Borboly Csaba (UDMR): Intrarea la guvernare depinde de conţinutul protocolului; soluţia pentru maghiari – acorduri bilaterale între România şi Ungaria | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 11 decembrie 2024
Home » Politic » Borboly Csaba (UDMR): Intrarea la guvernare depinde de conţinutul protocolului; soluţia pentru maghiari – acorduri bilaterale între România şi Ungaria
Borboly Csaba (UDMR): Intrarea la guvernare depinde de conţinutul protocolului; soluţia pentru maghiari – acorduri bilaterale între România şi Ungaria

Borboly Csaba (UDMR): Intrarea la guvernare depinde de conţinutul protocolului; soluţia pentru maghiari – acorduri bilaterale între România şi Ungaria

Preşedintele UDMR Teritorial Ciuc, Borboly Csaba, consideră că intrarea la guvernare a Uniunii ar putea fi binevenită, dar trebuie să se facă în baza unui protocol foarte detaliat şi amplu şi crede că soluţia pentru rezolvarea problemelor comunităţii maghiare este semnarea de acorduri guvernamentale între România şi Ungaria.

Borboly Csaba subliniază, într-o declaraţie postată pe blogul personal, că UDMR trebuie să profite de ocazia oferită de ruperea USL întrucât „cultura politică din România nu a atins acel nivel, ca o largă coaliţie să guverneze fără a atinge drepturile constituţionale, drepturile minorităţilor”. El este de părere că Uniunea nu trebuie să deplângă sfârşitul USL şi trebuie să fie conştientă că USD are nevoie de formaţiunea care-i reprezintă pe maghiari.

„Putem să deplângem sfârşitul USL-ului, dar ar fi o mare greşeală. Trebuie să fim conştienţi de faptul că fără sprijinul UDMR, USD-ul rămas după destrămarea USL nu ar mai putea guverna”, a precizat Borboly Csaba.

Acesta a opinat, în aceeaşi declaraţie, că respectarea drepturilor minorităţii maghiare ar trebui garantată de acorduri bilaterale între România şi Ungaria, care nu ar mai putea fi modificate în funcţie de cine câştigă alegerile.

„În realitate ne rămâne un singur drum, pe care dacă îl urmăm, putem avea rezultate durabile şi ireversibile, iar acest drum este încheierea de acorduri bilaterale între Guvernele României şi Ungariei. După câte ştiu, conţinutul tratatelor şi convenţiilor internaţionale nu pot fi tema controlului Curţii Constituţionale sau a instanţelor de judecată. Am convingerea că încheierea unui asemenea acord ar fi singura soluţie care nu ar putea fi desfiinţată de un nou Guvern în cazurile cum ar fi UMF Târgu-Mureş sau Legea învăţământului. Tot ceea ce se poate realiza în acest mod este de durată, restul poate fi întors pe dos”, a afirmat Borboly, în declaraţia menţionată.

Liderul UDMR Ciuc consideră că ar fi un mare succes semnarea unui acord între România şi Ungaria, prin care ţara noastră să finanţeze Universitatea „Sapientia”, care acum primeşte fonduri guvernamentale de la Budapesta.

„Părinţii acestor copii aici îşi plătesc taxele şi impozitele, iar educaţia lor se face pe banii contribuabililor din Ungaria. Acest lucru nu este corect. Dacă pe lângă sprijinul financiar ungar, Universitatea Sapientia ar beneficia de sprijin normativ şi din partea statului român, dacă am putea încheia un asemenea acord până la începerea noului an universitar, ar fi un mare succes, un sprijin în demersurile noastre de a ne păstra identitatea”, a punctat Borboly Csaba. El a adăugat că în ceea ce priveşte legea minorităţilor sau diferitele statute de autonomie, „oricând pot fi puse pe butuci”, spre exemplu prin neaplicarea lor.

„Din această cauză afirm că trebuie să rămânem pe tărâmul realităţii, trebuie să ne concentrăm asupra unor lucruri pentru care merită să muncim, care ne pot aduce rezultate de durată, care reprezintă sprijin real, şi care – lucru esenţial – sunt ireversibile. Acest lucru se poate garanta numai prin acorduri guvernamentale bilaterale”, mai subliniază Borboly.

Preşedintele UDMR Ciuc a declarat că intrarea la guvernare depinde foarte mult de conţinutul protocolului şi nu se face, în nici un caz, „pe bani sau pe funcţii”. Borboly a adăugat că a trimis preşedintelui UDMR mai multe propuneri privind conţinutul protocolului şi o va mai face şi în zilele următoare, ţinând cont că are experienţa sa ca fost membru în consiliul de coordonare al coaliţiei PDL-UDMR. (Agepres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.