Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Direcţia Silvică Harghita a întocmit 9 documentaţii pentru ca proprietarii de pădure privaţi să poată beneficia de plăţi pentru angajamente de silvo-mediu | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Direcţia Silvică Harghita a întocmit 9 documentaţii pentru ca proprietarii de pădure privaţi să poată beneficia de plăţi pentru angajamente de silvo-mediu
Direcţia Silvică Harghita a întocmit 9 documentaţii pentru ca proprietarii de pădure privaţi să poată beneficia de plăţi pentru angajamente de silvo-mediu

Direcţia Silvică Harghita a întocmit 9 documentaţii pentru ca proprietarii de pădure privaţi să poată beneficia de plăţi pentru angajamente de silvo-mediu

Termenul până la care se pot depune aceste cereri la APIA s-a prelungit până pe 14 iunie

Un număr de 9 documentaţii au fost întocmite până în prezent de ocoalele silvice din cadrul Direcţiei Silvice (DS) Harghita pentru proprietarii de păduri aflate în administrarea instituţiei pentru a putea beneficia de plăţi pentru angajamente de silvo-mediu.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că e vorba de o schemă de ajutor de stat care se adresează proprietarilor de fond forestier persoane fizice şi juridice (composesorate, biserici, inclusiv unităţi administrativ-teritoriale).

Concret, este vorba despre plăţi oferite proprietarilor de păduri fie pentru a asigura liniştea în pădure, fie pentru exploatarea lemnului provenit din lucrări de rărituri în mod ecologic, cu atelaje.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că cel mai ecologic mod de a exploata lemnul este cu atelajele, o activitate tradiţională, în cadrul căreia se oferă de muncă şi persoanelor din zonă, localnici, iar pe de altă parte, pădurea are mai puţin de suferit, la fel şi solul etc.

Practic, în legătură cu asigurarea liniştii în pădure, este vorba despre a exercita o presiune cât mai mică asupra pădurii. Iar această măsură obligă proprietarii să identifice o suprafaţă compactă de cel puţin 20% din totalul terenului forestier pe care îl au în proprietate unde timp de 5 ani de zile nu se intervine cu lucrări. Deci nu se vor executa lucrări de exploatare a lemnului. „Şi atunci schema compensează acest efort cu un tarif pe hectar pentru întreaga suprafaţă”.

În cadrul zonelor de linişte pentru perioada de angajament vor fi permise doar lucrări de împădurire, ajutorarea regenerărilor naturale, întreţinere a culturilor şi a seminţişurilor până la realizarea stării de masiv, descopleşiri, degajări, depresaje şi curăţiri, precum şi lucrări de reconstrucţie ecologică care se continuă din perioada premergătoare angajamentului.

În legătură cu a doua componentă a schemei de ajutor, ing. Cătălin Mutică a spus că acolo unde există lucrări de rărituri, dacă se execută cu atelaje, atunci această măsură asigură o compensare, un tarif pe hectar pentru suprafeţele în care se fac aceste lucrări.

Conform măsurii, ocoalele silvice care administrează acele suprafeţe de la proprietarii privaţi au calitatea de consultanţi şi trebuie să completeze o documentaţie, care se depune la garda forestieră şi ulterior proprietarul o înaintează la agenţiile de plăţi şi intervenţie în agricultură pentru analiză şi stabilirea suprafeţelor care sunt eligibile.

„Ocoalele silvice ale direcţiei silvice s-au implicat şi există documentaţii în lucru. (…) Pentru proprietari este o măsură binevenită şi datorită faptului că silvicultura nu a beneficiat de scheme de ajutor, subvenţii pe suprafaţă cum există în cazul agriculturii. Dacă se stabileşte acea zonă de linişte, nu înseamnă că în cealaltă zonă nu se pot executa lucrări de exploatare. Proprietarii, dacă au un fond forestier echilibrat, pot să câştige suplimentar. Dacă nu au un fond forestier echilibrat din punct de vedere al vârstelor, pot să mizeze pe acumularea de biomasă timp de 5 ani de zile şi pot să câştige din această schemă de plăţi. Iar după 5 ani de zile pot să intervină din nou cu lucrări de exploatare. (…) Noi avem în momentul de faţă 9 documentaţii, care sunt deja aprobate de garda forestieră şi sunt predate proprietarilor pentru a le depune la APIA”, a spus directorul DS Harghita.

∗∗∗

Termenul iniţial de depunere a documentaţiilor la agenţiile de plăţi şi intervenţie în agricultură a fost 15 mai. Însă Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a anunţat pe pagina oficială de Internet că acest termen s-a prelungit până pe 14 iunie. „Data finală pentru depunerea cererilor de plată, respectiv a formularelor de modificare a cererilor de plată pentru schema de ajutor de stat «Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor» aferentă măsurii 15 «Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor», submăsura 15.1 «Plăţi pentru angajamente de silvomediu» din cadrul PNDR 2014-2020, Sesiunea 2/2019, anul I de angajament, se prelungeşte până la data de 14 iunie 2019 inclusiv”, se arată în anunţul APIA. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.