Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României din judeţ au început ieri | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Cultură » Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României din judeţ au început ieri
Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României din judeţ au început ieri

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României din judeţ au început ieri

Vernisaje ale expoziţiilor foto-documentare „Marea Unire” şi de desen „1 Decembrie – Ziua Naţională a României”, precum şi concursul cu tema „Pe urmele înaintaşilor – Alba Iulia, 1918”

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au început, în judeţ, luni, în municipiul Miercurea-Ciuc. Astfel, în foaierul Palatului Administrativ a fost vernisată expoziţia de desen „1 Decembrie – Ziua Naţională a României”, care cuprinde lucrările intrate în concursul de desen „1 Decembrie – Ziua Naţională a României”, organizat în perioada 8-20 noiembrie de Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

La concurs au participat aproximativ 100 de elevi din judeţ, din ciclul primar şi gimnazial. În urma evaluării lucrărilor, la categoria clasele I-IV, câştigătoare a fost desemnată Ştefania Marin, de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc; locul II – Ramona Gioadă, Liceul Tehnologic „Zimmethausen” Borsec; locul III – Larisa-Ioana Platon, Şcoala Gimnazială „Sf. Andrei” Sărmaş; premiu special – Ana Maria Antonia Opriş, Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni. La categoria clasele V-VIII, locul I a fost acordat elevei Cristina Negru, de la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni; locul II – Miruna Cojocaru, Liceul Tehnologic Corbu; locul III – Petru-Ioan Coja, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea-Ciuc; premiu special – Andreea Drugă, Liceul Tehnologic Corbu.

Expoziţia cu desenele copiilor poate fi vizitată, la parterul Palatului Administrativ, până la data de 6 decembrie.

Expoziţia dedicată aniversării a 99 de ani de la „actul desăvârşirii unităţii naţionale”

În aceeaşi zi, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc a avut loc vernisajul expoziţiei foto-documentare „Marea Unire”, dar şi un concurs complex cu tema „Pe urmele înaintaşilor – Alba Iulia, 1918”, destinat elevilor de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, ambele din Miercurea-Ciuc.

Muzeograf dr. Ana Dobreanu, şefa secţiei Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, le-a explicat elevilor că expoziţia dedicată aniversării a 99 de ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918, „actul desăvârşirii unităţii naţionale”, cuprinde documente, fotografii, hărţi din perioada 1916-1923. Mai exact, expoziţia urmăreşte prin intermediul documentelor firul evenimentelor din anul 1916, anul în care România a intrat în Războiul Reîntregirii Naţionale, cum este numit Primul Război Mondial. De asemenea, este urmat firul evenimentelor din 1918, şi anume etapele Marii Uniri – unirea Basarabiei, Bucovinei şi actul istoric de la 1 Decembrie 1918, unirea Transilvaniei. „La Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, printre cei 1.228 de delegaţi din cele 130 de centre electorale din cele 27 de comitate româneşti au fost şi delegaţi din zona comitatelor Odorhei şi Ciuc, adică teritoriul judeţului Harghita de astăzi. Un panou reprezintă tocmai (…) avizele şi hotărârile care cuprind delegaţii desemnaţi din acest teritoriu să participe la Marea Adunare Naţională”, a explicat dr. Ana Dobreanu. Expoziţia mai cuprinde tratatele de pace, încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca regi ai României Mari sau noua lege fundamentală.

Vineri, 1 Decembrie, publicul doritor poate vizita expoziţia între orele 09:00 şi 13:00.

Echipaje de la cele două şcoli româneşti din Miercurea-Ciuc s-au întrecut într-un concurs de istorie

După această introducere în ambianţa Marii Uniri de la 1918, a urmat concursul de istorie cu tema „Pe urmele înaintaşilor – Alba Iulia, 1918”, la care au participat câte un echipaj de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi Colegiul Naţional „Octavian Goga”, ambele din Miercurea-Ciuc, format din elevi de la clasele V-VIII.

Dr. Ana Dobreanu a declarat că s-a dorit să fie un „concurs cât mai antrenant, în care elevii să nu răspundă doar la nişte întrebări teoretice, ci să se implice în mod direct”. De aceea, competiţia a fost concepută pe două paliere: o parte teoretică şi una practică. Mai exact, echipajul fiecărei şcoli a fost mixt, format din opt elevi. Dintre aceştia: un elev a fost reporter (el s-a aflat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi a transmis de acolo); unul a desenat; un altul a ţesut; alt copil a scris un eseu, o compunere sau o poezie (pe tema „1 Decembrie 1918, Alba Iulia”). Elevii implicaţi în partea teoretică au trebuit să răspundă la o serie de întrebări, dar şi să rezolve două probleme pe baza unor documente şi a unor hărţi. „Şi am dorit ceva mai inedit pentru ei, o probă surpriză, şi anume să scrie un text despre 1 Decembrie 1918 cum au scris înaintaşii noştri: cu cerneală şi cu pană”, a spus dr. Ana Dobreanu. Un alt membru al echipajului a venit pregătit cu un moment artistic. „Aşa a fost gândit concursul: să fie mai complex, mai antrenant, adică fiecare să facă ceva şi nu numai să se aştepte întrebări-răspunsuri, fiecare să se implice. Ideea era de a fi antrenant şi de a dobândi cunoştinţe într-o modalitate nonformală, atractivă, plăcută şi antrenantă”, a mai precizat muzeograful.

Evenimentele dedicate Marii Uniri au continuat ieri seară, la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei din Miercurea-Ciuc, unde s-a desfăşurat „Şezătoarea Tricolorului – cinste şi preţuire a simbolurilor naţionale”, despre care vom reveni cu detalii.

Astăzi, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României continuă la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior cu etapa finală a concursului „La mulţi ani, România!” (ora 12:30). (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.