Peste 700 de elevi au participat la conferinţa „Decizii responsabile – oportunităţi garantate” | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Peste 700 de elevi au participat la conferinţa „Decizii responsabile – oportunităţi garantate”
Peste 700 de elevi au participat la conferinţa „Decizii responsabile – oportunităţi garantate”

Peste 700 de elevi au participat la conferinţa „Decizii responsabile – oportunităţi garantate”

Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc a găzduit miercuri cel de-al doilea eveniment major din cadrul proiectului judeţean „Decizii responsabile – oportunităţi garantate”, o iniţiativă a Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita.

Scopul principal al evenimentului a fost de a creşte gradul de conştientizare a tinerilor cu privire la consecinţele grave ale consumului de droguri. Sub deviza „E cool să spui NU!”, conferinţa a fost o invitaţie la acţiune şi conştientizare, reunind specialişti şi vorbitori motivaţionali. Printre invitaţi s-au numărat un medic psihiatru, un psiholog clinician, persoane cu experienţe personale în lupta împotriva dependenţei şi un trainer motivaţional.

„După cum ştim cu toţii, adolescenţa este o perioadă de tranziţie, o etapă plină de provocări, schimbări, dar şi de curiozităţi, presiunea grupului, dorinţa de a experimenta, un moment poate mai trist în viaţa unui adolescent. Şi curiozitatea de multe ori poate conduce la decizii riscante, inclusiv încercarea consumului de substanţe psihoactive. În acest context, astfel de activităţi de informare, conştientizare şi educare a tinerilor devin instrumente puternice în lupta cu dependenţa de droguri.

După cum bine ştiţi, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a lansat în cursul lunii noiembrie, anul trecut, proiectul judeţean de prevenire a consumului de substanţe psihoactive în rândul tinerilor, intitulat «Decizii responsabile – oportunităţi garantate», care vizează creşterea gradului de informare a populaţiei şcolare cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri, dar şi promovarea unui stil de viaţă sănătos”, a precizat agent şef adjunct de poliţie Răducanu Mariana Ramona, în debutul evenimentului.

Peste 700 de elevi au participat la conferinţă, fiind invitate patru instituţii de învăţământ din Miercurea-Ciuc, respectiv Colegiu Naţional „Octavian Goga”, Colegiul Naţional „Márton Áron”, Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” şi Liceul Tehnologic „Székely Károly”.

Experienţele a trei tineri, foşti dependenţi de droguri

Trei tineri, Hao, Cristina şi Sergiu, au urcat pe scenă pentru a-şi împărtăşi experienţele cu elevii, oferind o perspectivă brutal de sinceră asupra consecinţelor grave ale consumului de substanţe interzise.

Hao a descris cum a intrat în spirala dependenţei încă din liceu, cedând presiunii sociale şi curiozităţii, devenind într-un final dependent de droguri şi traficant.

„Dependenţa se instalează foarte repede, nici nu îţi dai seama. La început zici, hai că o fac doar ocazional, şi din ocazional se transformă poate în lunar, din lunar în săptămânal, apoi încet, încet în zilnic. Apoi, te apuci non-stop, nu mai conştientizezi”, a împărtăşit Hao.

El le-a povestit elevilor că în momentul în care a încercat prima pastilă de ecstasy a avut parte de o explozie de sentimente, dar după ce efectul a trecut, s-a lovit de depresie. El a descris această experienţă ca fiind cea mai mare capcană, pentru că după ce a văzut efectul primei pastile, căuta constant acelaşi efect, dar aceasta nu mai era niciodată la fel. „Am început, încet, să încerc tot felul de droguri, ca să reuşesc să ies din această stare. Nimeni nu discută chestia asta, de ce consumă tinerii, oamenii în general, cu adevărat. La început, da, poţi să zici că este curiozitatea, cu prima doză, dar dacă după aceasta continui să iei, nimeni nu se întreabă de ce consumi cu adevărat. Oamenii consumă pentru că sunt trişti, pentru că, pe moment substanţele chimice din drogul acela îţi oferă o dopamină şi o serotonină falsă”, a explicat tânărul.

Experienţa sa l-a condus spre o viaţă marcată de faliment financiar, probleme legale şi depresie severă. Arestarea sa pentru trafic de droguri a reprezentat un moment crucial, oferindu-i şansa de a reflecta şi de a căuta ajutor. Arestarea fiind, totodată, primul „imbold” în a renunţa la consumul de droguri. „Sunt curat de 2 ani”, a precizat Hao. Cu sprijinul familiei şi al prietenilor, Hao a reuşit să se elibereze de dependenţă şi astăzi lucrează ca curier, urmând în acelaşi timp cursuri de coafor.

Cristina, provenind dintr-o familie disfuncţională, a găsit refugiu în consumul de droguri ca modalitate de a scăpa de mediul familial toxic. Ea le-a povestit elevilor prin ce momente grele a trecut în momentul în care părinţii ei au divorţat şi condiţiile deloc prielnice în care locuiau.

„Mama mea a rămas însărcinată în timpul divorţului cu un alt bărbat care era, la momentul acela, dependent de alcool. A fost o perioadă în care am locuit în acelaşi apartament, eu, fratele meu mai mare, mama, tatăl meu şi tatăl meu vitreg. Vreau să vă zic că nu aveam voie să stau cu tata în propria mea casă, i-a fost stricat caloriferul, nu avea bec, la toalete se ducea cu lumânarea pentru că îi scotea inclusiv becul de la toaletă. Şi dacă astea au fost grave, cea mai gravă a fost faptul că aveam lacăt pe frigider ca tata să nu poată să-şi pună mâncarea acolo. Adică eu trebuia să mă duc să cer cheia dacă doream să mănânc ceva”, a specificat aceasta.

Cu trecerea timpului, situaţia devenea din ce în ce mai rea, iar lipsa de atenţie din partea părinţilor se simţea tot mai tare. Cristina a povestit că în momentul în care a ajuns la pubertate, pentru a obţine atenţia de care avea nevoie, a început să vorbească cu băieţi mai mari, să se îmbrace provocator, să iasă în cluburi. „Asta a fost viaţa pentru mine, lucrurile astea mi-au umplut inima o perioadă. După care am intrat într-o relaţie la 13 ani cu un băiat cu şase ani mai mare decât mine, el avea 19 ani, era dealer. Eu nu am ştiut, a încercat să protejeze acest lucru de mine. (…) Dar a fost o relaţie foarte abuzivă. După această perioadă, am intrat într-o stare de depresie şi am început să mă automutilez, am început să mă tai. Situaţia de acasă era foarte grea, cu tatăl meu nu prea ne întâlneam şi eram şi în diverse certuri cu băiatul acesta cu care eram într-o relaţie. Am intrat la psihiatrie, am stat internată, am şi primit un tratament după ce am ieşit şi după ce prietenul acesta s-a despărţit de mine, am început să consum excesiv tratamentul pe care îl primisem în combinaţie cu alcool. Acesta a fost şi debutul meu în consumul de substanţe”, a împărtăşit Cristina.

Depresia, automutilarea, relaţiile abuzive şi supradozajele au marcat viaţa sa până la internarea într-un centru pentru tineri din Bucureşti, unde a găsit înţelegerea şi sprijinul de care avea nevoie pentru a se vindeca. Astăzi, Cristina este studentă la psihologie, dedicată domeniului care i-a salvat viaţa.

Sergiu a atras atenţia tinerilor din prima clipă prin faptul că îşi mişca braţele în mod compulsiv tot timpul. „Am rămas cu sechele foarte, foarte mari. Tot sistemul meu nervos e distrus din cauză că am fumat toate toxinele. (…) Eu stau normal şi corpul meu are mişcări, în termenul medical, am aflat de la doctorii din Ungaria că se numesc mişcări stereopolite. E ceva din genul ca şi cum aţi clipit voi, ca şi cum aţi înghiţit saliva, aşa face corpul meu, fără să îmi dau seama, fără să reacţionez, nu simt oboseală, nu simt dureri”, a explicat acesta.

Visând la o carieră de fotbalist, a fost atras în lumea drogurilor la o vârstă fragedă, cedând tentaţiei câştigurilor rapide prin trafic. Consumul de substanţe interzise a escaladat rapid, ducând la abandonul şcolii, implicarea în activităţi infracţionale şi pierderea a şapte prieteni din cauza supradozelor. Totodată, el a împărtăşit cu cei din sală faptul că fiind traficant internaţional de droguri, a văzut nenumărate laboratoare şi moduri în care acestea erau preparate. El a spus că drogurile sunt făcute cu tot felul de substanţe chimice, în ele se pun otrăvuri, iar consumatorii îşi distrug corpul.

Sergiu a experimentat chiar şi tentative de suicid, conştientizând consecinţele tragice ale dependenţei. Acum, la opt ani de la eliberarea de droguri, Sergiu se luptă cu sechelele consumului, dar transmite un mesaj puternic de speranţă, subliniind că dragostea ar trebui să fie singura dependenţă din viaţa noastră. „Încă n-am vrut să realizez că există viaţă şi fără consum, că pot trăi şi fără să fiu dependent, aşa ceva. Există viaţă, alegeţi-vă viaţa, viaţa e atâta de frumoasă”, le-a spus Sergiu elevilor.

Mărturiile emoţionante ale lui Hao, Cristina şi Sergiu au fost completate de sfaturi concrete din partea reprezentanţilor autorităţilor şi a specialiştilor în domeniul prevenirii consumului de droguri. Tinerii au fost avertizaţi cu privire la riscurile acceptării de băuturi sau ţigări de la străini, la substanţe care pot provoca amnezie şi la importanţa solicitării imediat a ajutorului în caz de suspiciune de droguri în băuturi.

Conferinţa a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Pro Cultura Siculi, Forumul Tânăr din Odorhei, Corpul Naţional al Poliţiştilor, companii locale şi o şcoală de şoferi. De asemenea, au fost prezenţi şi partenerii instituţionali Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, evidenţiind importanţa colaborării şi a parteneriatelor în prevenirea consumului de droguri.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.