Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Secţiile de boli infecţioase şi pneumologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă s-ar putea muta într-un nou sediu în următorii 5-6 ani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sănătate » Secţiile de boli infecţioase şi pneumologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă s-ar putea muta într-un nou sediu în următorii 5-6 ani
Secţiile de boli infecţioase şi pneumologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă s-ar putea muta într-un nou sediu în următorii 5-6 ani

Secţiile de boli infecţioase şi pneumologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă s-ar putea muta într-un nou sediu în următorii 5-6 ani

Contractul ce are ca obiect realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea noului corp de clădire destinat acestora, în valoare de 80.000 de lei, a fost semnat miercuri, la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. În prezent, Secţiile de boli infecţioase şi pneumologie funcţionează într-un imobil retrocedat Bisericii Catolice în urmă cu 21 de ani

 

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a arătat că semnarea acestui contract încununează eforturile depuse pentru dezvoltarea serviciilor medicale şi construirea unei noi clădiri pentru Secţiile de boli infecţioase şi pneumologie de la Şumuleu-Ciuc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, nădăjduieşte că proiectul privind realizarea noii clădiri destinată celor două secţii va fi inclus pe lista de investiţii a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), care ar urma să finanţeze „sută la sută” finalizarea construcţiei. În contextul vizitei Suveranului Pontif la Şumuleu-Ciuc, preşedintele Borboly a afirmat că „este datoria Guvernului” să asigure un nou sediu pentru cele două secţii de la Şumuleu-Ciuc, în condiţiile retrocedării imobilului în care îşi desfăşoară activitatea.

„Ştiţi foarte bine că la 1 iunie vine aici Suveranul Pontif şi Guvernul are o datorie, pentru că atunci când a fost dată înapoi (Bisericii Catolice – n.a.) clădirea unde funcţionează cele două secţii nu s-a gândit în aceşti ani, niciodată, să fie undeva construit un nou corp de clădire pentru ele. Noi sperăm că Guvernul, când va finanţa prin CNI proiectele, va ţine cont şi de acest lucru, că aici are o datorie care trebuie rezolvată. Acest lucru l-am susţinut şi prezentat şi nunţiului papal de la Bucureşti şi îl vom prezenta şi jurnaliştilor acreditaţi la Vatican. (…) Eu sper că în 5-6 ani se va putea face mutarea secţiilor, dacă ne mişcăm bine şi vom avea finanţările la dispoziţie”, a declarat Borboly Csaba.

Reprezentanta firmei de proiectare, Adina Mureşan, prezentă la eveniment, a punctat că va trata „cu maximă atenţie” proiectul şi că în următoarele 180 de zile va elabora propunerile, va discuta cu echipa managerială a spitalului, cu medicii şi cu Consiliul Judeţean Harghita, asigurându-i de o bună colaborare. „Vom depune efort să fie un proiect foarte bun”, a precizat Adina Mureşan.

Conform datelor tehnice prezentate de directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, Péli Levente, clădirea care urmează să fie construită va avea o suprafaţă totală de 4.500 de metri pătraţi şi va dispune de un demisol, parter şi un etaj. La subsol vor fi amenajate depozite şi vor funcţiona Radiografia şi partea de Ambulatoriu, parterul va fi destinat Secţiei de boli infecţioase, iar etajul Secţiei de pneumologie.

„Încercăm, cu reprezentanţii spitalului, să detaliem cât mai mult, să vedem funcţionalităţile interioare, să fie cât mai eficiente; dacă investim atâţia bani, ar trebui să proiectăm pentru următorii 20 de ani, cel puţin”, a menţionat Péli Levente.

Semnarea contractului în vederea realizării noului sediu a fost primită cu bucurie şi de coordonatoarele Secţiilor de boli infecţioase şi de pneumologie de la Şumuleu-Ciuc.

„Clădirea în care funcţionăm, retrocedată în prezent, nu prea a fost amenajată pentru condiţii de spital, dar lucrăm şi în asemenea condiţii, încercăm să facem faţă şi, în numele colectivului, vă spun că ne bucurăm foarte mult că am ajuns în această fază a proiectului, fiindcă nici un proiect, din cele pe care le-am văzut în ultimii 20 de ani, nu a ajuns până aici – şi am văzut multe. Mă bucur foarte mult şi sper că împreună cu echipa de proiectanţi o să reuşim să colaborăm şi o să fie o colaborare fructuoasă. Sper că o să fie o clădire de top, la nivelul cerinţelor actuale”, a spus dr. Ambrus Irén, coordonatoarea Secţiei de boli infecţioase.

Medicul primar Kurkó Csilla, şefa Secţiei de pneumologie, a mărturisit că „ultimii 15 ani au decurs în speranţa că vom avea o clădire nouă”. „Până acum nu s-au efectuat concret aceşti paşi. Nu vreau să fiu negativistă şi stau în faţa acestei colaborări cu speranţe că o să ducem proiectul la bun sfârşit”, a afirmat dr. Kurkó.

Imobilul în care funcţionează Secţiile de boli infecţioase şi pneumologie a fost retrocedat în anul 1998 Bisericii Catolice, care a acceptat să îl închirieze, până la identificarea sau construirea unui nou sediu pentru cele două subunităţi ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.