Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Chiar dacă suntem într-un an electoral: Interesul pentru fondurile europene nu s-a diminuat! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Economic » Chiar dacă suntem într-un an electoral: Interesul pentru fondurile europene nu s-a diminuat!
Chiar dacă suntem într-un an electoral: Interesul pentru fondurile europene nu s-a diminuat!
??????????????

Chiar dacă suntem într-un an electoral: Interesul pentru fondurile europene nu s-a diminuat!

Nici măcar la Lăzarea, acolo unde, spunea d-l Barti Tihamér, vicepreşedinte al CJ Harghita, primarul nu are Consiliu local!

În cursul lunii ianuarie a.c., atunci când AFIR a organizat la Miercurea-Ciuc prima consultare cu principalii actori sociali din teritoriu, cu scopul de a le afla părerea cu privire la simplificarea modalităţilor de accesare a fondurilor europene, cineva din sală a propus organizarea unor astfel de întâlniri cât mai des posibil, considerând că numai aşa toate modificările survenite la un moment dat pot fi operate din mers, fără a se pierde timp preţios în implementarea proiectelor.

Acceptată de directorul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 7 Alba Iulia, propunerea, în opinia sa, avea şanse reale de materializare, dacă de organizare s-ar ocupa autorităţile judeţene, lucru care marţi, 23 februarie a.c., s-a şi întâmplat, „vinovată” de această dată fiind Instituţia Prefectului, alături de care s-au aflat şi specialiştii OJFIR Harghita.

Evenimentul, dedicat acum beneficiarilor publici, avea ca obiectiv prezentarea subMăsurilor (sM) 4.3 – „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”; 7.2 – „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” şi 7.6 – „Investiţii asociate cu promovarea patrimoniului cultural”.

Într-o sală parcă la fel de plină ca şi prima dată, locurile din prezidiu au fost ocupate de domnii Adrian Jean Andrei, prefect, Barti Tihamér, vicepreşedinte al CJHR, Ioan Hîrb, director executiv al OJFIR, în calitate de gazde şi, nu în ultimul rând, de doamna Lidia Bogdan, director adjunct al CRFIR 7, însoţită de două dintre colegele sale.

Era o atmosferă destinsă, care anunţa parcă împlinirea dorinţei tuturor de a dialoga fără inhibiţii şi fără bariere, primarii, respectiv responsabilii cu gestionarea fondurilor europene, având multe de lămurit, chiar şi acum, într-un an electoral.

Pentru început, doamna Bogdan a avut inspiraţia de a se întoarce în timp, spre satisfacţia auditoriului, care a avut ocazia să afle direct de la sursă că, pentru rezultatele obţinute la PNDR 2007-2013, la nivel de regiune Harghita ocupă locul al doilea după Alba, cu 2.792 contracte în valoare de 162 milioane de euro, din care beneficiari publici – 121 de contracte de finanţare încheiate, în valoare de 87 milioane euro.

Cât priveşte plăţile făcute în anul trecut, 30 de milioane euro au ajuns la cei nominalizaţi mai sus şi 17 milioane la beneficiarii privaţi.

Remarcând cu plăcere că judeţul Harghita are o pondere însemnată în accesarea şi utilizarea fondurilor europene, directorul adjunct al CRFIR 7 a supus atenţiei plenului câteva modificări survenite în noul PNDR.

Şi iată-le sumar prezentate aici: eliminarea etapei de conformitate, care poate duce la neeligibilitate în cazul în care lipseşte un document din dosarul cererii de finanţare şi implicit la pierderea startului; după notificarea de selectare, în termen de 3 luni trebuie depus proiectul tehnic; după ce acest proiect a fost avizat şi contractul de finanţare a fost încheiat, în termen de 12 luni trebuie depusă cererea de plată pentru că altfel Agenţia încetează contractul.

Referindu-se în detaliu şi la alte probleme, cum ar fi contractele de achiziţii ori modificarea HG 226, doamna Bogdan i-a invitat pe beneficiarii publici din sală ca, în perioada implementării proiectelor, să se deplaseze la Centrul Regional spre a discuta, dacă e cazul, despre modificările ce vizează proiectul tehnic, deoarece ele trebuie aprobate înainte de a fi operate.

La rândul său, doamna Sorina Munteanu, şef serviciu în cadrul CRFIR 7 Alba Iulia, a prezentat cele trei subMăsuri până în cele mai mici detalii, răspunzând pe parcurs întrebărilor puse, ori pentru a clarifica ceva ce necesita acest lucru.

Dat fiind că spaţiul nostru tipografic este limitat, reţin în context sugestia doamnei Munteanu de a fi văzute variantele consultative ale „Ghidului solicitantului” pentru fiecare sM, postate pe pagina oficială de Internet a AFIR şi, dacă cineva are propuneri pentru varianta finală, să le trimită prin e-mail până luni, inclusiv.

***

În acest moment, întrebările parcă pluteau în aer, anunţând într-un anume fel ceea ce urma să vină. Dar cum prefectul se pregătea să plece la o altă şedinţă s-a gândit să le aducă mulţumiri reprezentantelor CRFIR 7 Alba Iulia pentru că au răspuns invitaţiei de a fi alături de beneficiarii publici din Harghita, domnului Ioan Hîrb, directorul OJFIR, „pentru profesionalismul şi contribuţia sa în accesarea fondurilor europene”, şi, desigur, participanţilor la seminar.

Aceleaşi mulţumiri le-a adresat şi vicepreşedintele CJHR, care le-a mai recomandat primarilor să nu renunţe la a depune proiecte şi specialiştilor AFIR să ia în considerare propunerea sa de a nu se arunca în joc toţi banii acum, la început de an, deoarece, după alegeri, unii primari ar putea avea o altă viziune asupra dezvoltării localităţii şi, pentru asta, vor avea nevoie de fonduri. Situaţie posibilă, de pildă, la Lăzarea, unde „primarul nu are în momentul de faţă Consiliu local. Lucru deloc plăcut…”.

La rându-i, directorul OJFIR Harghita le-a mulţumit celor care au înţeles să colaboreze cu Oficiul şi i-a asigurat pe toţi că uşa sa le va fi şi în continuare deschisă.

Înainte de a se retrage, d-l prefect Adrian Jean Andrei a informat plenul că i-a promis d-lui vicepreşedinte Barti Tihamér că vor pleca împreună. Dar nu după alegeri, pentru că atunci, spunea domnia sa, speră să fie tot împreună…

Cu această pauză de relaxare, dar şi cu satisfacţia că, printr-un efort susţinut, multe milioane de euro au făcut ca visele frumoase ale unor oameni de pe aceste meleaguri să prindă contur, lucrările seminarului şi-au urmat cursul…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.