„Mişcare pentru un mediu curat” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » „Mişcare pentru un mediu curat”
„Mişcare pentru un mediu curat”

„Mişcare pentru un mediu curat”

Angajaţi ai DS Harghita împreună cu voluntari au adunat 4,5 tone de deşeuri în cadrul acestei acţiuni, prin care s-au alăturat campaniei „Ziua de Curăţenie Naţională”, în cadrul căreia la nivelul judeţului s-au strâns peste 5.000 de saci de gunoaie

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a organizat sâmbătă o acţiune de ecologizare a pădurilor numită „Mişcare pentru un mediu curat”, alăturându-se astfel campaniei ,,Ziua de Curăţenie Naţională”.

Direcţia Silvică (DS) Harghita, instituţie subordonată RNP – Romsilva, s-a alăturat acestei acţiuni şi a organizat ecologizări pe raza ocoalelor silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş. Acţiunea organizată de RNP – Romsilva la nivel naţional s-a desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi Asociaţia Let’s do it, România!

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, anterior acestei acţiuni, direcţiile silvice din 41 de judeţe din ţară, aflate în subordinea RNP – Romsilva, au stabilit locaţiile în care s-a desfăşurat această acţiune de ecologizare. Iar coordonatele GPS au fost transmise la RNP – Romsilva, astfel încât şi acum poate fi consultată o hartă interactivă a locaţiilor acţiunilor de ecologizare, care se regăseşte la adresa www.rosilva.ro, pe prima pagină, link: http://gis.rosilva.ro/miscare-romsilva/.

„Practic, RNP – Romsilva a acoperit întregul teritoriu naţional cu această acţiune. Noi ne-am mobilizat pe raza ocoalelor silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş, unde fondul forestier de stat este mai concentrat şi acoperă foarte multe trasee aglomerate, unde se adună deşeuri”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Potrivit acestuia, la acţiune s-au mobilizat şi au participat 82 de angajaţi ai DS Harghita, jandarmi harghiteni, rangeri de la Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş şi 30 de voluntari.

În urma acestei acţiuni s-a colectat un număr de 225 de saci cu deşeuri, în cantitate de aproximativ 4.500 de kg.

Directorul DS Harghita a spus că la sfârşitul acţiunii s-a luat legătura cu serviciile de salubritate din Topliţa, Borsec, Gheorgheni şi Bicaz Chei (ecologizarea a avut loc şi la Lacu Roşu), în vederea ridicării deşeurilor colectate.

„În urma mesajelor transmise de colegii mei din ţară şi de superiorii mei de la RNP – Romsilva s-a constatat, faţă de acţiunile anterioare, că totuşi cantitatea de deşeuri adunată este mai mică decât în anii precedenţi. Ceea ce înseamnă că grija faţă de mediu este pe un trend ascendent. Personal cred că generaţiile tinere sunt de timpuriu educate atât la şcoală, cât şi în familie să fie mult mai prietenoase cu mediul”, a spus ing. Cătălin Mutică.

În general, a continuat acesta, „suntem mult mai responsabili în ceea ce priveşte protecţia mediului, iar acest lucru se datorează şi acţiunilor organizate an de an de organizaţii neguvernamentale, dar şi datorită faptului că instituţii ca RNP – Romsilva au înţeles că e foarte bine să vină în întâmpinarea demersurilor lor”. (Şt. Pătrîntaş)

Peste 5.000 de saci cu deşeuri s-au strâns în judeţ

Şi în acest an, de „Ziua de Curăţenie Naţională”, harghitenii s-au implicat şi au luat gunoaiele lăsate de alţi semeni în natură.

Responsabilul pe judeţ al acţiunii Let’s Do it, Romania!, Otto Csergo, se declara mulţumit de ediţia din acest an, deşi s-a implicat târziu în organizare, cu sprijinul colegilor săi de la Arii Naţionale Protejate, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii Naţionale de Mediu.

În fiecare an, printre clienţii fideli se află oraşul Bălan, comuna Tulgheş e printre primele care se înscrie în acţiune, iar în acest an acţiunii s-a alăturat şi RNP – Romsilva, spunea Otto Csergo. În cifre, Let’s Do it, Romania! în Harghita a însemnat participarea a 26 de localităţi, la care s-au alăturat şi alte instituţii publice. Dintre aceste 26 de unităţi administrativ-teritoriale din tot judeţul (Tulgheş, Topliţa, Bazinul Gheorgheni, zonele Odorhei şi Ciuc), patru vor organiza acţiunea de curăţenie în cursul acestei săptămâni, deoarece la sfârşitul săptămânii au avut loc diferite evenimente în comună.

În total, au participat aproximativ 2.300 de persoane, care au strâns 5.000 de saci (de 120 de litri fiecare) de gunoaie. (L. C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.