Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numai câine să nu fii! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Numai câine să nu fii!
Numai câine să nu fii!

Numai câine să nu fii!

Începând cu 2014, Programul strategic care cuprinde toate acţiunile sanitar-veterinare de interes naţional are un caracter multianual, idee în care direcţiile de specialitate din întreaga ţară, inclusiv Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, şi-au armonizat prevederile din programele proprii cu cele din documentul-cadru, până la detaliu.

Prima dintre acţiuni vizează, potrivit doctorului Ladó Zsolt, directorul instituţiei judeţene, recoltarea de sânge de la cabaline în vederea depistării anemiei infecţioase ecvine, în paralel urmând a fi efectuată şi vaccinarea anticărbunoasă a tuturor animalelor aparţinătoare acestei specii, care au împlinit vârsta de 6 luni.

De menţionat aici e faptul că, la finele anului trecut, existau în judeţ aproximativ 16.800 cabaline, 30 de exemplare ieşind pe parcursul aceluiaşi an din efectiv tocmai datorită acestei boli incurabile, care a impus sacrificarea lor şi despăgubirea proprietarilor la preţul pieţei, aşa cum de altfel prevede şi legea.

Tot legat de acest subiect, trebuie să amintesc că nu toată lumea a înţeles importanţa examenelor serologice, cea a identificării şi microcipării animalelor, motiv pentru care s-a recurs la controale mixte, efectuate împreună cu poliţia, cu care există un încheiat un protocol de colaborare menit a ţine situaţia sub control, atunci când intră în discuţie afecţiuni de natura celei la care mă refer acum, şi nu numai. Mai mult decât atât, mai arăta dr. Ladó, pe anul în curs, în aceiaşi formaţie, vor fi intensificate controalele în trafic, cu scopul de a preveni răspândirea bolilor infecto-contagioase pe teritoriul judeţului nostru.

Pentru informarea dumneavoastră, stimaţi cititori, mai consemnez aici că în Harghita există 61 de circumscripţii sanitar-veterinare, ai căror medici îşi desfăşoară activitatea în regim privat, relaţia lor cu DSVSA având la bază un contract de prestări servicii, pe seama căruia cei dintâi realizează acţiunile prevăzute în Programul strategic, onorariul fiind achitat la finalizarea lucrărilor, când se face decontul.

Am subliniat acest aspect spre a lăsa să se înţeleagă că pentru celelalte activităţi medicul oficial de asistenţă sanitar-veterinară poate practica un tarif pe care el îl socoteşte corect, pornind de la tariful minim stabilit de Colegiul Medicilor Veterinari, cel care de altfel le apără şi interesele. Asta înseamnă că, dacă tariful minim este, să zicem, de 15 lei pentru o intervenţie uşoară, medicul poate solicita 16, 19 sau 20 de lei, dar nu poate solicita sub nici o formă 14 sau 13 lei, pentru că asta ar însemna să-şi concureze neloial colegul de la circa învecinată.

Trec acum la o altă problemă care a făcut multe valuri chiar la nivel naţional şi pe bună dreptate, dar înainte de a dezvolta cât de cât subiectul pun două puncte şi spun: numai câine să nu fii! De ce?! Pentru că el, prietenul fidel al omului, este, după cum bine se cunoaşte, inteligent şi devotat până la sacrificiu, dar nu ştie carte, motiv pentru care nu va reuşi să citească niciodată legea care îi va schimba poate radical viaţa. Ei bine, această lege, potrivit doctorului Ladó, va intra în vigoare în 15 martie, dată după care vom reveni cu alte amănunte. Până atunci reţineţi doar că patrupedele cu stăpân, de apartament sau de curte, vor trebui microcipate şi introduse într-o bază naţională de date, ultima zi de finalizare a acestei acţiuni fiind şi ultima din calendarul anului în curs.

Această operaţiune, mai arăta directorul executiv al DSVSA Harghita, se va realiza numai pentru animalele identificate, costurile, mai puţin manopera, urmând, din câte am înţeles, a fi suportate de către proprietari. Cât priveşte câinii comunitari, trebuie ştiut că, potrivit legii, de gestionarea întregii activităţi se ocupă consiliile locale, specialiştii sanitar-veterinari având doar rol de îndrumare şi control.

Partea bună a scurtei mele poveşti ţine de faptul că la Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Topliţa adăposturile pentru câinii fără stăpân sunt autorizate, cel din Odorheiu-Secuiesc fiind în curs. Mai mult decât atât, în 20 februarie au început, pe baza fişei de evaluare, controalele în aceste locaţii şi semnalele recepţionate par a fi bune.

Tot la „bune”, cu urarea „să se-adune!”, includ la finalul acestui articol şi iniţiativele Consiliului local Miercurea-Ciuc, care, după cum sublinia interlocutorul meu, sunt chiar de luat în seamă, ele fiind susţinute inclusiv de asociaţiile de protecţie a animalelor. Foarte bine zic eu, îndrăznind să sper că între ele se află şi acea măsură de eliminare a posibilităţilor de… „marcare” a teritoriului de către câini, ieşiţi la plimbare pe alei şi în parcuri alături de stăpânii lor…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.