Colaborare între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi Universitatea Sapientia | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Învățământ » Colaborare între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi Universitatea Sapientia
Colaborare între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi Universitatea Sapientia

Colaborare între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi Universitatea Sapientia

  • 30 de studenţi însoţiţi de cadre didactice au experimentat modul în care se execută pedepsele privative de libertate, dar şi cum se desfăşoară o zi a unui poliţist de penitenciare la locul de muncă

Penitenciarul Miercurea-Ciuc a început demersurile pentru încheierea unui protocol la nivel local cu Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-umane şi Inginereşti din cadrul Universităţii Sapientia, în vederea creşterii şanselor de reintegrare post detenţie a deţinuţilor care execută pedepse cu închisoarea.

„Scopul protocolului vizează acţiuni comune menite să contribuie la facilitarea reinserţiei sociale a deţinuţilor custodiaţi în Penitenciarul Miercurea-Ciuc prin activităţi educaţionale şi de asistenţă psihosocială, dar şi în vederea derulării unor proiecte de pregătire profesională a studenţilor şi cadrelor didactice din cadrul Universităţii”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Penitenciarul Miercurea-Ciuc.

Conform sursei citate, un prim demers a fost o vizită de lucru efectuată, recent, de un grup de 30 de studenţi, însoţiţi de cadrele didactice universitare, la închisoarea din Miercurea-Ciuc. În cadrul acestei vizite studenţii şi cadrele didactice au experimentat în decursul unei zile modul în care se execută pedepsele privative de libertate, dar şi efectele acestora în plan psihologic şi social asupra deţinuţilor: discuţii deschise realizate cu tineri condamnaţi, prezentarea istoricului Penitenciarului Miercurea-Ciuc, interpretarea şi aplicarea Codului Penal şi a legislaţiei execuţional penale, modul de acordare a drepturilor constituţionale democratice şi europene deţinuţilor. De asemenea, au experimentat şi vizualizat direct modul în care se desfăşoară o zi la locul de muncă a unui poliţist de penitenciare.

„Activităţile derulate în decursul vizitei au pus accent şi pe scopul executării pedepselor cu închisoarea: cel de îndreptare a unor conduite antisociale şi indezirabile, dar şi de reintegrare în societate prin muncă şi programe specifice derulate de specialişti ai Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială: cursuri de şcolarizare obligatorii, formare profesională, asistenţă psihologică, social şi moral religioasă.

Având în vedere faptul că scopul vizitei în penitenciar şi-a atins şi o altă ţintă: cea de întărire a unor relaţii profesionale interinstituţionale de calitate, conducerea Penitenciarului Miercurea-Ciuc urmăreşte ca în viitorul apropiat să extindă limitele colaborării şi la nivel naţional, prin facultăţile din cadrul Universităţii Sapientia”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că Penitenciarul Miercurea-Ciuc a trecut, anul trecut, printr-un proces de reprofilare astfel încât în prezent custodiază în principal deţinuţi tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.