Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au început controalele în pieţele agroalimentare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Au început controalele în pieţele agroalimentare
Au început controalele în pieţele agroalimentare

Au început controalele în pieţele agroalimentare

Au început şi nu se vor termina curând. De ce? Aflaţi aici!

„Urmare a numeroaselor sesizări, prin care sunt semnalate fenomene ilicite din sfera evenimentelor fiscale pe filiera comercializării fructelor şi legumelor en detail şi en gros în pieţele agroalimentare…”, se arată într-o adresă a Direcţiei Monitorizare Inspecţii, Verificare şi Control din cadrul MADR, recepţionată de specialiştii Compartimentului Judeţean Harghita, în 23 mai trebuiau să înceapă în întreaga ţară o serie de acţiuni privitoare la modalitatea de respectare a legislaţiei în domeniul comercializării legumelor şi fructelor.

Aceste acţiuni, potrivit domnului ing. Györgyi Antal Tamás, inspector al structurii teritoriale, vizează în principal verificarea organizării de spaţii de vânzare distincte de către administraţia pieţelor, rezervate producătorilor agricoli, de minimum 40% din total; existenţa documentelor care să ateste provenienţa produselor supuse vânzării, respectiv facturi fiscale, file din carnetul de comercializare în cazul agenţilor economici persoane juridice sau persoane fizice autorizate şi atestate de producător, conforme, respectiv carnete de comercializare (file) în cazul persoanelor fizice producători agricoli; verificarea etichetării corecte a loturilor de legume şi fructe supuse vânzării, cu menţiunea că pentru persoanele fizice atestatul trebuie să aibă viza la zi, datele de identificare ale vânzătorilor, specificarea sortimentelor comercializate într-un semestru şi suprafeţele cultivate pe specii.

Foarte important de menţionat aici, mai arăta ing. Györgyi, e faptul că, în situaţia depistării unor atestate de producător care prezintă suspiciuni, acţiunile de inspecţie vor fi extinse şi la primăriile emitente, şi la gospodăriile titularilor, în funcţie de constatări urmând a fi aplicate şi măsurile legale.

Am reţinut aceste detalii întrucât mi-au fost oferite şi două exemple: unul în care investigaţiile controalelor efectuale în Miercurea-Ciuc au continuat în judeţul Mureş, deoarece atestatele unor producători de acolo nu erau eliberate corect; al doilea într-un municipiu din Harghita, în care o persoană avea atestat, dar nu avea pământ. Asta se întâmpla în 2015, pentru că acum, în 2016, din momentul de debut al verificărilor şi până în momentul documentării, s-au efectuat doar zece controale şi acestea numai în municipiul reşedinţă de judeţ. Ocazie cu care, ţinea să sublinieze şeful Compartimentului, ing. Máthé Györgyi, s-a constatat că, în urma demersurilor întreprinse de inspectorii noştri, producătorii din Mureş aveau acum atestatele în regulă.

Tot în regulă au fost găsiţi şi ceilalţi producători controlaţi, din celelalte judeţe, care veniseră la Miercurea-Ciuc cu legume şi fructe proaspete din Dâmboviţa, Galaţi şi Harghita.

Foarte bine că lucrurile stau aşa în ceea ce îi priveşte şi la fel de bine ar fi dacă în ordine faţă de normele în vigoare se poziţionează şi primăriile, deoarece, în cazul lor, amenzile aplicate pentru eliberarea de atestate şi carnete de comerciant incorecte se ridică la 14.000 lei, iar dacă se dovedeşte că aceste greşeli au fost comise cu intenţie, problemele se complică rău de tot.

Experienţa acumulată în 2015, dar şi problemele identificate de inspectori pe parcursul verificărilor au impus însă şi unele schimbări în legislaţie, dovadă că acum carnetul de comerciant şi atestatul de producător nu mai sunt valabile doar pe parcursul unui an calendaristic, ci sunt valabile un an din momentul emiterii lor; s-a completat, de asemenea, data eliberării şi s-a eliminat prevederea potrivit căreia castraveţii cornişon, calitatea I, trebuiau să nu fie curbaţi şi să aibă o lungime de maximum 13 cm…

Cu convingerea că lista modificărilor survenite este mult mai consistentă, voi mai arăta aici că, potrivit d-lui ing. Györgyi, pe măsură ce cantităţile de fructe şi legume provenite din producţie autohtonă sau din import vor înregistra creşteri semnificative şi controalele se vor intensifica, ele urmând a se desfăşura pe întreg teritoriul judeţului.

Întrebate dacă tot în sarcina lor intră şi controalele privitoare la provenienţa şi calitatea florilor vândute acolo, în zona din faţa intrării opuse celei ce permite accesul în magazinul Merkur dinspre piaţă, amabilele mele gazde au spus că nu, cu toate că, la un moment dat, se discuta despre aşa ceva, dar s-a renunţat.

Îndreptându-mi paşii către acel loc, înviorat de prezenţa florilor şi forfota florăreselor, care te îmbie să cumperi trandafiri, gherbera, crizanteme şi câte şi mai câte, toate culese dis-de-dimineaţă drept din curtea lor, rezist tentaţiei şi, în gând, îmi ordonez următoarele întrebări: 1. Cine apără interesele cumpărătorului pornind de la raportul calitate-preţ? 2. De unde aduc aceste persoane florile pe care le comercializează şi în ce relaţie sunt ele cu Fiscul? şi 3. Este oare cineva dispus să caute capătul unui fir dintr-un ghem atât de rostogolit prin canalele economiei subterane?

Întreb şi eu, nu dau cu parul, ştiind foarte bine că acest fenomen a cuprins de multă vreme întreg teritoriul ţării…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.