Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Explicaţiile preşedintelui CJ Harghita cu privire la subfinanţarea DJ 127 Tulgheş – Ditrău, dar şi la investiţiile din zona de nord a judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Explicaţiile preşedintelui CJ Harghita cu privire la subfinanţarea DJ 127 Tulgheş – Ditrău, dar şi la investiţiile din zona de nord a judeţului
Explicaţiile preşedintelui CJ Harghita cu privire la subfinanţarea DJ 127 Tulgheş – Ditrău, dar şi la investiţiile din zona de nord a judeţului

Explicaţiile preşedintelui CJ Harghita cu privire la subfinanţarea DJ 127 Tulgheş – Ditrău, dar şi la investiţiile din zona de nord a judeţului

Borboly Csaba susţine că „priorităţile nu sunt stabilite în funcţie de etnia locuitorilor”

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a susţinut, după aprobarea bugetului Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, că lucrările de modernizare a drumului judeţean 127, Tulgheş – Ditrău, sunt subfinanţate (sunt alocaţi 500.000 lei din valoarea totală de aproximativ 42 milioane lei), deşi contractul de execuţie a fost semnat, iar acel sector de drum „se află într-o stare deplorabilă, aproape impracticabil”. „Suntem dezamăgiţi de suma alocată în bugetul votat pe data de 19 februarie 2020 pentru această investiţie vitală pentru comunitatea pe care o reprezint. În opinia mea, cetăţenii judeţului trebuie trataţi în mod egal, dezvoltarea judeţului trebuie să fie una unitară şi armonioasă. Tulgheşenii se simt marginalizaţi în condiţiile în care CJ Harghita finanţează construirea trotuarelor pe lângă drumurile judeţene modernizate, iar la Recea – Hagota rămânem condamnaţi la noroi, gropi şi praf ce creează un disconfort greu de acceptat”, afirma, printre altele, edilul comunei Tulgheş.

În aceste condiţii i-am solicitat preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, un punct de vedere cu privire la acest aspect.

De asemenea, i-am mai cerut preşedintelui consiliului judeţean să ne comunice care sunt sumele alocate pentru investiţii în zona de nord a judeţului, în condiţiile în care unii primari din acea zonă au susţinut că nu există sau sunt sume foarte mici alocate localităţilor cu populaţie majoritar românească din bugetul consiliului judeţean pentru acest an, iar pentru celelalte localităţi sumele sunt mult mai consistente.

În continuare vom reda punctul de vedere transmis de preşedintele CJ Harghita.

„În judeţul Harghita drumurile nu au limbă maternă”

„În judeţul Harghita drumurile nu au limbă maternă. Consiliul judeţean execută lucrări pe toate drumurile din judeţ, indiferent de zona în care se află. Priorităţile nu sunt stabilite în funcţie de etnia locuitorilor. Îmi pare rău că de câţiva ani încoace primarul comunei Tulgheş începe anul în acest fel. La Bilbor va fi drum, în vreme ce la Tulgheş se mai aşteaptă. Consiliul Judeţean Harghita poate demara investiţii acolo unde se solicită implementarea lor şi unde administraţia locală se implică. La Tulgheş lucrurile stau puţin diferit, primarul localităţii în loc să genereze conflicte ar fi mai bine dacă ar pune înainte de toate interesul cetăţenilor şi ar colabora în vederea dezvoltării localităţii. Indiferent de situaţia politică, localităţile trebuie să se dezvolte. Se poate face şi la Tulgheş ceea ce deja se implementează la Bilbor.

Aşadar, în ceea ce priveşte drumul judeţean 127, a cărui reabilitare între localităţile Ditrău şi Tulgheş, pe o porţiune de 22 de kilometri, este una dintre cele mai mari investiţii din zonă, trebuie ştiut faptul că până să se ajungă în faza de semnare a contractului de execuţie a lucrărilor au fost depuse eforturi susţinute. Lucrările, a căror valoare se ridică la aproximativ 42 milioane de lei, urmează a fi executate în patru loturi; cei 500 mii lei cuprinşi în bugetul instituţiei vor fi utilizaţi pentru lucrările care vor demara cu loturile trei şi patru, aferente localităţilor Hagota şi Recea, acestea fiind zone locuite. Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a drumului judeţean 127 nu poate fi semnat în lipsa consensului, a înţelegerii dintre părţile interesate. Cel mai important lucru în ceea ce priveşte drumul judeţean în cauză este faptul că există o firmă care va realiza lucrări de calitate într-un timp cât mai scurt. Odată cu implementarea acestor lucrări, beneficiile vor fi multiple atât în domeniul economic, cât şi al turismului, formându-se o punte de legătură între diferitele comunităţi. O astfel de legătură va fi reprezentată de drumul judeţean 174C, la Bilbor, unde anul acesta s-au alocat 7,2 milioane de lei, lucrările urmând a fi reluate în cursul primăverii. Este semnat contractul de proiectare pentru reabilitarea porţiunii de cinci kilometri pe drumul judeţean 127A, de la Tulgheş până la limita cu judeţul Neamţ. Totodată, avem în plan accesarea de fonduri europene pentru lucrările necesare pe drumul judeţean 128, între localităţile Jolotca şi Borsec.

Investiţii vor fi implementate şi în sistemul de sănătate judeţean, în zona de nord spitalul de la Tulgheş având la dispoziţie în acest an 1 milion 148 mii lei.

Consiliul Judeţean Harghita organizează de ani de zile concursuri de proiecte menite a sprijini activităţile culturale, sportive, de tineret, destinate familiilor, activităţile din domeniul turismului sau pompierii voluntari. Un asemenea concurs de proiecte este cel special, destinat comunităţi româneşti din judeţ. O veste îmbucurătoare este faptul că suma destinată în acest scop a crescut anul acesta cu 10 mii lei, cei care vor aplica pentru obţinerea de finanţare vor avea la dispoziţie 70 mii lei.

Toate investiţiile şi programele finanţate de consiliul judeţean au ca scop principal şi primordial bunăstarea locuitorilor, indiferent de zona în care locuiesc. Realizări se obţin doar în vremuri paşnice, colaborarea este cheia fiecărei reuşite!

Borboly Csaba preşedinte,

Consiliul Judeţean Harghita”

∗∗∗

Mulţumim dlui preşedinte pentru răspuns. După cum se poate observa, concret, pentru zona de nord a judeţului sunt alocaţi 500.000 lei pentru DJ 127, 7,2 milioane lei pentru DJ 174C, 70.000 de lei pentru concursul de proiecte special, destinat comunităţi româneşti din judeţ, 1,148 milioane lei pentru Spitalul din Tulgheş, precum şi o sumă de bani pentru contractul de proiectare pentru reabilitarea porţiunii de cinci kilometri pe drumul judeţean 127A. Bugetul Consiliului Judeţean Harghita, aprobat în data de 19 februarie, este de peste 471 milioane lei. Din această sumă, 104 milioane lei au fost alocaţi pentru investiţii în infrastructura rutieră judeţeană, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile ale unui proiect cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional. Totodată, la capitolul Investiţii au fost alocaţi 78 milioane lei şi alte 19 milioane lei vor avea la dispoziţie în acest scop instituţiile subordonate. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.