Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu o conducere dedicată, Spitalul Municipal Topliţa cunoaşte o transformare fără precedent (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sănătate » Cu o conducere dedicată, Spitalul Municipal Topliţa cunoaşte o transformare fără precedent (I)
Cu o conducere dedicată, Spitalul Municipal Topliţa cunoaşte o transformare fără precedent (I)

Cu o conducere dedicată, Spitalul Municipal Topliţa cunoaşte o transformare fără precedent (I)

  • Dr. Alexandra Ioniţă, managerul unităţii sanitare: „Mi-aş dori să lucrez într-un spital european”

Spitalul Municipal Topliţa, cuplat cu Ambulatoriul de specialitate într-o clădire monobloc, a fost construit în 1986 şi nu a făcut obiectul unor transformări semnificative în ultimele decenii. În timp s-a degradat, sistemele de alimentare cu apă, cu energie electrică şi termică au ajuns într-o stare avansată de uzură. Au existat tentative de reabilitare şi de achiziţionare de aparatură nouă, cu fonduri modeste însă alocate spitalului din micul oraş situat în nordul Depresiunii Giurgeu, pe cursul superior al Mureşului.

În ultimii ani, însă, conducerea spitalului a ajuns în mâinile unor specialişti tineri ambiţioşi care au trecut de la visuri la obiective.

Proiecte noi aflate în derulare

În prezent se realizează două lucrări mari la nivelul unităţii sanitare: Reabilitarea corpului B – Secţia Obstetrică-Ginecologie, unde se amenajează şi o sală de naşteri modernă şi adaptată cerinţelor actuale, lucrare care are ca termen de finalizare sfârşitul anului în curs şi înlocuirea hidrofoarelor spitalului, vechi din 1986.

„Schimbarea hidrofoarelor este o lucrare care trebuia făcută de multă vreme. Prin ele intră toată apa care ajunge în spital, nu au fost înlocuite niciodată şi sunt în stare avansată de uzură. Trebuia făcut ceva, pentru că aşa nu se mai putea”, a explicat dr. Alexandra Ioniţă. Tot anul acesta a început reabilitarea lifturilor spitalului. Iar recent s-a finalizat o achiziţie pe aparatură medicală în valoare de 4 milioane de lei, cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi cu cofinanţarea primăriei. În consecinţă, până la sfârşitul anului vor ajunge şi vor intra în dotarea spitalului un Laparoscop 4K nou, un Turn de endourologie joasă prevăzut cu dispozitive pentru montarea de stenturi ureterale, pentru scoaterea calculilor, care poate să facă biopsii, cistoscopii. Urmează aparatura de Radiologie, mai nouă decât ceea de care dispune spitalul în prezent, secţia de Ortopedie va fi înzestrată cu un motor ortopedic pentru diferite procedee, iar cea de Ginecologie cu o nouă trusă de instrumentar.

„Tot timpul este nevoie de dotare nouă, în condiţiile în care mare parte dintre aparatele noastre sunt uzate moral şi trebuie înlocuite. Tehnica avansează – deja ce este nou anul acesta, este vechi la anul – şi trebuie să ţinem pasul. De exemplu, eu încă nu eram venită în Topliţa (înainte de 2013 – n.a.) când au fost aduse laparoscoapele şi pe ele lucrăm noi, chirurgii, şi în prezent; deci era necesar un upgrade (adaptarea la cerinţele actuale – n.a.) şi pe laparoscopie”, ne explică managerul Spitalului Municipal Topliţa.

În derulare se află şi Programul privind reabilitarea şi dotarea Ambulatoriului spitalului, termenul limită pentru finalizarea acestuia fiind anul 2023.

O altă realizare a conducerii Spitalului Municipal Topliţa este obţinerea autorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu, după montarea unui sistem cu peste 1.500 de senzori plasaţi în toate spaţiile unităţii sanitare, monitorizat 24 de ore din 24 la nivelul unei staţii centrale, o investiţie în valoare de 584.603 lei, realizată cu sprijinul Primăriei municipiului Topliţa.

„Degeaba ai aparatură, dacă nu ai medici”

Asemenea celorlalte spitale din judeţ şi din ţară, Spitalul Municipal Topliţa se confruntă cu lipsa de medici specialişti. Lipsesc medici de urgenţă – momentan unitatea sanitară dispune de un rezident pe post, care urmează să se angajeze acolo peste doi ani. Încă un post de medic de urgenţă a fost scos la Rezidenţiat, „pentru că este mare nevoie de el”, ne spune managerul Spitalului Municipal Topliţa. Şi la Secţia ATI este în continuare nevoie de medici specialişti.

„Lucrăm în prezent doar cu doi medici anestezişti şi deşi ei vin de la domiciliu, nu pot asigura sută la sută necesarul, pentru că mai au şi ei concediu, mai au probleme personale şi atunci înregistrăm discontinuitate pe linia de gardă ATI”, ne arată dr. Alexandra Ioniţă.

Probleme sunt şi pe linia de Pediatrie, unde un medic s-a îmbolnăvit şi spitalul „a rămas cu goluri”.

Pentru medicii specialişti, oraşele mici şi mediul rural nu sunt tentante. Studiile care vizează inechităţile din sistemul sanitar românesc, realizate în ultimii ani la nivel naţional, arată că între principalele motive care au condus la situaţia existentă nu se regăseşte lipsa de medici cu drept de practică, ci faptul că medicii tineri preferă oraşele şi judeţele mari şi le ocolesc pe cele mai mici, unde calitatea vieţii este mai scăzută, lipsesc oportunităţile pentru familie, iar dotările spitalelor nu se ridică la nivelul celor universitare. Chiar şi perspectivele profesionale sunt mai atractive pentru tinerii medici într-un centru universitar. 

„În momentul acesta sunt în jur de 55.000 de medici care au drept de liberă practică la nivel de România – indiferent de specialitate – şi 60-70% sunt în centre universitare. Mulţi preferă să rămână prin privat, mai fac o gardă ici-colo şi merge cumva treaba, decât să vină într-un oraş mic. Din păcate, la nivel de România nu a fost o politică corespunzătoare pe parte de medici, pentru că şi personalul medical trebuie privit ca o dotare obligatorie. Medicina de Urgenţă şi Medicina Primară rămân în continuare o problemă majoră la nivel de ţară şi nu ştiu cum se va putea rezolva, atâta timp că nu există o politică mai strictă. Degeaba ai aparatură, dacă nu ai medici”, precizează dr. Alexandra Ioniţă.

Potrivit managerului, toate posturile de medici vacante existente în Spitalul Municipal Topliţa au fost scoase la concurs anul acesta din trei în trei luni. Parţial s-au ocupat: în ultimul an s-au angajat doi medici ginecologi, un medic urolog, un medic pneumolog, au venit doi medici chirurgi şi un medic gastroenterolog, care s-a alăturat celui deja existent. De asemenea, s-au scos posturi pe rezidenţiat pentru secţiile de Neurologie, Boli Infecţioase, ORL şi Urgenţă,

„Nu găsim medici. Spitalul din Topliţa se află la distanţă de 100 de kilometri de spitalele de categorie superioară şi atunci foarte greu găseşti înlocuitor şi nu vine nimeni doar pentru gărzi, doar cu contract de muncă; eventual doar cei care sunt din zonă sau ar dori să se mute aici”, concluzionează interlocutoarea noastră.

În partea a doua a materialului realizat la Spitalul Municipal Topliţa, vom relata despre eforturile conducerii spitalului de a diminua deficitul de personal medical prin investiţii noi, despre preocupările privind perfecţionarea şi îmbunătăţirea nivelului de pregătire şi de competenţă a personalului medical şi nemedical, dar şi despre un proiect valoros, care va putea aduce spitalul topliţean mai aproape de cele europene.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.