Decesele cauzate de bolile cardiovasculare ocupă primul loc în judeţul Harghita în ceea ce priveşte mortalitatea generală şi au o frecvenţă în creştere, se arată într-un material informativ făcut public de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) cu prilejul desfăşurării şedinţei de săptămâna aceasta a Colegiului Prefectural.
„Ca principale entităţi semnalăm: cardiopatia ischemică inclusiv infarctul miocardic, bolile cerebrovasculare, hipertensiunea arterială, care deşi poate fi controlată se manifestă în continuare ca principal factor de risc. Cancerul ca o cauză de deces se situează la cote ridicate. Principalele localizări sunt cancerul pulmonar, digestiv şi de prostată la bărbaţi, iar la femei cancerul genito-mamar. Se poate sublinia însă că şansa de supravieţuire este direct condiţionată de precocitatea depistării bolii”, se precizează în materialul prezentat de reprezentanţii DSP Harghita, în care se menţionează totodată că bolile cronice netransmisibile reprezintă o parte importantă în tabloul actual al morbidităţii, datorită creşterii lor reale, a depistării într-o măsură mai mare prin introducerea în practică a tehnologiilor moderne şi a creşterii duratei de supravieţuire a bolnavilor ca urmare a procedurilor terapeutice noi.
Potrivit sursei citate, primele cinci cauze de deces în ceea ce priveşte mortalitatea generală au fost, în 2022, bolile aparatului circulator (52,07%), tumorile (16,20%), accidentele (4,90%), bolile aparatului respirator (8,63%) şi bolile aparatului digestiv (5,66%).
În ceea ce priveşte bolile infecţioase, reprezentanţii DSP Harghita au precizat că acestea sunt considerate de către Ministerul Sănătăţii probleme deosebite de sănătate publică, iar recenta pandemie de coronavirus a atras atenţia întregii lumi şi a opiniei publice asupra pericolului pe care aceste boli îl pot genera asupra umanităţii chiar şi în vremurile actuale, moderne. Supravegherea bolilor transmisibile este prevăzută în reglementările legale în vigoare şi metodologiile specifice de supraveghere. Obiectivul este de a depista precoce şi a asigura diagnosticul etiologic al bolilor transmisibile în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii acestora. În cursul anului 2022 au fost înregistrate mai multe focare de boală transmisibilă. Astfel, au fost depistate 21 focare de COVID-19, dintre care 7 în unităţi medico-sanitare, 10 în unităţi de învăţământ şi 4 în alte unităţi, dar a existat şi un focar de hepatită virală tip A cu 31 cazuri înregistrate, într-o comunitate de romi din municipiul Odorheiu Secuiesc, unde oamenii trăiesc în condiţii igienico-sanitare precare cu nerespectarea măsurilor de igienă. S-au luat măsuri de izolare a cazurilor, de depistare, vaccinarea şi testare a contacţilor direcţi, de dezinfecţie, educaţie sanitară, distribuire de materiale informative, de informare a populaţiei despre impactul acestor boli transmisible asupra persoanei şi societăţii şi de conştientizare a riscurilor de infectare.
În materialul DSP Harghita se face referire şi la depistarea activă precoce a cancerului de col uterin. În judeţ există 3 reţele de screening validate, organizate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc şi Spitalului Municipal Gheorgheni. Activităţile, momentan, se desfăşoară în două centre, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. Spitalul Municipal Gheorgheni a suspendat activitatea începând din anul trecut, din motive obiective (administrative).
În cursul anului 2022 s-a desfăşurat caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Caravana a fost prezentă în diverse localităţi din judeţul Harghita precum Lueta, Cozmeni, Plăieşii de Jos, Capâlniţa, Borsec, Praid, Frumoasa, Mihăileni, Păuleni, Lunca de Jos, Lunca de Sus, Corund, Băile Tuşnad, Sândominic, Tomeşti, Cârţa, Dăneşti, Mădăraş, Racu şi Siculeni.
În materialul prezentat de reprezentanţii DSP Harghita au fost incluse şi informaţii legate de starea de sănătate a copiilor şi tinerilor din judeţ. Specialiştii instituţiei menţionează că evaluarea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţile şcolare din mediul urban şi rural se efectuează anual prin monitorizarea dezvoltării fizice şi a sănătăţii, pe baza examenelor medicale de bilanţ. În urma analizării rezultatelor se poate constata că pe primele locuri se menţin, la toate vârstele, aceleaşi afecţiuni, respectiv viciile de refracţie, obezitatea şi deformările coloanei vertebrale şi/sau ale membrelor, iar printre cauze se numără activitatea fizică insuficientă, alimentaţia nesănătoasă sau solicitarea ochilor prin utilizarea precoce şi pentru un timp îndelungat a dispozitivelor electronice şi a telefoanelor mobile, se mai arată, între altele, în materialul informativ făcut public de reprezentanţii DSP Harghita.
E.G.