Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Laborator de diagnoză moleculară înfiinţat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sănătate » Laborator de diagnoză moleculară înfiinţat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc
Laborator de diagnoză moleculară înfiinţat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Laborator de diagnoză moleculară înfiinţat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc

Diagnosticul molecular şi terapia ţintită reprezintă, astăzi, cea mai importantă şansă pentru cei care se luptă cu diferite boli, unele necruţătoare

„Toate dezvoltările, toate schimbările, lărgirea specialităţilor în spitalul nostru au ca scop sprijinirea diagnosticării cât mai rapide şi mai corecte a pacienţilor noştri. Aceasta este şi scopul Laboratorului de diagnostică moleculară. După laboratorul medical propriu al spitalului, acesta constituie pasul următor şi posibilităţile deschise prin intermediul lui vor fi nenumărate. (…) Totul pentru a deservi diagnosticarea cât mai corectă a pacienţilor noştri”, a declarat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Să ne lămurim mai întâi ce face şi cum ne poate ajuta biologia celulară şi moleculară. Înainte de toate, oferă o perspectivă asupra mecanismului diverselor boli la nivel molecular şi genetic, pe care specialiştii o pot traduce în aplicaţii de diagnostic, în previziuni asupra evoluţiei bolii şi terapeutice. Un diagnostic exact, cât se poate de sigur şi rapid îmbunătăţesc considerabil îngrijirea bolnavului, scurtează spitalizarea şi reduce costurile de îngrijire.

Prof. dr. Albert Beáta, conducătoarea ştiinţifică a laboratorului, ne explică modul în care funcţionează acesta. Potrivit sursei citate, laboratorul este specializat pe analize genetice şi genomice, pentru care aparatura de bază există, fiind  dispozitivul Real Time-PCR, folosit la diagnosticarea infecţiei COVID-19. „Prin proiecte deja câştigate, vom achiziţiona aparatura necesară extinderii platformei. Urmează să achiziţionăm un secvenţiator de genom, care stă la baza diagnosticării pentru tratamente ţintite şi ne gândim aici la cancer, de pildă, unde vindecarea este bazată pe studii genetice. Nu oricare medicament este bun pentru toţi pacienţii şi în acest caz trebuie făcute analize mai speciale şi aceasta este specializarea noastră principală. Mai avem încă două laboratoare, unul de Analitică, unde vom detecta metaboliţi (compuşii, substanţele rezultate din reacţiile metabolismului – n.a.), în plus faţă de analizele genetice şi unul de culturi celulare umane, unde putem face teste farmacologice”, a precizat directorul ştiinţific al laboratorului.

Cu alte cuvinte, diagnoza moleculară este deosebit de folositoare pentru stabilirea terapiilor ţintite, mult mai eficiente decât cele clasice, întrucât stabileşte medicamentul potrivit pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de profilul său molecular.

„Încercăm acum să transferăm experienţa dobândită de foştii doctoranzi ai Universităţii Sapientia, aici. Tratamentele din spital sunt strâns legate de cercetare, de cunoaştere”, a adăugat profesorul emerit, dr. Lányi Szabolcs.

„Am ajuns să finalizăm un vis pe care am început să îl conturăm în gând în urmă cu zece ani, el fiind rodul cercetărilor ştiinţifice pe care le-am desfăşurat cu 25 de doctoranzi în cadrul Sapientiei. (…) Şi nu este ultimul pas, avem şi alte gânduri şi intenţii serioase”, a continuat profesorul.

Despre colaborarea dintre spitalul judeţean şi Universitatea Sapientia a vorbit şi preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba.

„Viziunea cercetării s-a reuşit să fie implementată odată cu schimbarea conducerii spitalului şi atât noua conducere, cât şi cea a Direcţiei de Sănătate Publică au înţeles importanţa acesteia. Eu sper că vom reuşi să îmbogăţim acest proiect, dar aici este un mare semn de întrebare, în condiţiile în care legislaţia este ambiguă şi nu ne ajută”, a explicat Borboly Csaba.

Prezentă la evenimentul inaugural, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyӧngyi a amintit că primul laborator care a funcţionat în depistarea COVID-19, beneficiind de o experienţă de ani buni în diagnosticarea moleculară, a fost cel al instituţiei pe care o conduce.

„Dar am găsit un partener bun în echipa de la Sapientia, care a contribuit semnificativ la uşurarea muncii noastre de prevenire şi tratare (a infecţiei provocată de noul coronavirus – n.a.). Văd în continuare o întâmplare fericită, că Laboratorul (de diagnosticare moleculară – n.a.) s-a mutat în aceeaşi clădire şi practic dedesubtul laboratorului nostru, astfel încât colaborarea va deveni mai uşoară, iar echipa mai compactă. Sper că vom avea posibilitatea să deschidem perspective noi în sprijinul pacienţilor, nu numai în diagnosticarea COVID-19, ci şi în cercetarea oncologică, care, într-adevăr, mai are multă nevoie de dezvoltare, existând multe domenii neexplorate, care servesc pacientul. Astfel, sper că bolnavii din regiune vor avea cât mai multe posibilităţi să-şi afle diagnosticul, alinarea şi tratamentul pe plan local, la un nivel cu care încercăm să ne apropiem de clinicile mari din ţară”, a conchis dr. Tar Gyӧngyi.

Potrivit specialiştilor, Genetica este ramura Medicinii care a cunoscut cele mai mari şi mai rapide progrese în ultimii ani, rezultatele unui test genetic putând influenţa alegerea unei persoane în legătură cu starea sa de sănătate şi controlul bolii acesteia, precum şi luarea unor decizii informate.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.