Trei premii obţinute de Harghita la competiţia Destinaţia Anului 2024 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Trei premii obţinute de Harghita la competiţia Destinaţia Anului 2024
Trei premii obţinute de Harghita la competiţia Destinaţia Anului 2024

Trei premii obţinute de Harghita la competiţia Destinaţia Anului 2024

  • Municipiul Sibiu a câştigat Marele Premiu Destinaţia Anului 2024 în România

Câştigătorii competiţiei Destinaţia Anului 2024 au fost anunţaţi, săptămâna aceasta, în cadrul unei gale desfăşurate la Ateneul Român, printre atracţiile turistice premiate fiind şi trei din judeţul Harghita. Competiţia Destinaţia Anului contribuie la creşterea popularizării unor atracţii turistice, indiferent că vorbim de localităţi, staţiuni sau puncte turistice.

Clasamentul din acest an la cele 12 categorii ale competiţiei a fost stabilit de „sutele de mii de voturi ale publicului pe platforma destinatiaanului.ro, de un juriu format din peste 200 de experţi, dar şi de un amplu studiu sociologic”, potrivit unui comunicat de presă de organizatori. Votul publicului a contat pentru o treime din scorul total, alături de o treime obţinută prin votul juriului şi o treime atribuită percepţiei publice evaluate prin rezultatele cercetării sociologice.

La cele 12 categorii ale competiţiei, desfăşurată în perioada 31 ianuarie – 8 mai, s-au înscris peste 300 de destinaţii. În finală au ajuns 129 de destinaţii, acestea fiind împărţite în 12 categorii. Printre destinaţiile din finală s-au regăsit şi 6 din judeţul nostru. Este vorba despre Mini Transilvania Parc (în apropiere de Odorheiu Secuiesc) şi Alpine Coaster (Topliţa), care au participat la categoria Parcuri de distracţie şi aventură, alături de alte 9 destinaţii. La această categorie, Mini Transilvania Parc a câştigat locul I.

Staţiunea Borsec şi Topliţa au ajuns în finala categoriei Staţiuni turistice, însă niciuna nu a urcat pe podium.

Punct Gastronomic Local – Casa VLC (Bilbor) s-a aflat printre finalistele categoriei Experienţe gastronomice, fără a câştiga vreun premiu în acest an.

Iar Băile Tuşnad şi Împrejurimile a participat, alături de alte 12 destinaţii, în categoria Regiuni eco-turistice. La această categorie, Băile Tuşnad şi Împrejurimile a câştigat premiul III, la egalitate de puncte cu Ţara Haţegului.

O categorie – a 12-a – a fost Destinaţia Anului– Cea mai bună promovare, care a fost câştigată de Visit Harghita, prin decizia exclusivă a juriului format din experţi în management şi marketing de destinaţie.

Câştigătorii celor 12 categorii:

1. Oraşe care inspiră: municipiul Sibiu;

2. Tărâmuri cu istorie şi tradiţie: Cetăţile dacice din munţii Orăştiei;

3. Regiuni Eco-turistice: Eco Delta Dunării;

4. Staţiuni turistice: Bran;

5. Sat de poveste: Biertan (jud. Sibiu);

6. Parcuri de distracţie şi aventură: Mini Transilvania Parc;

7. Atracţii Cultural-Educative: Castelul Corvinilor Hunedoara;

8. Wellness: Therme Bucureşti;

9. Cazări epice – resorturi: Green Village Resort;

10. Cazări epice – boutique: Castel Hotel Daniel;

11. Experienţe gastronomice: Casa Timiş;

12. Cea mai bună promovare: Visit Harghita.

Competiţia a inclus anul acesta în premieră şi destinaţii din Republica Moldova, cel mai bine situat în clasamentul final fiind satul Văleni din raionul Cahul, care a câştigat Premiul special Destinaţia Anului 2024 în Republica Moldova.

Premiul Special Destinaţia Anului pe Litoral a fost acordat Staţiunii Mamaia, care tocmai a finalizat un proces de re-branding.

Premiul Special pentru judeţul cu cele mai multe destinaţii câştigătoare a fost adjudecat de Braşov, unde se află şapte destinaţii premiate.

Marele Premiu Destinaţia Anului 2024, acordat de preşedintele juriului, a fost obţinut de municipiul Sibiu.

„Destinaţiile României pot fi sursă de relaxare, deconectare şi încântare pentru o viaţă întreagă de vacanţe. Descrieri ale tuturor destinaţiilor care au câştigat sau au fost finaliste în acest an sunt accesibile tuturor pe www.destinatiaanului.ro. Ce urmează acum? Promovăm destinaţiile câştigătoare şi orice loc frumos din România care ne-a inspirat, către milioane de români, dar şi turişti străini prin Social Media, TV şi presă online. Astfel, misiunea Destinaţia Anului de a inspira românii să-şi (re)descopere ţara, îndemnând în acelaşi timp destinaţiile noastre să devină tot mai bune profesioniste îşi dovedeşte valoarea în timp”, a spus Mihai Bârsan, iniţiator şi co-organizator al competiţiei Destinaţia Anului, citat în comunicat.

***

În anul 2022, Topliţa a fost câştigătoarea Destinaţia Anului, la categoria localităţi turistice. Anul trecut, în finală s-au calificat două destinaţii din judeţul nostru: Zona Băile Tuşnad (în categoria Comori naturale) şi Casa VLC Bilbor (la categoria Experienţe gastronomice, unde s-a clasat pe locul 3).

ŞTEFAN P.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.