Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vaccinul hexavalent destinat copiilor a fost adus în judeţ, dar dozele sunt puţine | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » Vaccinul hexavalent destinat copiilor a fost adus în judeţ, dar dozele sunt puţine
Vaccinul hexavalent destinat copiilor a fost adus în judeţ, dar dozele sunt puţine

Vaccinul hexavalent destinat copiilor a fost adus în judeţ, dar dozele sunt puţine

  • Dr. Tar Gyӧngyi, DSP Harghita: „Tot ce am primit, am distribuit medicilor de familie, care deja aveau probleme în privinţa administrării vaccinului”

„Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a comandat suficiente doze de vaccin hexavalent, care au venit în tranşe, înregistrându-se însă întârzieri în alimentare de la o tranşă la alta”, a explicat marţi dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma la finele lunii august că achiziţia vaccinului hexavalent pentru copii a fost întârziată „din motive procedurale”, dând asigurări că „există disponibilitate a acestui vaccin” şi că problema se va rezolva „în cursul lunii septembrie”.

Cum multe judeţe au rămas fără vaccin hexavalent, celor cărora încă mai dispuneau de doze li s-a solicitat să sprijine în acest sens judeţele care nu mai aveau. Aşa se face că la jumătatea lunii august, în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita nu mai era nici o doză de vaccin hexavalent, medicii de familie fiind nevoiţi să se rezume la administrarea dozelor de care dispuneau.

„Noi am dat vaccin hexavalent la Mureş şi la Galaţi. Eu nu am fost foarte fericită, deşi îmi place să ajut, dar ştiam că apoi vom avea noi probleme şi chiar aşa s-a întâmplat. La nivel naţional există o evidenţă electronică şi la minister se ştie clar care judeţe dispun de vaccin şi care nu, cât avem noi pe stoc, iar medicilor de familie nu le putem da în avans mai multe doze din cauză că nu au capacitate de stocare; le dăm cantitatea necesară pentru următoarele două-trei luni, iar restul rămân depozitate la sediul DSP, unde există cameră frigorifică. La sfârşitul verii ne lipseau exact dozele pe care le-am dat celorlalte judeţe şi speram că le vom recupera de la minister la timp. Dar nu s-a întâmplat aşa, motiv pentru care am avut şi noi câteva săptămâni problematice”, a detaliat dr. Tar Gyӧngyi.

Potrivit directoarei executive a DSP Harghita, la mijlocul lunii septembrie, Harghita a primit 1.317 doze de vaccin hexavalent – recuperând astfel dozele împrumutate celor două judeţe, marea majoritate a acestora fiind distribuite imediat medicilor de familie care înregistrau întârzieri în administrarea vaccinului copiilor.

„Săptămâna trecută mai aveam în stoc vaccin pentru încă două săptămâni. Disciplina în vaccinare, pe care noi ne-am dorit şi ne-am străduit să o impunem de-a lungul anilor, are efect: medicii de familie s-au obişnuit astfel, părinţii vin la timp, respectă termenele stabilite de medicul de familie, intervalele şi, din acest punct de vedere, lipsa vaccinului creează probleme şi temeri. Bineînţeles, nu se întâmplă nimic tragic, pentru că, din fericire, la noi nu sunt epidemii, nici măcar focare de boli precum cele împotriva cărora copiii sunt protejaţi prin administrarea vaccinului hexavalent, dar părintele care ştie că bebeluşul trebuie să îl primească la două luni, la patru luni şi aşa mai departe, devine neliniştit, se supără, reclamă şi nu este bine, pentru că trebuie să fii şi tu, ca autoritate, disciplinată la rândul tău. Din păcate şi lipsa Legii Vaccinării – o lege modernă şi cu prevederi clare şi pentru părinţi, şi pentru autorităţi, şi pentru minister, stagnează în Parlament de cinci ani sau mai mult – îşi spune cuvântul”, apreciază dr. Tar Gyӧngyi.

Medicii susţin că vaccinarea este cea mai bună metodă de a proteja copilul de multe boli periculoase. În Romania, vaccinurile obligatorii administrate gratuit prin Programul naţional de vaccinare previn maladii ca de exemplu: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, bolile date de Haemophilus influenzae tip b, pneumococ, HPV, hepatita B, rujeola, rubeola, oreionul.

Vaccinul hexavalent, care se administrează la două, patru şi 11 luni, cu rapel DTPa-VPI la şase ani şi rapel Tdap la 14 ani, protejează împotriva difteriei, tusei convulsive, tetanosului, hepatitei B, poliomielitei şi bolilor date de Haemophilus influenzae tip b. Difteria, de pildă, este o boală care duce la probleme respiratorii, paralizie şi insuficienţă cardiacă. Tetanosul poate provoca spasme musculare dureroase, convulsii, paralizie şi chiar moartea. Tusea convulsivă debutează ca o răceală obişnuită cu rinoree, strănut şi tuse, care se agravează; frecvent se însoţeşte de vărsături şi cianoză, din cauza lipsei de aer. Perioada de convalescenţă durează de la câteva săptămâni până la câteva luni. Hepatita B poate duce la hepatită cronică, cancer hepatic şi la deces, în vreme ce Haemophilus influenzae tip B poate provoca pneumonii, septicemii şi/sau meningită. Poliomielita este, la rândul ei, o boală caracterizată prin paralizie şi deces.

Medicii afirmă că reacţiile adverse frecvente care pot apărea în urma administrării vaccinului hexavalent – iritabilitate, febră, durere şi înroşire la locul injectării – sunt nesemnificative comparativ cu efectele contractării bolilor pe care le previne.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.