Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Stația de compostare: parte importantă în funcționarea SMID | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Stația de compostare: parte importantă în funcționarea SMID
Stația de compostare: parte importantă în funcționarea SMID

Stația de compostare: parte importantă în funcționarea SMID

În cadrul proiectului de mare anvergură denumit Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita (SMID), precum și în cadrul noului sistem de gestionare a deşeurilor  care va fi implementat ulterior, un obiectiv principal va fi depunerea unei cantități cât mai mici de deșeuri menajere la depozitul final din Remetea. Pentru atingerea acestui obiectiv un rol important va juca stația de compostare din cadrul centrului de gestionare a deșeurilor din Remetea. Despre importanța acestei facilități am discutat cu Zólya László, manager de proiect în cadrul Consiliului Județean Harghita.

– Care este rolul stației de compostare în cadrul proiectului de management al deșeurilor?

– Rolul stației de compostare este acela de a minimaliza cantitatea de deșeuri menajere transportate spre depozitul final. În cadrul proiectului minimalizarea cantității va fi făcută în așa mod încât să genereze și venituri pentru operator. Adică prin procesul de compostare să avem un produs care să poată fi valorificat. Stația a fost construită pentru prelucrarea anuală a unei cantități de 23.600 tone de deșeuri biodegradabile. Trebuie să menționez faptul că compostarea nu este o invenție nouă. Oamenii de la țară folosesc acest procedeu de foarte mult timp.

– Cum trebuie să ne imaginăm stația de compost, care este structura acestuia?

– Stația de compostare a unui sistem integrat județean este ca o mică fabrică, care se situează pe o arie de 10.000 m2 – și în care fluxul de lucru se desfășoară în patru secții diferite.

 – Să le luăm pe rând!

– Prima este așa-zisa zonă de pretratare a deşeurilor. Aici  se desfăşoară recepţia deşeurilor pentru compostare, sunt cântărite, iar datele sunt introduse în sistemul electronic de date. După aceasta deșeurile sunt transportate cu ajutorul încărcătorului frontal în zona de depozitare temporară , iar de aici pe linia de sortare.

Aici materialul rezultat este sortat manual și mecanic, prin acest procedeu vor fi sortate deşeurile care nu se pot composta. După aceste manevre, deşeurile vor fi dirijate spre faza de maturare. În zona de maturare, deșeul va fi depus în grămezi.

Următoarea stație este platforma de compostare intensivă. Aici avem 13 platforme cu dimensiunile de 6 m x 40 m, pe care deșeul mărunțit este așezat pe grămezi a câte 1,5 metri și este stropit cu apă. Grămezile sunt acoperite cu o folie specială, care are menirea de a reține umiditatea, dar care lasă să evaporeze gazele generate. Aceste platforme au încorporate ventilatoare de aerare care asigură procesul de insuflare de aer aferent compostării intensive, un sistem de conducte difuzor de aer, cu ajutorul căreia grămezile sunt aerisite la intervale de timp bine definite, acest proces fiind controlat electronic. Deșeul mărunțit stă pe aceste platforme aproximativ o lună, timp în care se petrec acele procese biologice și chimice care au ca rezultat transformarea materiei organice.

În zona de compostare intensivă, compostul brut produs în secțiunea premergătoare este depozitat în 7 grămezi a câte 12 m x 4 m x 40 m, care sunt rotite de mai multe ori,  și care sunt cocite timp de 12 săptămâni.

Într-o singură grămadă se produce 1.250 m3 de compost, care este selectat, împachetat și depozitat în zona de selectare.

– Cum ajunge materialul pentru compostare în stație, și ce fel de materiale pot fi compostate?

– Deșeurile biodegradabile au trei surse diferite: o sursă este deșeul biodegradabil colectat de populație. Colectarea acestui tip de deșeu nu este foarte răspândit în județ, dar proiectul nostru se bazează pe colectarea a cel puțin 16.900 de tone de astfel de deșeuri anual. Colectarea deșeurilor degradabile va cădea în sarcina operatorului regional de salubritate care va fi selectat în următoarea perioadă.

O altă sursă sunt deșeurile din parcuri (frunze, crengi) pe domeniul public. Aici aș dori să menționez faptul că în acest moment reprezintă o mare problemă colectarea  deșeurilor biodegradabile care sunt acumulate în sate, mai ales toamna. Acest proiect oferă o soluție viabilă și în acest sens: populația va putea depune gratis aceste tipuri de deșeuri în centre  de colectare selectivă a deșeurilor special amenajate.

A treia sursă de colectare a deşeurilor biodegradabile  reprezintă unitățile de alimentație. Legea interzice folosirea acestor tipuri de deșeuri pentru alimentația animalelor. Deci este obligația „producătorului sau deţinătorului” să colecteze resturile provenite din procesele de alimentație publică și să predea firmelor care se ocupă cu transportul şi valorificarea sau eliminarea acestora. Dacă noul sistemul de gestionare a deșeurilor va funcționa așa cum trebuie, aceste tipuri de deșeuri vor ajunge la stația de compostare și nu la depozitul final.

– Ce se va întâmpla cu produsul final, adică cu compostul produs?

– Compostul este un tip de sol de foarte bună calitate, care poate fi folosit în mod eficient în agricultură și în horticultură. Eu sunt convins de faptul că compostul produs în stația de compostare de la Remetea va putea fi valorificat cu ușurință și, astfel, va genera venituri suplimentare pentru operatorul centrului de la Remetea. Va fi nevoie de aceste venituri suplimentare, deoarece ca să funcționeze în parametrii optimi, stația de compostare va avea nevoie de cel puțin 15 angajați.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.