Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A crescut cantitatea de lemn de foc vândută de Direcţia Silvică Harghita către populaţie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 mai 2024
Home » Societate » A crescut cantitatea de lemn de foc vândută de Direcţia Silvică Harghita către populaţie
A crescut cantitatea de lemn de foc vândută de Direcţia Silvică Harghita către populaţie

A crescut cantitatea de lemn de foc vândută de Direcţia Silvică Harghita către populaţie

  • Totuşi, lemnul de foc comercializat de direcţie nu acoperă necesarul populaţiei din judeţ, ţinând cont de suprafaţa forestieră mică pe care o are în proprietate statul în Harghita

Direcţia Silvică Harghita preconizează ca până la sfârşitul anului să vândă către populaţie o cantitate totală de aproximativ 3.000 metri cubi de lemn de foc, în creştere faţă de anii anteriori, însă insuficient pentru nevoile persoanelor fizice din judeţ. Această cantitate este foarte mică comparativ cu volumul de lemn de foc pe care poate să-l ofere întreg fondul forestier al judeţului Harghita. Şi aceasta deoarece pădurile aparţinând statului reprezintă sub 10% din totalul fondului forestier din judeţ, restul aparţinând altor proprietari.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că este important de ştiut că instituţia pe care o conduce nu are dreptul să vândă integral buştenii exploataţi prin prestări de servicii de pe suprafeţele forestiere de stat ca lemn de foc. Conform regulilor, buştenii trebuie sortaţi şi doar lemnul care nu poate fi folosit în industrie va fi comercializat ca lemn de foc, ceea ce înseamnă aproximativ 10% din volumul total dintr-un parchet. Diferenţa de aproximativ 90% este comercializată la licitaţie publică către agenţi economici ca lemn destinat industriei. „Nu putem să creştem cantitatea de lemn de foc oferit pe piaţă în detrimentul lemnului pentru industrie. Din această cauză, având şi o cantitate mică de lemn în total pe care o oferim prin vânzările noastre la drum auto, doar 10% poate să fie lemn de foc. Oricâte eforturi am face nu reuşim să punem pe piaţă lemn de foc la nivelul cererii”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Din punct de vedere calitativ, potrivit sursei citate, zonele pe care le administrează direcţia silvică în judeţul Harghita sunt preponderent de răşinoase. Aproape 90% din totalul pădurilor de stat sunt de răşinoase. Astfel că cea mai mare cantitate de lemn de foc provine din molizi şi brazi, care au o putere calorică mică, motiv pentru care nu este căutat de populaţie. În aceste condiţii, a precizat directorul DS Harghita, lemnul de foc stă nevândut o perioadă la drum auto după care trebuie comercializat la licitaţie către agenţii economici.

Pe de altă parte, a continuat acesta, o mare parte din suprafeţele forestiere din judeţul Harghita sunt în proprietate privată. O mare parte a populaţiei este proprietară de păduri, de fâneţe şi păşuni cu arbori, astfel că îşi procură mai uşor lemnul de foc. De asemenea, sunt foarte multe păduri comunale, fond forestier sau păşuni împădurite ale unităţilor administrativ-teritoriale, de unde de la an la an se observă că marea majoritate a primăriilor „se îngrijesc să extragă lemne de foc pentru populaţie, în special pentru familiile mai nevoiaşe”, venind astfel în sprijinul acestora.

Totodată, mai trebuie amintit că principala sursă pentru lemnul de foc o reprezintă agenţii economici, care exploatează cel mai mult lemn din pădurile harghitene şi au posibilitatea să ofere lemnul de foc.

Preţuri între 180 şi 200 de lei pentru un metru cub de lemn

În aceste condiţii se poate spune că în zonă sunt mai multe surse pentru achiziţionarea lemnului de foc de către populaţie comparativ cu alte judeţe, care sunt deficitare în păduri, iar presiunea din partea persoanelor fizice nu este foarte mare.

„Noi nici nu am mizat până acum să folosim acest moment în care energia a ajuns la preţuri foarte mari şi să creştem preţul. Avem aceleaşi preţuri pe care le-am avut şi acum un an, şi acum doi ani”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Preţul la lemnul de foc vândut de Direcţia Silvică Harghita este de 180 de lei/metru cub la răşinoase şi 200 de lei/mc la fag. Lemnul se găseşte în rampă, acolo unde a fost exploatat. Cine doreşte să cumpere trebuie să se adreseze ocoalelor silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş şi trebuie să-şi organizeze transportul până la domiciliu.

Conform sursei citate, există preţuri şi pentru lemnul de fag deoarece 10% din total este din această specie, însă nu este suficient pentru a acoperi toate cererile. Şi lemnul de fag trebuie sortat pe diferite categorii, astfel că este o cantitate mică cea destinată populaţiei pentru încălzirea locuinţelor.

Comparativ cu lemnul de foc vândut de agenţii economici, cel comercializat de direcţia silvică nu are acelaşi aspect şi eficienţă. Societăţile comerciale care cumpără buşteni sau exploatează propriile parchete pun pe piaţă şi lemn de lucru, în urma realizării propriilor planuri de afaceri. „Însă RNP – Romsilva nu poate să pună la vânzare lemn de lucru ca lemn de foc”.

Anul acesta se preconizează că de pe rampele ocoalelor silvice din cadrul direcţiei vor fi transportaţi aproximativ 3.000 metri cubi lemn de foc, ceea ce ar însemna o cifră mult mai mare comparativ cu anii precedenţi, când se înregistrau 1.000-1.500 mc.

De anul viitor va creşte cu aproximativ 10% cantitatea de lemn de foc vândută de DS Harghita

De anul viitor cantitatea de lemn de foc comercializată de DS Harghita va creşte, deoarece Codul silvic obligă RNP – Romsilva să exploateze prin mijloace proprii sau prin procesatori 50% din cota anuală de recoltare. Anul acesta, direcţia silvică exploatează prin procesatori 40% din cota anuală, astfel că în 2023 DS Harghita va pune pe piaţă cu 10% mai mult lemn de foc decât anul acesta.

Conform sursei citate, până în prezent direcţia silvică nu a avut nevoie de depozite pentru depozitarea lemnului, întrucât întreaga cantitate este vândută direct de pe platformele primare.

„Nu e o cantitate mare la noi (n.n. – de lemn), având suprafaţa aceasta foarte mică, faţă de alte direcţii silvice. Deocamdată am reuşit să vindem tot lemnul din platforme primare, nu am avut nevoie de depozite”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Acesta a arătat că pentru a fi eficient un depozit trebuie să ruleze minimum 6.000-7.000 mc pe an lemn de lucru subţire şi lemn de foc, deoarece sunt cheltuieli foarte mari cu transportul, cu sortarea în depozit, personal angajat, utilaje, teren de amenajat etc. Iar în depozite ajunge lemnul care nu a fost vândut din platformele primare – ceea ce nu se întâmplă în cazul DS Harghita. „Practic nu o să ajungem niciodată să vindem atâta lemn de foc încât să avem nevoie de înfiinţarea de depozite”.

Mai mult, a continuat acesta, din analiza proprie şi cea realizată de RNP – Romsilva a rezultat că în zone cu suprafeţe mici forestiere de stat depozitele sunt total ineficiente.

***

Până la sfârşitul acestui an, Direcţia Silvică Harghita va vinde în total între 26.000 şi 30.000 metri cubi lemn fasonat, exploatate de societăţi comerciale. Astfel că volumul de 3.000 mc lemn de foc şi lemn de lucru subţire pentru construcţii rurale ce va fi vândut către populaţie reprezintă aproximativ 10%, procentul care poate fi vândut populaţiei din totalul lemnului fasonat pus pe piaţă.

Suprafaţa fondului forestier al judeţului Harghita este de 264.109 ha, din care direcţia silvică are în administrare o suprafaţă totală de 90.339 hectare, diferenţa fiind în paza ocoalelor silvice private. Din totalul de 90.339 ha, 22.856 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică Harghita. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.