Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„În 2014, nu lipsa banilor va fi o problemă…” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » „În 2014, nu lipsa banilor va fi o problemă…”
„În 2014, nu lipsa banilor va fi o problemă…”

„În 2014, nu lipsa banilor va fi o problemă…”

În ultima zi a lunii ianuarie 2014, Consiliul local întrunit în şedinţă ordinară a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 al municipiului Miercurea-Ciuc. În legătură cu această chestiune, din sinteza bugetului prezentată de viceprimarul Antal Attila, în conferinţa de presă ce a urmat şedinţei, am reţinut următoarele:

Excedent care se adaugă la buget

„Anul trecut – a spus viceprimarul Antal – am încheiat cu un excedent bugetul anual, mai precis cu suma de 23.650 milioane lei, reprezentând sumele alocate pentru investiţii pe care nu le-am finalizat, cea mai mare pondere reprezentând-o reabilitarea termică a blocurilor. Deci, pornind cu acest cumul de casă, partea de venituri a fost analizată şi fundamentată şi reprezintă 126,7 milioane lei, iar la partea de cheltuieli suma prevăzută este de 150,2 milioane lei (diferenţa dintre venit şi cheltuieli o reprezintă excedentul)”.

Aproape 75 la sută din buget îl reprezintă investiţiile

Din suma de 150,2 milioane lei, aproape jumătate reprezintă în acest an investiţiile, din care o parte din finanţări guvernamentale sau europene şi restul din surse proprii. „La capitolul investiţii, spunea viceprimarul, vorbim de investiţii începute şi care se vor finaliza anul acesta dar şi despre investiţii noi.

Cuvântul de ordine a fost să începem acele investiţii pe care avem garanţia că putem să le impulsionăm şi dacă e posibil să le şi finalizăm şi să începem mai puţine investiţii noi, pentru că acestea necesită şi o capacitate de organizare şi urmărire a dezvoltării investiţiilor mare şi să ne concentrăm asupra acelora care ştim că avem şanse să le realizăm anul acesta”. O parte din investiţii sunt acelea care au fost proiectate şi dezbătute şi sunt puse la punct documentaţiile tehnice, spre exemplu: reabilitarea străzii Uzina electrică, respectiv spre Jigodin, strada Szász Endre (cu canalizare cu tot), investiţii destul de costisitoare, cum de altfel este şi investiţia de modernizare a zonei Aleea Copiilor şi, evident, reabilitarea termică a blocurilor. „Din partea noastră – spunea viceprimarul – este o sumă importantă cea alocată pentru reabilitarea termică, este vorba de 11 milioane lei, sumă prevăzută în bugetul pe anul acesta”.

Proiecte pe bază de concurs

Dacă s-a aprobat bugetul, s-a aprobat şi calendarul activităţilor culturale, respectiv modalităţile de aplicaţie pentru programe, ceea ce înseamnă finanţare nerambursabilă pentru organizarea de programe de către asociaţii şi fundaţii. Pentru proiecte pe bază de concurs din domeniul arte plastice, fotografice şi audiovizuale s-a prevăzut în buget suma de 25.000 lei; pentru proiecte pentru copii – 50.000 lei; proiecte pentru păstrarea tradiţiilor – 20.000 lei; proiecte de muzică contemporană – 10.000 lei; proiecte de educaţie ecologică şi de istorie locală – 15.000 lei; pentru proiecte şcolare extracurriculare de aprofundare a cunoştinţelor şi concursuri pe discipline suma prevăzută este de 13.000 lei; pentru proiecte culturale de colaborare cu oraşe înfrăţite – 6.000 lei; pentru nevoi culturale, aşa-zise de urgenţă, s-a prevăzut suma de 10.000 lei. În total pentru proiecte pe bază de concurs s-a prevăzut în buget suma totală de 149.000 lei.

Vrem să începem şi să finalizăm

Se doreşte ca în acest an să se înceapă şi să se finalizeze modernizarea sălii de sport la Grupul Şcolar Industrial, este singura care nu a fost reabilitată, de asemenea se doreşte finalizarea reabilitării cinematografului (o investiţie începută) şi, după cum s-a spus, mai sunt încă două documentaţii – fostul cinematograf Harghita pentru care acum doi ani a fost aprobat studiul de fezabilitate, în anul acesta se vrea realizarea documentaţiei tehnice pentru ca investiţia să înceapă anul viitor; cea de-a doua documentaţie se referă la căminul cultural din Ciuboteni, uitat de lume, care a fost construit prin 1950 fără nici un fel de documentaţie, construcţie ridicată de voluntari şi pentru care există studiu de fezabilitate, dar trebuie reactualizat proiectul tehnic, investiţia şi în acest caz ar putea să pornească abia anul viitor.

Planul de dezvoltare durabilă a municipiului

„Un document pe care am dori să-l elaborăm anul acesta este Planul de dezvoltare durabilă a municipiului, care va fi un document strategic de bază pentru următorii 7 ani. Ceea ce ştim în acest moment despre acest nou ciclu de finanţare europeană este că acum se dezbat axele prioritare la nivelul Uniunii Europene” – a precizat viceprimarul Antal Attila, cu promisiunea că asupra acestei chestiuni vom putea reveni.

În anul acesta nu banii ne vor lipsi

Faţă de anul trecut, banii din bugetul local sunt mai mulţi şi se pare că ceea ce s-a prevăzut a se realiza se va face, cu un amendament din partea viceprimarilor Antal Attila şi Szőke Domokos, şi anume: „nu banii o să fie problema din acest an, ci capacitatea şi sistemul în care trebuie să ne mişcăm, pentru că sunt multe blocaje administrative de care ne izbim de foarte multe ori”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.