Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Incidenţa cancerului creşte de la an la an, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sănătate » Incidenţa cancerului creşte de la an la an, în Harghita
Incidenţa cancerului creşte de la an la an, în Harghita

Incidenţa cancerului creşte de la an la an, în Harghita

392 de cazuri oncologice noi depistate în acest an. Tumorile de colon se află în top. Îngrijorătoare este scăderea vârstei de apariţie a cancerului sub 45 de ani.

Dr. Csató László Szilárd s-a alăturat, la începutul anului, echipei Secţiei Oncologie Medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, coordonată de medicul specialist dr. Holló Gergely. „Încercăm să facem faţă acestei patologii vaste care, din păcate, nu numai în ţară, ci şi în Harghita este tot mai des întâlnită”, a declarat dr. Csató.

În Harghita, cel mai des întâlnite sunt tumorile de colon, urmate de cele mamare, pulmonare şi de prostată, a afirmat medicul oncolog. În perioada rezidenţiatului, a observat că anumite afecţiuni maligne sunt mai des întâlnite în Harghita, decât în alte judeţe. „Cancerul tiroidian şi tumorile cutanate sunt mai dese în Harghita decât la Mureş, în special la persoanele în vârstă”, a remarcat medicul specialist. I-au atras atenţia în judeţ şi tumori care apar sporadic, cum sunt cele de părţi moi (de muşchi) şi tumorile de teacă nervoasă „foarte rare şi în literatura de specialitate”, în Harghita existând trei astfel de cazuri.

Majoritatea harghitenilor depistaţi cu tumori maligne au vârste cuprinse între 55 şi 75 de ani, dar cei doi oncologi ai SJU au întâlnit şi cazuri „extreme”, precum cel al unei paciente de 22 de ani.

Îngrijorătoare, spun medicii, este scăderea vârstei la care apar cancerele, din ce în ce mai multe persoane sub 45 de ani fiind diagnosticate cu această maladie.

Pacienţii ajung la medic în stadii avansate

Persoanele suferinde de cancer se prezintă târziu la medic, avertizează oncologii. Situaţia nu este caracteristică numai judeţului Harghita, fiind întâlnită la nivel naţional. Existenţa procedurilor medicale moderne şi gratuite de diagnosticare a cancerului în stadiu incipient, atunci când şansele de vindecare sunt semnificativ mai mari, sunt cunoscute de prea puţine persoane, în special în mediul rural.

„Deşi avem screening gratuit la cancer mamar, la examenul de col uterin, colonoscopia în cazul cancerului de colon, toate decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pacienţii nu se prezintă la noi. Vin cu cancere în stadii avansate, vedem cazuri şocante, când nu se mai poate face nimic. Întotdeauna spun că orice tumoare malignă se poate vindeca, numai stadiul în care pacientul vine la medic contează. Este crucial şi stăm prost”, a subliniat interlocutorul nostru.

În opinia dr. Csató, medicii de familie sunt cei care trebuie să-şi informeze pacienţii cu privire la existenţa acestor oportunităţi. „Medicul de familie este cheia aici, el vede cel mai des pacienţii, el este cel care observă evoluţia stării lor de sănătate (…) are o legătură mai apropiată cu ei, trebuie să-i îndemne să meargă la specialist şi are numerele noastre de telefon, este cel care trebuie să le explice că nu îi costă nimic, mai ales celor cu pensie de câteva sute de lei, care nu-şi permit să plătească o ecografie. Medicul de familie poate să îl ajute pe pacient să treacă peste multe obstacole: economice, emoţionale, chiar şi de cele legate de dezinteresul pacientului”, a detaliat specialistul. Potrivit acestuia, tratamentul prelungeşte viaţa bolnavului oncologic, chiar şi în cazuri mai grave, cu doi până la 5 ani.

Cel mai vârstnic pacient al Secţiei Oncologie a spitalului judeţean harghitean are 96 de ani şi se bucură de susţinerea unei familii înţelegătoare.

Susţinerea familiei este foarte importantă pentru bolnavul de cancer, dar ea trebuie să lase loc de normalitate pacientului şi de opţiune, ne sfătuiesc medicii. „Familia sau aparţinătorul nu trebuie să decidă niciodată în locul pacientului, este organismul lui, sănătatea lui, decizia lui şi viaţa lui. Nimeni nu trebuie să preia controlul în locul pacientului. Pe de altă parte, susţinerea emoţională, financiară, cea fizică, mai ales după chimioterapii, când pacientul ajunge acasă, este bine să-i fie dăruită. Am avut pacienţi care au refuzat chimioterapia, fiindcă erau singuri şi nu avea cine să-i îngrijească”, a povestit dr. Csató László Szilárd.

Sunt, însă, şi cazuri „excepţionale”, de pacienţi care s-au prezentat la Oncologie în stadiul I de boală. „Ei sunt cazurile câştigate, dar sunt rare. Sunt sub zece”, a punctat oncologul.

Pentru depistarea precoce a cancerului de sân, „care are cel mai mare impact, atât pe plan social, financiar, cât şi în plan personal şi emoţional”, el recomandă femeilor care au depăşit vârsta de 45 de ani să facă o mamografie la fiecare doi ani. Colonoscopia este indicată fiecărei persoane care a împlinit vârsta de 50 de ani şi se repetă din doi în doi ani, iar bărbaţilor li se recomandă consult urologic anual după vârsta de 40 de ani.

Obiceiuri nesănătoase

Regimul alimentar este unul dintre ele. Obiceiurile alimentare se schimbă greu în Harghita, unde afumăturile, mâncărurile grase şi bogat condimentate fac parte din gastronomia tradiţională şi sunt preferate de majoritatea localnicilor. „Al cincilea ca incidenţă este cancerul gastric, datorat alimentaţiei, cu mâncăruri grase, sărate, afumate, uscate, condimentate. Există dovezi solide în legătură cu modul în care dieta influenţează riscul de apariţie a cancerului. La fel, la formarea tumorilor de intestin gros alimentaţia este responsabilă în proporţie de 70%, restul de 30% revenind poverii genetice”, a menţionat dr. Csató.

Obezitatea, sedentarismul, fumatul şi consumul excesiv de alcool pot fi, la rândul lor, responsabili de dezvoltarea cancerelor.

Medici puţini, bolnavi mulţi

Secţia Oncologie Medicală a spitalului judeţean funcţionează cu doi medici specialişti. Mai sunt doi medici oncologi la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc şi atât, în condiţiile în care numărul pacienţilor din judeţ a depăşit 5.500. „Programul la noi este mai rău ca la supermarket, începem la 6:00 şi terminăm la 22:00-23:00. Casa de Asigurări ne-a încadrat la 18 consultaţii pe zi, iar noi facem între 40 şi 60 de consultaţii zilnic. Recordul a fost de 78 de consultaţii într-o singură zi”, a afirmat dr. Csató.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, cei doi medici oncologi au făcut 8.000 de consultaţii de la începutul anului şi până în prezent, 3.000 dintre acestea urmate de internarea de zi sau de lungă durată a pacienţilor. Cu prilejul acestora, au fost depistate 392 de cazuri oncologice noi.

Judeţul Harghita ocupă locul 21 în clasamentul cazurilor de cancer înregistrate la nivel naţional. Potrivit datelor din Buletinul Informativ al Cunoaşterii Stării de Sănătate, 1,8 dintr-o sută de harghiteni suferă de cancer.

Conform statisticilor care ne-au fost puse la dispoziţie de directorul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, Duda Tihamér, în primele nouă luni ale anului au fost trataţi 1.141 de bolnavi, costul mediu pe bolnav tratat fiind de aproximativ 5.131 de lei. În aceeaşi perioadă, au fost eliberate medicamente în baza contractelor cost-volum pentru un număr de 42 de bolnavi cu afecţiuni oncologice, costul mediu pe bolnavul tratat fiind în jur de 94.336 de lei.

Cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu cancer care ajung la SJU din Miercurea Ciuc provin din bazinul Gheorgheni şi din zona de nord a judeţului, în jur de 40%, susţine dr. Csató László Szilárd.

În România, numărul cazurilor de cancer înregistrate în primul trimestru al anului în curs este cu 20.000 mai mare decât anul trecut, conform datelor Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate.

La nivel global, majoritatea tipurilor de cancer cu frecvenţă mare sunt legate de mediu şi de stilul de viaţă, arată Raportul din 2018 al Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea în Domeniul Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC). Cercetătorii susţin că aproape jumătate dintre cazurile înregistrate ar fi putut fi prevenite, printr-o alimentaţie corespunzătoare sau prin renunţarea la tutun şi la consumul de alcool în exces, de pildă.

DANIELA MEZEY

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.