Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A posti înseamnă „să nu poţi mima valorile” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Religie » A posti înseamnă „să nu poţi mima valorile”
A posti înseamnă „să nu poţi mima valorile”

A posti înseamnă „să nu poţi mima valorile”

„E momentul oportun să ne aducem aminte cât de importantă ne este calitatea curajoasă de nemuritori. Sunt convins că numai rugăciunea şi răbdarea pot înfrunta fractura de sens în care ne zbatem. Nici măcar nu ne zbatem, simulăm zbaterea. A posti înseamnă să nu poţi mima valorile, ci să le dezvolţi şi să le creşti ca atare. Pentru că postirea nu-i doar despre produsul din raft ori despre orele dedicate rugăciunii, ci despre efortul de a ne redescoperi ca oameni. Noi pe noi. Noi pe ceilalţi. Despre integritate şi curaj, despre refuzul de a accepta ca valoare stârpiturile de caracter strecurate în vieţile noastre şi ale cetăţilor noastre – indiferent profesionale ori culturale, sociale ori duhovniceşti deopotrivă”, spune preot conf. univ. dr. Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului. „Nu e vorba doar de mâncare sau de băutură, ci de a redescoperi echilibrul ca societate agresată de politic şi stimulată în răutate de tot ceea ce înseamnă viaţa”.

„A posti înseamnă a te posta de partea lui Hristos. Iar el, ne-a spus din prima săptămână de postire în care am renunţat la carne, că el este cu flămânzii, însetaţii, cei goi şi înstrăinaţi, cu cei întemniţaţi… Poate că orice efort de postire ar trebui să confirme iubirea lui Hristos pentru lume, pentru oameni. Merită încercat!”, consideră părintele Necula.

Postul Sfintelor Paşti, cunoscut şi ca Postul Mare, a început ieri, 2 martie, ţine şapte săptămâni, se încheie pe 18 aprilie şi este cel mai lung şi cel mai aspru dintre posturile rânduite de Biserica Ortodoxă. Practica aceasta a fost adoptată de Biserică încă dinainte de secolul IV. Scopul iniţial al postirii de dinaintea Sfintelor Paşti era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezaţi de Paşti şi să intre în biserică. Ulterior, a devenit o perioadă de pregătire spirituală înaintea sărbătorii Învierii Mântuitorului pentru aceia care erau deja creştini.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.