Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Independenței Naționale a României, marcată la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Sănătatea » Ziua Independenței Naționale a României, marcată la Miercurea-Ciuc
Ziua Independenței Naționale a României, marcată la Miercurea-Ciuc

Ziua Independenței Naționale a României, marcată la Miercurea-Ciuc

  • Prefectul județului Harghita: „Mă rog ca bunul Dumnezeu să ne ajute să trăim într-o țară și o Europă care trăiește în pace!”

În această perioadă a lunii sunt celebrate trei momente importante pentru România și Europa. Pe 8 mai este sărbătorită Ziua Victoriei în Europa, pe 9 mai Ziua Europei, iar pe 10 mai Ziua Independenței Naționale a României.

Cu această ocazie, la Miercurea-Ciuc, a fost organizat, la Monumentul Ostașului Necunoscut, un ceremonial militar și religios.

Ziua Independenței Naționale a României se sărbătorește, începând cu anul 2022, la data de 10 mai. La data de 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu rostea în plenul Adunării Deputaților Declarația de Independență a României, având ca reper eliberarea teritoriului de sub ocupația otomană. Pe data de 10 mai, la exact 11 ani de când a fost numit domnitor, Carol I semnează Declarația de Independență.

La data de 9 mai 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schumann, pune bazele formării Uniunii Europene prin implementarea planului de colaborare economică între Franța și Germania pentru eliminarea rivalităților între cele două state.

Manifestările de la Miercurea-Ciuc au început cu intonarea Imnului de stat al României, urmat de Imnul Europei. După oficierea serviciului religios, Petres Sándor, prefectului județului Harghita, a dat citire mesajului primului ministru, Marcel Ciolacu.

„Aș adăuga la acest mesaj, și sper să fiu în asentimentul celor mai mulți dintre dvs. – spunea Petres Sándor, că mă rog ca bunul Dumnezeu să ne ajute să trăim într-o țară și într-o Europă care se dezvoltă, care este cea a dialogului și a prosperității, să trăim într-o țară și într-o Europă care își păstrează și își onorează în fiecare zi tradițiile și, mai ales, să trăim într-o țară și o Europă care trăiește în pace!”.

După depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut, ceremonialul a fost încheiat cu defilarea trupelor și prezentarea onorului de către fanfara militară.

LIVIU C.

Album foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.