Consiliul Judeţean Harghita a premiat pompierii voluntari din zona Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita a premiat pompierii voluntari din zona Gheorgheni
Consiliul Judeţean Harghita a premiat pompierii voluntari din zona Gheorgheni

Consiliul Judeţean Harghita a premiat pompierii voluntari din zona Gheorgheni

Consiliul Judeţean Harghita a acordat Premiul Altruism pentru trei asociaţii de pompieri din zona Gheorgheni. Această formă de voluntariat datează în judeţul Harghita de mai bine de 130 de ani, fiind preluată din tată în fiu, mai mult de cinci la sută din populaţia activă din regiune făcând parte din echipele de pompieri voluntari.

Baricz Róbert, preşedintele Asociaţiei pompierilor voluntari din Joseni, Csíki Jenő, preşedintele Asociaţiei pompierilor voluntari Lánglovagok din Ciumani, respectiv echipa pompierilor voluntari din Lăzarea au primit Premiul Altruism în cadrul şedinţei ordinare a consiliului judeţean care a avut loc ieri la Ciumani.

Conform statisticilor, cinci la sută din populaţia activă din zona rurală din judeţul Harghita face parte din echipele de pompieri voluntari. „Este o mândrie pentru noi: voluntariatul are tradiţie în judeţul Harghita şi am speranţe că ştacheta va fi predată în continuare din tată în fiu. Faptul că bunăstarea şi siguranţa comunităţii reprezintă aspecte importante pentru locuitorii judeţului este un motiv de mândrie.” – a afirmat Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean, referitor la premierea pompierilor voluntari.

Activitatea pompierilor voluntari în diferitele zone ale judeţului are o tradiţie neîntreruptă de 130 de ani. Odată cu schimbarea regimului, numărul echipelor de pompieri voluntari a crescut, tot mai multe persoane s-au implicat în activitatea acestora, respectiv dotarea şi echipamentele specifice s-au îmbunătăţit. În acest sens consiliul judeţean a demarat un program de sprijinire financiară a echipelor de pompieri voluntari, program menit să întregească eforturile conducerii localităţilor, respectiv donaţiile localităţilor înfrăţite.

Beneficiarii distincţiilor sunt:

BARICZ RÓBERT, preşedintele Asociaţiei pompierilor voluntari din Joseni

Devine în anul 2007 membrul unei echipe de pompieri care şi-a demarat activitatea de la zero şi care acum, 12 ani mai târziu, dispune de o dotare corespunzătoare, modernă şi care are în componenţă 32 de pompieri voluntari. Asociaţia pompierilor voluntari din Joseni a fost înfiinţată în august 2010 şi împreună cu asociaţia pompierilor voluntari din Kaposvár, Ungaria, respectiv Asociaţia Villám din Cristuru-Secuiesc, au format Cooperativa pompierilor voluntari din Transilvania.

CSÍKI JENŐ, preşedintele Asociaţiei pompierilor voluntari Lánglovagok din Ciumani

Una dintre cele mai bine dotate asociaţii de pompieri voluntari din judeţul Harghita este cea din localitatea Ciumani. Dotarea asociaţiei se îmbunătăţeşte an de an şi în acest fel pompierii voluntari, riscându-şi viaţa, apără locuitorii din Ciumani şi păzesc valorile zonei.

Asociaţia pompierilor voluntari din Lăzarea

Prima formaţie de pompieri voluntari din Lăzarea a fost înfiinţată în anul 1907, iar la începutul anilor ’90 încă funcţiona echipa de pompieri. Actuala echipă a fost înfiinţată în anul 2008. Formată din 42 de membri, participă periodic la concursurile de profil şi are un rol important în viaţa comunităţii. Organizează cursuri destinate copiilor şi echipelor de pompieri voluntari, a înfiinţat un muzeu de profil. Distincţia a fost înmânată preşedintelui asociaţiei, Györffy Zsolt.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.