Controale APIA la parcelele fermierilor care au depus cereri de subvenţie din partea UE | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Controale APIA la parcelele fermierilor care au depus cereri de subvenţie din partea UE
Controale APIA la parcelele fermierilor care au depus cereri de subvenţie din partea UE

Controale APIA la parcelele fermierilor care au depus cereri de subvenţie din partea UE

  • Pentru că au dat foc la vegetaţie, aproximativ 250 de fermieri nu vor primi subvenţia

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita au început controale la parcelele fermierilor care au solicitat subvenţie anul acesta, pentru a stabili dacă realitatea din teren corespunde cu informaţiile din cererea de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene. Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat că verificările vizează 2.130 de persoane, adică 8,3 la sută dintre cei 25.595 de fermieri din judeţ şi vor fi controlate 26.330 de parcele reprezentând 30.127 de hectare. Acesta a precizat că verificările se derulează atât în sistem clasic, respectiv prin deplasarea reprezentanţilor APIA în teren pentru măsurători şi evaluarea situaţiei la faţa locului, cât şi în sistem de teledetecţie, când sunt utilizate imagini realizate de la înălţime.

Haschi András a adăugat că vor fi controlaţi prin sistem de teledetecţie 1.365 de fermieri, iar alţi 765 prin metoda clasică. În ceea ce priveşte diferitele părţi ale judeţului, în zona Cristuru Secuiesc vor fi verificaţi 138 de fermieri, în zona Odorhei – 159, în zona Ciuc – 257, în zona Topliţa – 22, iar în zona Gheorgheni 1.359. De asemenea, sunt şi dosare judeţene, referitoare la fermieri mari cu peste 50 de hectare de teren, numărul celor care trebuie controlaţi fiind de 106, a spus directorul APIA Harghita. Acesta a menţionat că fermierii care vor fi controlaţi au fost selectaţi pe baza unor factori de risc şi există un sistem electronic la nivel central în care se introduc anumiţi parametri, iar pe baza acestora se stabileşte o listă, existând un serviciu specializat, care se ocupă de eşantionare la diferite controale ale APIA.

„Controlul decurge în felul următor: nu vine fermierul cu noi, noi mergem singuri, ne ştim treaba. Fermierul numai ne încurcă uneori, pentru că ne povesteşte toată viaţa lui şi nu avem timp de aşa ceva, avem foarte mult de controlat, deci cele aproximativ 26.000 de parcele reprezintă ceva enorm. Avem peste zece oameni care sunt zilnic, de dimineaţa până seara, în teren. Noi mergem, ne vedem de treabă, dacă găsim nereguli, dacă găsim lucruri care nu sunt destul de clare, care credem noi că sunt de discutat cu fermierul, atunci acesta va fi contactat într-un anumit mod şi vom clarifica cu el anumite treburi. Oricum trebuie să ne vedem cu fiecare fermier până la urmă. Fermierul va trebui să semneze raportul de control. Acest raport va fi introdus în sistemul informatic şi aşa vor ieşi la iveală problemele sau va fi totul în regulă”, a afirmat Haschi András.

Directorul APIA Harghita a mai spus că se verifică şi dacă fermierul face în realitate exact ceea ce a declarat în momentul depunerii cererii, adică dacă lucrează suprafaţa de teren pe care a marcat-o, dar se stabileşte şi dacă dimensiunea terenului corespunde cu cea specificată anterior sau dacă toate criteriile legate de subvenţie sunt îndeplinite. Există şi criterii specifice pentru fermierii deţinători de animale, care trebuie să acorde atenţie modului de depozitare a gunoiului de grajd, de pildă.

„Ei trebuie să îşi facă anumite suprafeţe speciale, dar există cerinţe specifice şi practic cam cu asta se încheie controlul la fiecare fermier, când mergem în gospodăria lui, unde îşi ţine el animalele, unde trebuie să verificăm dacă gunoiul de grajd este depozitat în condiţii normale, adică conform cerinţelor. Trebuie ştiut că regulile nu sunt foarte-foarte stricte, dar există totuşi anumite reguli prin care cumva protejăm mediul înconjurător. Cele mai multe reguli ţin de protejarea mediului înconjurător. Nu poţi ţine, de exemplu, gunoiul de grajd la un metru de un pârâu sau lucruri asemănătoare”, a precizat Haschi András. Potrivit afirmaţiilor sale, în anii anteriori nu au fost constatate multe nereguli, scopul reprezentanţilor APIA fiind în primul rând cel de a preveni înregistrarea unor probleme şi nu de a lua imediat măsuri de sancţionare.

„Desigur, atunci când cineva îşi marchează un teren şi reiese în teorie, din vorbele lui, că este o păşune, iar noi ne ducem acolo şi vedem că este de fapt ditamai pădurea, atunci nu există niciun fel de scuză”, a declarat şeful APIA Harghita.

Haschi András a amintit că în judeţ sunt aproximativ 250 de fermieri care nu îşi vor primi anul acesta subvenţia deoarece au incendiat vegetaţia de pe terenurile lor, astfel de cazuri fiind înregistrate şi în ultima perioadă. Controalele derulate de APIA la o parte dintre fermierii care au depus cereri de subvenţie trebuie finalizate până în data de 15 octombrie.

La APIA Harghita au fost depuse, anul acesta, 25.462 de cereri de subvenţie din partea fermierilor, cu aproximativ 500 mai puţine decât în 2021, scăderea fiind de circa două procente. Suprafaţa totală pentru care s-au depus cereri a crescut însă cu aproximativ 500 de hectare.

În total, în Harghita au fost depuse cereri pentru o suprafaţă de 182.568 de hectare şi este de aşteptat ca în conturile fermierilor din judeţ să intre, în iarnă, în total, între 70 şi 80 de milioane de euro.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.