Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Iodura de potasiu: Pericolele administrării neavizate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Iodura de potasiu: Pericolele administrării neavizate
Iodura de potasiu: Pericolele administrării neavizate

Iodura de potasiu: Pericolele administrării neavizate

  • Dr. Ruff Rudolf, medic primar endocrinolog-diabetolog: „Nu luaţi tablete de iodură de potasiu fără recomandarea expresă a specialiştilor, ci numai în cazul în care acest lucru va fi indicat de autorităţi”

De două-trei săptămâni încoace, suplimentele care conţin iod au dispărut din farmacii, lăsându-i descoperiţi pe cei care chiar au nevoie zi de zi de ele.

Pentru a elucida care sunt beneficiile, recomandările şi contraindicaţiile în cazul utilizării iodurii de potasiu, dar şi pericolele la care se pot expune persoanele care au achiziţionat deja suplimente cu conţinut de iod, pentru a le avea la îndemână în eventualitatea producerii unui accident nuclear, ne-am adresat medicului primar specialist endocrinolog-diabetolog dr. Ruff Rudolf. Iar domnia sa a avut amabilitatea de a ne răspunde pe îndelete, precizând dintru început că declaraţiile sale sunt independente şi nu reprezintă campania oficială de informare promisă de către autorităţi, care va începe odată cu distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu.

„Este important ca cititorii să ştie că eu îmi voi exprima o părere medicală despre iodura de potasiu, dar toate indicaţiile referitoare la momentul oportun al administrării, la condiţiile de păstrare, la dozele de administrare se vor face la momentul oportun de către autorităţi”, a precizat dr. Ruff Rudolf.

Pentru a înţelege corect fenomenul, medicul specialist ne-a explicat că în cazul unui accident nuclear, rolul tabletelor de iodură de potasiu este acela de a proteja glanda tiroidă împotriva expunerii la radiaţii ionizante şi anume la iodul radioactiv. Potrivit dr. Ruff Rudolf, iodura de potasiu protejează exclusiv glanda tiroidă, nu şi restul organismului faţă de radiaţiile ionizante.

„Şi mai trebuie precizat că iodul radioactiv protejează exclusiv împotriva izotopilor de iod radioactiv şi nu împotriva altor izotopi radioactivi care sunt prezenţi în norul radioactiv ce se eliberează în cursul unui accident nuclear”, a precizat medicul specialist, adăugând că iodura de potasiu nu este un tratament, ci „pur şi simplu o prevenţie” pentru a proteja tiroida de efectul radiaţiilor, reprezentând „o protecţie imediată”.

„Dacă va fi cazul de un asemenea accident nuclear, trebuie precizat că această măsură se ia împotriva expunerii imediate prin inhalare din atmosferă sau eventual prin ingestia apei contaminate. Dar într-un astfel de caz am putea vorbi şi despre o expunere îndelungată, dacă se va ajunge la contaminarea solului şi implicit a alimentelor, a legumelor şi a apei, împotriva căreia pastilele de iodură de potasiu nu mai au niciun efect protectiv”, a precizat dr. Ruff.

Momentul oportun al administrării comprimatelor de iodură de potasiu

Iodura de potasiu se administrează, potrivit interlocutorului nostru, doar dacă există în proximitatea noastră un incident nuclear, de obicei în primele ore după accident până la maximum opt ore după expunere.

„După 24 de ore, efectul  protectiv al iodurii de potasiu scade aproape la zero, devenind nesemnificativ. Deci este foarte importantă alegerea momentului oportun al administrării acestei tablete şi acest moment va fi anunţat strict de către autorităţi. În niciun caz nu se recomandă ca cineva care păstrează la domiciliu tablete de iodură de potasiu să le ia după cum consideră de cuviinţă, din mai multe considerente: în primul rând pentru că efectul iodurii de potasiu este limitat şi dacă nu o administrăm exact în intervalul indicat, practic am luat-o degeaba”, remarcă dr. Ruff Rudolf.

Există şi anumite riscuri, menţionează medicul specialist, posibile reacţii adverse, dacă luăm iodură de potasiu fără să ţinem cont de indicaţiile specialiştilor. Pentru o mai bună înţelegere, ne explică fenomenul pe înţelesul tuturor.

„Trebuie să ştim că glanda tiroidă utilizează iodul din alimente pentru producţia de hormoni tiroidieni. Deci, iodul este practic un element esenţial pentru funcţionarea glandei tiroide. Din păcate, tiroida nu face discriminare între iodul normal şi iodul instabil, radioactiv. Şi dacă tiroida noastră intră în contact cu ioni de iod radioactiv, atunci aceştia se vor concentra la nivelul acestei glande şi vor produce o iradiere din interior, ceea ce poate duce la creşterea riscului de cancer tiroidian la ani de zile după expunere. Riscul cel mai mare este la nou-născut, la sugari, la copii şi scade odată cu vârsta, după vârsta de 40 de ani – limita maximă de vârstă pentru care se va indica administrarea tabletelor de iodură de potasiu de către autorităţi – deja putem spune că beneficiile administrării tratamentului sunt mai mici comparativ cu riscurile la care ne expunem”, detaliază dr. Ruff Rudolf.

Vorbind despre riscurile folosirii fără recomandarea specialiştilor, medicul ne spune că tabletele de iod pot provoca reacţii alergice şi practic aceasta ar fi singura contraindicaţie la administrare în cazul pacienţilor cunoscuţi cu alergie la iod. Pe de altă parte poate produce simptome digestive – greaţă, iritaţia esofagului, inflamaţia glandelor salivare – respectiv pot produce disfuncţii ale glandei tiroide: „în principiu pot bloca glanda tiroidă şi provoca o hipotiroidie sau în cazul unor pacienţi care au deja guşă preexistentă şi mai ales la pacienţii trecuţi de 40 de ani pot provoca o hipertiroidie. Din acest motiv, nu este indicată administrarea tabletelor de iodură de potasiu după vârsta de 40 de ani”, afirmă dr. Ruff.

Categoriile la care se indică administrarea comprimatelor de iodură de potasiu

Potrivit sursei citate, în categoriile vulnerabile sunt incluşi copiii începând din primele zile de viaţă, sugarii, adolescenţii, femeile gravide şi cele care alăptează, precum şi adulţii de până la 40 de ani. În ceea ce priveşte doza recomandată, aceasta va fi precizată de către autorităţi, ea diferind în funcţie de vârstă.

Nu este cazul să faceţi stocuri de suplimente cu iod acasă

Tabletele de iodură de potasiu produse la Antibiotice Iaşi conţin o doză foarte mare de iod, ne avertizează specialiştii, „sunt tablete de 65 de miligrame de iodură de potasiu, care conţin 50 de miligrame de iod elementar”, specifică dr. Ruff Rudolf. La nevoie doza pentru un adult este de 130 de miligrame, adică două pastile în doză unică. De ce este important de menţionat acest lucru ne explică binecunoscutul medic primar endocrinolog-diabetolog. Merită toată atenţia dumneavoastră.

„Asemenea pastile de iodură de potasiu în general nu se comercializează. Deci, s-ar putea ca unii pacienţi să fi procurat din diverse surse această doză de potasiu, dar cele mai multe persoane au procurat diverse suplimente alimentare care nu trebuie confundate cu iodura de potasiu. Suplimentele alimentare care se distribuie la farmacii în mod curent conţin doza fiziologică de iod, care este necesarul zilnic de iod, în doză de 100 până la 200 de micrograme sau suplimente alimentare care, printre altele, conţin şi iod. Doza în aceste suplimente alimentare, după cum se observă, este de ordinul microgramelor, cam de o mie de ori mai mică decât doza de iod din iodura de potasiu. În aceste condiţii, cei care deţin acasă stocuri de Jodid sau orice alt supliment alimentar care conţine iod nu le pot folosi în acest scop, pentru că doza de iod care blochează tiroida în cazul unui accident nuclear este cam de o mie de ori mai mare faţă de doza din aceste suplimente; practic ar trebui să ia cutii întregi deodată ca să aibă vreun efect, acesta este primul aspect care trebuie menţionat.

În al doilea rând, aşa cum am arătat, trebuie ales foarte bine momentul administrării şi acesta este strict cel anunţat de autorităţi. Deci este foarte important de spus ca nimeni să nu-şi administreze iodura de potasiu în absenţa recomandării specialiştilor. Cu siguranţă, va exista un sistem de comunicare în cazul unui astfel de eveniment, pe care niciunul dintre noi nu şi-l doreşte şi să sperăm că nu va fi cazul niciodată. În momentul în care autorităţile vor anunţa că s-a produs un eveniment nefericit, un accident nuclear, toată lumea va avea la dispoziţie un interval de opt ore în care va trebui să-şi administreze acest iod. Dar administrarea depinde de mulţi factori: în cât timp va ajunge la noi norul radioactiv, dacă acesta conţine iod radioactiv. În consecinţă, dacă cineva îşi administrează iod, nu va avea niciun efect în lipsa unui eveniment nuclear, dar s-ar putea ca în momentul în care iodura de potasiu ar deveni necesară, să nu mai fie accesibil iodul, iar persoana să rămână fără protecţie. Şi încă ceva foarte important de menţionat: din păcate, epuizarea tuturor suplimentelor de iod din farmacii este în detrimentul categoriilor vulnerabile – de exemplu femeile gravide şi cele care alăptează – şi care sunt în situaţia de a nu mai avea acces la suplimentele recomandate de medici în doză fiziologică, din cauza celor care au golit farmaciile în necunoştinţă de cauză. Ideea principală care trebuie reţinută este: Nu luaţi tabletele de iod fără recomandarea expresă a specialiştilor, ci numai în cazul în care acest lucru va fi indicat de autorităţi”, a concluzionat medicul primar specialist endocrinolog-diabetolog dr. Ruff Rudolf.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.