Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Programul de învăţare a limbii chineze derulat prin Institutul Confucius a ajuns în al patrulea an | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Programul de învăţare a limbii chineze derulat prin Institutul Confucius a ajuns în al patrulea an
Programul de învăţare a limbii chineze derulat prin Institutul Confucius a ajuns în al patrulea an

Programul de învăţare a limbii chineze derulat prin Institutul Confucius a ajuns în al patrulea an

Zeci de elevi harghiteni au posibilitatea de a învăţa gratuit limba chineză şi chiar de a vizita ţara asiatică

În trei ani de activitate, în cadrul programului desfăşurat prin Institutul Confucius în Harghita, prin care elevii au posibilitatea de a învăţa limba chineză şi a lua contact cu cultura fostului mare imperiu, 10 copii au avut ocazia de a vizita China.

Începând cu anul şcolar 2015-2016, de când funcţionează şi în Harghita programul Institutului Confucius, Anul Nou chinezesc este marcat şi la noi prin diferite activităţi la care sunt invitaţi profesori universitari, autorităţi locale, dar şi cei implicaţi direct în program – elevii români şi studenţii chinezi care predau. Aşa a fost şi în această săptămână, când la Casa Corpului Didactic din Miercurea Ciuc au fost prezente cele două studente din Asia care predau limba chineză la noi în judeţ, o parte din elevii care urmează cursurile gratuite, reprezentanţi ai Institutului Confucius de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi autorităţi locale.

10 copii au fost în tabără în China

Acolo am întâlnit-o şi pe inspectoarea şcolară Aurora Panaite, care ne spunea că, în Harghita, programul Confucius a început odată cu realizarea unui parteneriat sub tutela Prefecturii judeţului Harghita şi a Institutului Confucius de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. De atunci, în fiecare an – acesta fiind al patrulea – Institutul Confucius asigură doi voluntari din China, studenţi sau masteranzi la Universitatea de Lingvistică din Beijing, care predau limba chineză în şcoli harghitene. De luni până vineri, tinerele chineze cutreieră judeţul, în fiecare zi predând în alte şcoli.

În acest an şcolar, în program sunt înscrise 10 unităţi şcolare. Faţă de anul trecut, din program nu mai fac parte Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, care s-a retras, şi Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc; aici se organizau doar ateliere de lucru manual şi chiar doreau să rămână în program şi în acest an, însă din cauza distanţelor mari pe care trebuiau să le străbată cele două studente, nu a mai fost posibil să fie inclus şi municipiul de pe Târnava Mare. Astfel, în anul şcolar 2018-2019, în program sunt incluse unităţi de învăţământ din Miercurea Ciuc (Colegiul Naţional „Márton Áron”, Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Liceul Tehnologic „Johannes Caioni” şi, de anul acesta, Liceul de Arte), Gheorgheni (Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” şi Colegiul Tehnic „Batthyany Ignác”), Topliţa (Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” şi Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”) şi Corbu (Liceul Tehnologic Corbu şi Şcoala Gimnazială Tulgheş, alipită liceului).

Având deja o experienţă de 3 ani de implicare în proiect, am întrebat-o pe prof. Aurora Panaite dacă a reuşit să afle de ce copiii sunt atraşi să înveţe o limbă „exotică”.

„Li se deschid anumite drumuri copiilor care fac limba chineză. Dacă dau examene de limbă, ei pot să primească o bursă pentru studii în China, pe toată durata lor sau doar pentru un semestru. Deja, în fiecare an, un număr de copii s-au înscris la examenul de limbă şi avem elevi care au nivelul 1 şi 2 parcurs, iar anul acesta ar fi nivelul 3”, spunea inspectorul şcolar.

Dar până să ajungă să aplice pentru o bursă de studiu, elevii au posibilitatea de a merge în vară într-o tabără de două săptămâni în China. Iar până acum au profitat de acest lucru 10 copii. Tabăra este gratuită, în afară de transportul cu avionul până în China, fiind asigurate toate costurile – masa, programele, intrările, ghizii. Iar ce contează şi mai mult e faptul că niciodată nu s-a pus problema unui număr limitat de locuri, întrebarea pusă fiind doar câţi doresc.

Prima tabără a fost organizată în 2016, atunci când au mers 4 copii şi două persoane adulte. Tot 4 elevi, dar şi 3 adulţi au mers şi anul următor, pentru ca în 2018 să meargă în China doar doi copii, însoţiţi doar de profesorul de la Universitatea din Sibiu.

Pe lângă cei 10 copii care au ajuns în aceste tabere, în 2017 s-a organizat un concurs de desene în cadrul unui proiect internaţional. În judeţ, coordonatorii au fost Casa Româno-Chineză Harghita şi IŞJ Harghita, iar în urma acestuia, 8 copii din judeţ au fost declaraţi câştigători şi au fost invitaţi în China într-o excursie de câteva zile.

Limba şi cultura chineză în mediul rural românesc

Una dintre instituţiile de învăţământ înscrise în acest program este Liceul Tehnologic Corbu. Şi pentru că sunt puţine cazurile în care instituţii de învăţământ din mediul rural încearcă să-şi depăşească statutul, implicându-se în diferite proiecte, am întrebat-o pe profesoara Jusztina Ţepeş-Focşa cum a ajuns ca liceul din Corbu să se înscrie într-un program de învăţare a limbii chineze.

„Datorită oportunităţii care o oferă învăţarea limbii chineze”, spunea aceasta.

Şi chiar dacă drumul a fost mai anevoios, la început fiind „lăsaţi puţin deoparte”, deja sunt 3 ani de când corbenii sunt în program, iar acum lucrurile merg cum trebuie.

„Facem parte deja de 3 ani din acest proiect – spunea Jusztina Ţepeş-Focşa. Avem în jur de 20 de elevi care au certificat de competenţă lingvistică, iar 5 dintre ei au deja nivelul 3. Avem chiar şi o elevă care a fost în tabăra din China şi îşi va prezenta impresiile”.

În Corbu sunt organizate 3 grupe care urmează cursuri de limba chineză. Una, de începători, este pentru clasele V-VIII, iar alte două (pentru începători şi avansaţi) sunt pentru clasele liceale.

„Încercăm să ducem cât mai departe şi să oferim cât mai multor elevi posibilitatea să deţină un astfel de certificat pentru că, de ce nu?, se aude că limba chineză va depăşi la un anumit moment limba engleză ca popularitate”, a mai spus profesoara de la Liceul Tehnologic Corbu.

O experienţă unică

La Miercurea Ciuc, la marcarea Anului Nou chinezesc a fost prezentă şi Ioana Carina Ţepeluş, elevă în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Corbu. Ea s-a înscris în programul derulat de Institutul Confucius, iar vara trecută a petrecut două săptămâni în China.

– De ce ai ales să te înscrii în programul Confucius şi să înveţi limba chineză?

– Mi s-a părut o oportunitate unică să fac cursuri de limba chineză. Eu vin din Odorheiu Secuiesc şi acolo nu aveam această oportunitate. Când m-am mutat în Corbu, am zis să încerc şi mi-a plăcut.

– Ai fost într-o tabără în China. Cum a fost experienţa?

– A fost o experienţă wow, n-am mai trăit aşa ceva până acum. Am văzut multe lucruri noi, extraordinare, am învăţat multe lucruri noi, m-am descoperit pe mine şi aş mai face-o încă o dată.

– Prin acest program se oferă şi şansa unei burse de studiu. Te-ar interesa pe viitor o asemenea bursă în China?

– Da, ar fi foarte profitabilă, mai ales că au programe bune pentru studenţi şi învăţământul e foarte bun. Trebuie să ajung la nivelul 3 sau 4 la limba chineză, dar nu-i imposibil.

– Acum la ce nivel eşti?

– O să dau examen pentru nivelul 2.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. ROCHINA WELCOMME 中国欢迎 bine ati venit china milioane de oportunitati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.