Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noul bloc operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc ar putea deveni funcţional în primăvara anului viitor | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Sănătate » Noul bloc operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc ar putea deveni funcţional în primăvara anului viitor
Noul bloc operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc ar putea deveni funcţional în primăvara anului viitor

Noul bloc operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc ar putea deveni funcţional în primăvara anului viitor

Blocul operator de la etajul al treilea al spitalului va dispune de zece săli de operaţie, în care se vor realiza intervenţii chirurgicale în 14 specialităţi. Blocul operator va conţine și filtre pentru asistenţi şi pentru medici, o parte de anexe, incluzând camerele pentru asistenţi şi pentru medici, precum și un laborator de anatomie patologică, pentru examinări extemporanee, acesta din urmă fiind o premieră în judeţ.

Au reînceput lucrările la noul bloc operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc. Amănunte legate de proiectul aflat în derulare au fost oferite, ieri, într-o conferinţă de presă comună a conducerii Consiliului Judeţean Harghita şi Spitalului Judeţean de Urgenţă desfășurată chiar la locul construcţiei, la care au mai participat reprezentanţii constructorului, ai proiectantului şi medici.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a arătat că lucrările la noul bloc operator sunt avansate, deși de acest proiect s-au legat multe nemulţumiri şi multe eşecuri. „Suntem convinşi că, la urma urmei, va fi o poveste de succes. Realizarea blocului nou operator va deschide perspective noi atât pentru pacienţi, cât şi pentru colegii noştri, pentru chirurgii spitalului, dar și pentru noile specialităţi care au apărut în ultimul an în spital, iar acest lucru se datorează încrederii, perseverenţei, răbdării, muncii multora, care au crezut şi cred în continuare în acest proiect”, a arătat managerul spitalului judeţean.

Medicul coordonator al blocului operator, dr. Adrian Dobrică, a prezentat structura noului bloc operator, care va avea zece săli de operaţie, filtre pentru medici și asistenţi și, în premieră, un laborator de anatomie patologică, după modelul spitalelor din Vestul Europei.

„Este vorba de un nou bloc operator, format din zece săli de operaţie, în care vor intra cele 14 specialităţi, o parte de acces în blocul operator care conţine filtre pentru asistenţi şi pentru medici şi o parte de anexe, incluzând camerele pentru asistenţi şi pentru medici, un laborator de anatomie patologică, pentru examinări extemporanee, care este o premieră. Sunt puţine spitale din ţară după acest model, modelul din care am fost inspirat, ideea îmi aparţine, pentru că în ţările civilizate fiecare bloc operator are un spaţiu de anatomie patologică, unde sunt efectuate examinări microscopice extemporaneu. Adică, un fragment din piesa operatorie este scoasă din sala de operaţie, este trimisă la acest micro laborator, şi anatomopatologul spune dacă este o tumoră malignă sau benignă şi, sigur că, în funcţie de asta, se orientează planul chirurgical mai departe”, a precizat dr. Dobrică.

Medicul coordonator al blocului operator a afirmat că o mare parte din aparatura cu care vor fi dotate sălile de operaţie a fost deja achiziţionată, după modelul de dotare al blocului operator al spitalului AKH Viena. „Având în vedere că spitalul este viaţa mea şi blocul operator este casa mea, reprezintă un mare pas înainte faptul că se reiau lucrările şi dacă se şi finalizează la timp, o să însemne o realizare foarte mare. Şi pot să o consider o realizare personală pentru că, e adevărat, fără lipsă de modestie, am o contribuţie majoră în urnirea lucrurilor”, a menţionat dr. Adrian Dobrică.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a mulţumit, la rândul său, tuturor celor care s-au implicat în realizarea noului bloc operator și pentru pasiunea cu care s-au dedicat acestui proiect, care a suferit multe schimbări de-a lungul timpului. „Foarte multe lucruri s-au schimbat pe parcurs şi întotdeauna trebuia reproiectat. Avem şi noi o legendă, cu un meşter care trebuia să clădească Cetatea de la Deva şi de fiecare dată trebuia reclădită, pentru că se dărâma totul; cam aşa s-a întâmplat şi aici”, a punctat Borboly Csaba.

Potrivit directorului general adjunct al Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita, Péli Levente, lucrările la blocul operator au început în 2012, dar au fost sistate după șapte luni, fiind reluate după mai mulţi ani. „Constructorul a dat faliment, iar firma este în curs de închidere. A fost nevoie să facem o inventariere a lucrărilor executate, între timp s-a finalizat partea de tubulatură pentru ventilaţie, dar a trebuit să reactualizăm proiectul tehnic, pentru că, între timp, s-au schimbat multe normative, atât în domeniul medical, cât şi al protecţiei împotriva incendiilor, a trebuit să facem o scară separată, pe lângă clădire, care nu era în proiectul iniţial și împreună cu proiectanţii am parcurs tot proiectul, să vedem unde avea lipsuri, ce puteam completa”, a detaliat Péli Levente. În 2018 a urmat procedura de achiziţie, iniţiată de trei ori, la care nu s-a depus nici o ofertă. Abia anul acesta s-a semnat contractul și lucrările au fost reluate. Valoarea totală a proiectului este de 13,8 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 8 milioane de lei, provine din fondurile alocate spitalului de Guvernul României, celelalte 5,8 milioane fiind asigurate din bugetul CJ Harghita. „Cred că trebuie să continuăm dezvoltarea spitalului, cu aceeaşi tărie, cu aceeaşi încăpăţânare şi să sperăm că în următorii 5-6 ani vom putea împreună să realizăm obiectivele comune, ca acest spital să devină un spital clinic regional”, a conchis președintele CJ Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.