Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De Înălţare, românii îşi îndreaptă privirea către cer, acolo unde se află eroii neamului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » De Înălţare, românii îşi îndreaptă privirea către cer, acolo unde se află eroii neamului
De Înălţare, românii îşi îndreaptă privirea către cer, acolo unde se află eroii neamului

De Înălţare, românii îşi îndreaptă privirea către cer, acolo unde se află eroii neamului

 Ziua Eroilor a fost sărbătorită din nou la Monumentul-mausoleu de la Secu, Topliţa, acolo unde Moldova şi Transilvania se unesc

Primul patriarh al României, Miron Cristea, a ridicat la marginea municipiului Topliţa, aproape de punctul de întâlnire a Moldovei şi Transilvaniei, un monument în cinstea celor care s-au jertfit pentru libertatea poporului. Iar pe el a scris: „Vouă, ostaşilor români, vi s-a ridicat acest monument din partea Societăţii Cultului Eroilor.

În cinstea voastră că ne-aţi scos de sub jugul streinilor şi ne-aţi alipit la Ţara Mamă” (Miron, Patriarhul României).

La acest monument, unde îşi dorm somnul de veci 771 de ostaşi, an de an, vin românii din Topliţa şi din comunele apropiate, de Înălţare, pentru a-şi ridica privirea către cer şi în amintirea celor care cu aproape 100 de ani în urmă au murit pe câmpurile de bătălie pentru întregirea neamului românesc.

Evenimentele de ieri au început cu trecerea în revistă a gărzii de onoare, după care o rugăciune către ceruri pentru eroii şi poporul român a fost rostită de un sobor de preoţi, în frunte cu PS Andrei.

Au urmat discursurile oficialităţilor, iar defilarea gărzii a pus capăt programului oficial. Însă, aşa cum preciza primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, de foarte mulţi ani, alături de monument a fost organizată o serbare câmpenească.

 O lacrimă pentru cei care au dezrobit pământul ţării

Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Andrei, spunea despre ziua în care primul Patriarh al României, topliţeanul Miron Cristea, a decis să aşeze monumentul în care se află osemintele fericiţilor eroi că este una binecuvântată. Tot pe frontispiciul Mausoleului, deasupra inscripţiei citate anterior, stă scris:

Ostaşi eroi din vechiul regat:

Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici.

Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară  pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi se închină.

Topliţa română 1925

Miron, Patriarhul României

 

„În anul 1925 – spunea PS Andrei – cu mari emoţii, clerul, împreună cu Patriarhul Miron şi cu poporul bine-credincios au vărsat o lacrimă a sentimentului românesc pentru cei care au dezrobit pământul ţării noastre.

Veşnica lor pomenire şi Dumnezeu să-i aşeze în latura celor drepţi!”.

 Globalizarea şi migraţia conduc către uitarea strămoşilor şi a tradiţiilor

La rândul lui, primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, amintea de faptul că decizia ca Ziua Eroilor să fie marcată deodată cu Înălţarea Domnului a fost luată în urmă cu aproape 100 de ani, de către România Regală.

„Nu întâmplător – spunea Stelu Platon – aşa cum spunea şi Preasfinţia sa, primul patriarh al României, care a avut un rol important în unire, a pus acest monument aici, la confluenţa dintre Moldova şi Transilvania, aici unde, peste acest deal, încă există cazemate. De aceea, acest loc, această intrare în Topliţa, ne aduce aminte tuturor, nu numai nouă, ci şi celor care tranzitează, că aici au murit eroi şi trebuie să-i cinstim”.

Acesta remarca şi faptul că atât globalizarea, cât şi faptul că tot mai mulţi români pleacă în străinătate duc la uitarea strămoşilor, a eroilor şi a obiceiurilor. „Asta înseamnă că riscăm, în acest context global, să nu mai existăm. De aceea şcoala, părinţii, Biserica, noi toţi, trebuie să le amintim, în primul rând copiilor, de steagul nostru, de România noastră, de eroii noştri”, spunea Stelu Platon.

 Eroii noştri vor rămâne trup şi suflet din România

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, făcea referire la istoricul Nicolae Iorga, care spunea că „cine uită, nu merită”. Şi din acest motiv, spunea  Adrian Jean Andrei, „trebuie ca în această zi, cu omenească emoţie şi adâncă recunoştinţă, să ne gândim la cei care şi-au jertfit viaţa pentru ţară şi neam”.

„Eroii poporului român – continua prefectul – cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii ştiuţi doar de Dumnezeu, sunt acele personalităţi care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunităţii sau ale naţiei mai presus decât interesele proprii. (…) Precum Iisus le-a spus ucenicilor săi în momentul Înălţării: Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor, aşa eroii noştri au fost şi rămân trup şi suflet din România.

Să ne înclinăm şi noi toţi – copiii străbunilor noştri martiri – cu adâncă emoţie şi respect, în faţa jertfei celor care au făurit poporul român şi au apărat cu preţul vieţii lor graniţele patriei”.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.