Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu Ciprian Rugină, administrator public, despre Planurile noii administraţii topliţene (III) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
De vorbă cu Ciprian Rugină, administrator public, despre
Planurile noii administraţii topliţene (III)
<h5><i>De vorbă cu Ciprian Rugină, administrator public, despre</i></h5> Planurile noii administraţii topliţene (III)

De vorbă cu Ciprian Rugină, administrator public, despre
Planurile noii administraţii topliţene (III)

Ultima parte a discuţiei cu Ciprian Rugină s-a axat pe principalele proiecte începute de vechea administraţie, aflate în diferite stadii (de proiect ori chiar cu lucrări începute): dacă şi ce paşi vor fi făcuţi în acest an.

Canalizarea şi asfaltarea

Administratorul public al municipiului Topliţa spunea că s-a propus şi s-a acceptat de către toţi consilierii ca în vederea canalizării să se facă o proiectare generală pentru a se obţine o imagine care să arate ce trebuie făcut.

„Ne facem un plan şi vedem unde trebuie acţionat, iar după ce plecăm noi, vin alţii şi pleacă şi ei, va fi un proiect general propus de proiectanţi pentru tot ce înseamnă apă şi canal în Topliţa. Deci, anul acesta vrem să demarăm partea de proiectare pentru tot ce înseamnă canalizare, plus zona de captare şi a aducţiunii, unde este o mare problemă”, spunea Ciprian Rugină.

– Să înţelegem că anul acesta ce ţine de partea de canalizare va avea în vedere doar partea de proiectare?

– „Nu doar – răspundea Ciprian Rugină. Începem cu partea de proiectare generală şi se va merge în paralel cu ceea ce s-a început: zona Banffy, sunt alte zone periferice care s-au dezvoltat şi unde oamenii chiar au nevoie de utilităţi şi trebuie să fie racordaţi”.

Se doreşte ca în acest an să fie continuate şi asfaltările, avându-se în vedere zona Călimănel pentru care există un proiect mare. Însă „trebuie să găsim nişte fonduri de finanţare pentru că nu ne vom permite din bugetul local”.

Campusul de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”

Sunt câţiva ani buni de când la nivelul Primăriei Topliţa se vorbeşte despre realizarea unui campus şcolar la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”. În ianuarie 2020 scriam că acest proiect trecuse de Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi avea şanse mari să intre în procedura de licitaţie. Despre situaţia actuală a acestei investiţii, Ciprian Rugină spunea că încă de anul trecut trebuia să fie semnat contractul, însă „încă nu a venit nici un semnal, dar din ce ştiu, e pe drumul cel bun. Acum sper să nu mai dureze încă 10 ani pentru că acolo e pornită o clădire care se degradează. Sunt blocaţi cei de la liceu pentru că nu pot să facă nici o investiţie majoră în infrastructură deoarece aşteptăm proiectul de la CNI. Mingea e la CNI, iar ce putem face e să facem lobby şi să ne interesăm”.

***

Între timp, pe 23 aprilie Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a emis avizul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate.

Tot din documentul emis de MDLPA aflăm că valoarea totală a investiţiei depăşeşte 17,6 milioane de lei (cu TVA), din care aproximativ 230.000 de lei reprezintă contribuţia municipiului Topliţa, iar restul finanţării este asigurată prin Compania Naţională de Investiţii.

Sala polivalentă, pusă pe lista de aşteptare

Un alt proiect început de vechea administraţie avea în vedere construirea unei săli polivalente care să cuprindă şi o mică tribună, astfel încât la meciurile pe care le-ar găzdui să poată asista şi public.

Despre această investiţie, preciza reprezentantul primăriei, „am avut o diferenţă de opinie. (…) Să facem o sală polivalentă, cu costurile de rigoare, pentru că vorbim de o sală 3.000 mp, şi să o lăsăm acolo, nu cred că aduce un plus de valoare nici măcar sportului din Topliţa.

În momentul de faţă am încercat să dăm drumul la tot ce înseamnă bază sportivă, săli de sport din cadrul şcolilor, terenuri de sport, să le deschidem total în afara orelor celor care vor să practice sport (sportul de performanţă, sportul pentru toţi).

Pe partea de sală polivalentă, îl avem pe domnul profesor Macarie care lucrează la un proiect: încercăm să facem un pachet de servicii către federaţiile de sport ca să le îndemnăm să nu mai meargă în Croaţia şi Muntenegru, să vină în Topliţa pentru că avem ce să le oferim. Dacă reuşim să aducem două-trei loturi naţionale, atunci sala aia va avea de lucru, va putea fi folosită la capacitatea unei săli de sport polivalente.

Dacă mergem în orice oraş mare unde este o sală polivalentă, vedem că în spatele ei este o alta standard; adică antrenamentele se fac în sala de sport standard şi competiţiile, evenimentele, cantonamentele se ţin în polivalentă.

Am amânat-o ca să putem avea o idee clară ce facem în sala polivalentă. Nu cred că-şi va permite nici primăria, nici altcineva să o închirieze şi să suporte cheltuielile de funcţionare a unei săli polivalente strict pentru sportul pentru toţi.

Eu zic că în maximum o lună o să avem răspuns de la câteva federaţii cărora li se vor da un pachet de servicii, însemnând SPA, sală polivalentă, săli mici unde pot să facă pregătiri, locaţii de cazare – am discutat cu operatorii în turism şi sunt dispuşi ca să facă o ofertă anume pentru federaţii la un preţ acceptabil”, ne explica Ciprian Rugină.

L-am întrebat dacă crede că vreo federaţie ar putea oferi un răspuns concret că va veni la Topliţa şi să-şi facă cantonamentul atâta timp cât nici construcţia clădirii nu e începută.

„Vorbesc de planuri pe termen lung, nu planuri pe anul acesta – a răspuns reprezentantul primăriei. Sunt deja federaţii (de volei, de polo) care deja vin şi se descurcă cu infrastructura actuală. Dar dacă noi avem un acord făcut sau dacă vedem că se prezintă interes pentru asta, îi dăm drumul imediat (sălii polivalente – n.a.).

Ideea este că trebuie semnat doar contractul, iar pe sezonul viitor am putea vorbi deja de o sală de sport funcţională; aşa mi se spune.

Gazul nu ar mai trebui să fie subiect de campanie peste 3 ani

La final am lăsat, probabil, cea mai mare doleanţă a topliţenilor: introducerea gazului. După ce, în sfârşit, anul trecut a fost semnat contractul de introducere a gazului, l-am întrebat pe administratorul public al municipiului ce paşi crede şi speră că se vor face în acest an în această privinţă.

„După cum bine ştim, este deja semnat un contract pentru introducerea gazului. Ei, firma, trebuie să vină cu proiectul. (…) Dacă nu mă înşel, au 3 ani la dispoziţie.

Chiar am zis că treaba asta cu gazul trebuie să o uităm ca fiind subiect de campanie electorală, pentru că dacă iar ne apucă campania electorală pe ideea de gaz, atunci…”.

Ciprian Rugină mai preciza faptul că există deschidere din partea primăriei, interesul din partea instituţiei fiind „ca mâine să fie introdus gazul, pentru că automat toate instituţiile publice ar trebui racordate la gaz. În acest sens am prevăzut şi în lista de investiţii şi în programul pe următorii 3 ani cam tot ce înseamnă instituţie publică, să înlocuim centralele actuale pentru că sunt foarte învechite şi consumatoare de masă lemnoasă, să se treacă pe biomasă sau orice altă sursă până se introduce gazul. Ulterior acestea să rămână ca backup, iar la toate instituţiile – spital, şcoli, primărie, DAS – să fie centrale pe gaz”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.