Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost lansat proiectul „Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A fost lansat proiectul „Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”
A fost lansat proiectul „Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”

A fost lansat proiectul „Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”

  • Evenimentul, găzduit de Hotelul O3zone din Băile Tuşnad, s-a desfăşurat în prezenţa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna şi a partenerilor în acest proiect

Conferinţa de lansare a proiectului a fost deschisă de către ministrul Tánczos Barna, ministerul pe care îl conduce fiind liderul de proiect.

„Avem o dublă misiune, noi, Ministerul Mediului: pe de o parte trebuie să protejăm această specie, iar pe de altă parte să găsim soluţii să protejăm viaţa umană. Şi viaţa umană trebuie să fie prioritară şi prioritate maximă pentru toţi. De aceea am promovat Ordonanţa care permite intervenţia în intravilan; nu am spus şi nu voi spune niciodată că este soluţia perfectă, e o soluţie care vine în urma acelor apeluri la 112, care arată disperarea cetăţenilor. Miercuri am primit de la STS ultimele cifre: în 2021 suntem la peste 4.400 de apeluri la 112 pe atacuri de urşi sau prezenţă de urşi în localităţi. Prin comparaţie, acum cinci ani vorbeam de 263 de apeluri generate de prezenţa urşilor. Fără doar şi poate, evoluţia acestui fenomen arată o agravare a situaţiei. Lucrurile au luat amploare şi trebuie să avem curajul să luăm măsuri, să avem curajul să intrăm în subiect, pentru a gestiona populaţia de urs brun din România. Ştim sau nu ştim câţi urşi în ţară? Acest stop-cadru care s-a făcut în 2006 ne arată o populaţie între 6.000 şi 7.000 de urşi. De atunci nu s-a mai întâmplat mare lucru în ceea ce priveşte estimarea populaţiei. De aceea este important acest proiect, care vine cu o soluţie nouă – probabil va fi şi ea contestată la un moment dat – şi cu finanţare pentru această soluţie, o estimare fără precedent a unei populaţii uriaşe de urs brun şi sper ca specialiştii să aibă posibilitatea şi capacitatea să ofere răspunsuri la întrebările care se nasc în urma evaluărilor ştiinţifice. (…) Contractul de finanţare permite efectuarea acestei evaluări, permite implementarea primelor măsuri serioase de prevenţie, bazându-se pe acele garduri electrice care se vor cumpăra şi distribui fermierilor, vine cu o soluţie de sanctuar, cu o soluţie de zonă special amenajată pentru relocări şi pentru exemplare care nu mai pot trăi în natură. Este primul proiect care înglobează soluţii pentru diverse probleme. Zece milioane de euro este o sumă imensă şi mulţi ne vor întreba dacă aceasta este cea mai mare problemă a României şi dacă nu se puteau construi autostrăzi, drumuri, spitale, şcoli cu banii aceştia. Cred sincer că este nevoie de responsabilitate şi de fonduri, de bani mulţi pentru a rezolva această problemă. Ministerul a găsit parteneri (…) vom avea şi experţi internaţionali din Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia, Slovacia, pentru că aceste ţări au programe, măsuri în implementare. Şi după această experienţă, cu mare plăcere putem să invităm acele asociaţii care trâmbiţează de luni de zile soluţia suedeză, soluţia minune finlandeză şi altele, să facă un schimb de experienţă şi în ţările respective, să vadă cum se întâmplă managementul acestei specii în ţările respective. Cu siguranţă, experţii internaţionali ne vor fi de mare ajutor în acest proiect”, a declarat ministrul Mediului, în deschiderea evenimentului.

Despre contextul apariţiei proiectului, obiectivul general şi obiectivele specifice, precum şi despre parteneriatul în cadrul acestuia a vorbit Marisanda Pîrîianu, director la Direcţia de accesare fonduri europene în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Prezentarea acesteia a fost urmată de intervenţiile reprezentanţilor principalilor actori ai iniţiativei, parteneri în acest proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020: Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A. Braşov, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură ,,Marin Drăcea”.

Iar Ancuţa Fedorca, cercetător principal la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultura „Marin Drăcea” din Braşov a oferit detalii despre monitorizarea şi estimarea genetică a populaţiei de urs brun din România.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. cand se vor lua masuri de conservare a speciei om ?

  2. de ce se sterg comentariile ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.