile Cristuru Secuiesc (cu satul Betești), Șimomenști (cu satul Rugănești), Secuieni (cu satul Bodogaia), Avrămești (cu satul Cechești).

Zona de supraveghere, instituită pe o rază de zece kilometri în jurul exploatației, include zona de protecție și cuprinde localitățile Porumbenii Mari (cu satele Porumbenii Mari și Porumbenii Mici), Șimonești (cu satele Medișoru Mare, Nicoleni, Chedia-Mare, Chedia Mică și Cădaciu Mic), Săcel (cu satul Șoimușu Mic), Secuieni (cu satele Secuieni și Eliseni), Avrămești (cu satele Laz-Șoimuș, Andreeni și Goagiu) din județul Harghita, respectiv Vânători, Mureni, Feleag, Șoard din județul Mureș.

În perioada imediat următoare se va face catagrafierea exploatațiilor deținătoare de păsări, punându-se accentul pe depistarea celor deținătoare de pui cumpărați recent, și se iau toate măsurile „rezonabile”, așa încât toate persoanele din zonele de protecție să fie informate despre restricțiile care se impun.

De asemenea se înăspresc condițiilor de biosecuritate în exploatațiile de păsări, iar locuitorii vor fi înștiințați cu privire la obligativitatea ținerii păsărilor domestice și/sau captive în spații închise, la interzicerea accesului la luciurile de apă și evitarea contactului cu păsările sălbatice.

La nivelul județului Harghita s-au dispus și măsuri suplimentare precum depistarea comercianților ilegali de păsări, depistarea exploatațiilor în care au ajuns păsări de la ferma contaminată din județul Mureș și monitorizarea statusului de sănătate al păsărilor din aceste exploatații.

La rândul său, prefectul Szabó Zsolt a solicitat comandatului Inspectoratului de Poliție Județean monitorizarea tuturor autovehiculelor care pot transporta păsări, la toate intrările din județ, pe toate căile.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul National de Combatere a Bolilor a decis, vineri seara, suspendarea comerțului ambulant cu păsări și activitățile comerciale cu păsări vii pentru o lună în toată țara, „după apariția și confirmarea unui focar de gripă aviară la o exploatație comercială din localitatea Ungheni, (județul Mureș), ferma având un efectiv de 180.000 de capete”.

 Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, la rândul ei, că se înregistrează o creștere „explozivă” a focarelor de gripă aviară în Europa, unde țările afectate sunt Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.