Autoritățile au decis împușcarea a trei urși în zona Șumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Autoritățile au decis împușcarea a trei urși în zona Șumuleu-Ciuc
Autoritățile au decis împușcarea a trei urși în zona Șumuleu-Ciuc

Autoritățile au decis împușcarea a trei urși în zona Șumuleu-Ciuc

Autoritățile au hotărât împușcarea a trei urși care și-au făcut apariția, marți seara, în cartierul Șumuleu al municipiului Miercurea-Ciuc și au intrat în curtea unui imobil, decizia fiind luată în interesul siguranței locuitorilor din zonă.

„Prezența urșilor în municipiul Miercurea-Ciuc nu este o noutate, ci este deja o obișnuință de zi cu zi, fiindcă doar în ultima săptămână au fost peste 10 apeluri la numărul de urgență 112. Acest lucru s-a întâmplat și seara trecută (marți seara – n.r.), la ora 22:10, când un locuitor din oraș a sunat la 112 semnalând prezența a trei urși în curtea casei lui. Jandarmeria, ISU, ambulanța și eu personal ne-am deplasat la fața locului, de fapt pe strada Ion Căianu numărul 1, în incinta Casei Fodor, unde am constatat și noi faptul că acești trei urși se aflau acolo, încercând să intre în casă, zgâriind ușa proprietarului. Au răsturnat toate tomberoanele de gunoi aflate în curte, au mâncat ce au găsit și nu au vrut să plece, ci au căutat în continuare după hrană. Nu prea au răspuns nici la semnalele acustice ale jandarmeriei și astfel am fost nevoit să chem toată comisia, respectiv pe reprezentanții asociației de vânătoare cu care are primăria contract și pe medicul veterinar. Cu chiu și cu vai am reușit să scoatem urșii din curtea casei respective și a început de fapt prima fază a operațiunii, respectiv alungarea celor trei urși. Ne-am deplasat pe strada Ion Căianu, după aceea pe strada Köves, dar alungarea a fost foarte îngreunată din cauză că aceste animale sălbatice nu prea au răspuns la acțiunile noastre. Am ajuns după o oră până la pârtia de schi, dar de acolo urșii și-au reluat din nou drumul către casele oamenilor și pe strada de lângă izvor pur și simplu n-au vrut să plece, n-au reacționat la semnalele acustice, respectiv la strigătele membrilor comisiei, ci au cam devenit agresivi, vrând să intre iar într-o casă particulară. Neavând alte opțiune, dat fiind faptul că și acum două nopți am petrecut 6 ore cu alungarea acestor trei urși și am avut și o încercare de tranchilizare din păcate nereușită, după miezul nopții comisia a luat decizia finală în unanimitate, nefiind altă opțiune la îndemână decât extragerea acestor trei urși prin împușcare, în condițiile în care riscul era foarte ridicat. Împușcarea a avut loc în condiții de maximă siguranță, nu a fost în pericol nimeni. Nici după prima împușcătură ceilalți doi urși nu s-au deplasat de acolo, nu au alergat în pădure, vânătorul respectiv fiind nevoit să mai efectueze încă două împușcături. Astfel am evitat situația de a pune în pericol viața oamenilor din oraș”, a declarat publicației noastre viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla.

Acesta a precizat că în ultima lună au fost numeroase încercări de capturare a urșilor respectivi, fiind amplasată și o capcană în zonă, dar în care nu a intrat niciun animal sălbatic. Animalele împușcate aveau aproximativ 3 ani și aveau aproximativ 60 de kilograme. Potrivit afirmațiilor viceprimarului municipiului Miercurea-Ciuc, în zona Șumuleu sunt mai multe exemplare de urs care sunt monitorizate și este de așteptat să mai fie înregistrate apeluri la 112 din cauza acestor animale sălbatice pe parcursul verii.

„Ieri noapte, în final, s-a terminat cu bine și consider că siguranța oamenilor este pe primul loc, dat fiind faptul că n-am avut altă opțiune la îndemână, fiindcă conform legii prima opțiune întotdeauna este alungarea urșilor, a doua opțiune este tranchilizarea pe care am încercat acum două zile, dar fără succes, ultima opțiune este întotdeauna extragerea prin împușcare, dar dat fiind faptul că deja era în pericol și viața oamenilor din preajmă, asta era soluția finală. Deloc nu este ușor, fiindcă conform legii primarul sau viceprimarul trebuie să dea ordinul de împușcare și pentru asta nu am fost instruiți, sincer să fiu, și cred că în viitor ar trebui să ne gândim foarte serios printr-o schimbare a legislației privind stabilizarea populației de urși, respectiv ar trebui schimbat și în privința că un animal sălbatic nu are ce căuta în intravilanul unui oraș sau oricărui sat”, a mai spus Bors Béla.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.