Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Singura investiţie din ultimii doi ani a ABA Olt pe raza judeţului a fost pentru reabilitarea Lacului Şuta de lângă Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Singura investiţie din ultimii doi ani a ABA Olt pe raza judeţului a fost pentru reabilitarea Lacului Şuta de lângă Miercurea-Ciuc
Singura investiţie din ultimii doi ani a ABA Olt pe raza judeţului a fost pentru reabilitarea Lacului Şuta de lângă Miercurea-Ciuc

Singura investiţie din ultimii doi ani a ABA Olt pe raza judeţului a fost pentru reabilitarea Lacului Şuta de lângă Miercurea-Ciuc

  • Barajele Frumoasa şi Mesteacănul nu prezintă riscuri pentru localităţile din aval

Singura investiţie derulată de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Olt pe raza judeţului Harghita în anii 2021 şi 2022 a fost pentru reabilitarea Lacului Şuta, lucrări ce ar urma să fie finalizate în cursul anului viitor. Investiţia este finanţată din bugetul de stat. „Scopurile principale sunt curăţarea cuvei lacului şi a lacurilor mici din amonte, supraînălţarea lacului şi punerea în siguranţă a barajului, precum şi transformarea lacului în loc turistic şi de agrement. Datorită acestor modificări, aspectul zonei Lacului Şuta se va îmbunătăţi semnificativ. Valoarea investiţiilor este de aproximativ 5 milioane de lei”, spunea anul trecut ministrul Mediului, Tánczos Barna, după o vizită la faţa locului.

Reamintim că în urma inundaţiilor din 2006 s-a luat decizia decolmatării lacului de agrement şi pescuit Şuta, de lângă municipiul Miercurea-Ciuc, deoarece s-a observat că digul de protecţie era instabil şi ar fi putut să cedeze. Un an mai târziu, lacul a fost golit, în vederea reabilitării elementelor componente şi de atunci au trecut aproximativ 15 ani până când au demarat lucrările de reabilitare, în 2021.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, ing. Kristo Hugo, a declarat că la celelalte două baraje din bazinul hidrografic Olt – Frumoasa şi Mesteacănul de lângă oraşul Bălan – „nu sunt probleme deosebite”.

În ceea ce priveşte Barajul Frumoasa, în ultimii ani au fost efectuate lucrări de regularizare pe cursul pârâului cu acelaşi nume, în comună. La barajul de la Frumoasa există aparatură de măsură şi control prin care se verifică calitatea construcţiei şi siguranţa exploatării. Gradul de umplere a Barajului Frumoasa este de 59%.

Conform directorului SGA Harghita, există o intenţie de reabilitare a Barajului Frumoasa, în funcţie de posibilitatea de finanţare. Acesta a spus că au trecut de la punerea în funcţiune 36 de ani şi „este cazul ca să fie demarate lucrări”.

În cazul Barajului Mesteacănul, lacul de reţinere de aluviuni în amonte de Acumularea Mesteacănul se decolmatează periodic şi se efectuează lucrări de întreţinere în mod curent. Încă nu există intenţii pentru efectuarea de reparaţii capitale la această acumulare. La barajul de lângă oraşul Bălan gradul de umplere era de 100%, la nivelul normal de retenţie.

La nivel întregii ţări, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a cerut, luni, verificarea tehnică a calităţii construcţiei şi siguranţei exploatării barajelor aflate pe teritoriul României, după incidentul din data de 1 octombrie de la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba, în urma căruia locuitorii din Roşia Montană au fost evacuaţi. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională Apele Române şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, este desemnat să efectueze, în regim de urgenţă, controale/verificări de specialitate privind calitatea construcţiei şi siguranţei în exploatare a barajelor, din aria de competenţă.

În judeţ sunt avute în vedere lucrări pentru reducerea riscului la inundaţii prin regularizări şi acumulări nepermanente

Revenind la investiţii, ing. Kristo Hugo a spus că la nivelul instituţiei pe care o conduce s-au întocmit mai multe note conceptuale privind investiţiile şi lucrările ce sunt avute în vedere, care trec prin diverse etape de avizare. Avizarea se face la nivelul ABA Olt, Administraţiei Naţionale Apele Române, Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor etc.

În mare parte au fost incluse lucrări pentru reducerea riscului la inundaţii prin regularizări şi acumulări nepermanente, în limita fondurilor şi a soluţiilor aprobate.

Potrivit sursei citate, judeţul Harghita fiind o zonă de munte şi având cursuri de apă cu viteze mari, soluţiile principale sunt acumulările nepermanente pentru reducerea efectelor viiturilor. De asemenea, este prevăzută amenajarea cursurilor de apă în aval de aceste acumulări nepermanente pentru a permite descărcarea apelor după inundaţii.

Ing. Kristo Hugo a precizat că au fost cuprinşi în notele conceptuale principalii afluenţi ai râului Olt. Acesta a subliniat că bazinul hidrografic Olt acoperă o treime din judeţul Harghita, de la Bălan şi până la Băile Tuşnad (de la Izvorul Oltului şi până la ieşirea din judeţ). Tot de SGA Harghita aparţine şi zona Homoroadelor. Astfel că e vorba în principal despre afluenţii care vin din Munţii Ciucului şi Harghitei, care în anii anteriori au cauzat probleme, dând exemplu o ploaie de o jumătate de oră care a provocat inundaţii în zona Fitod – Jigodin.

Finanţarea este asigurată de la bugetul de stat, fondurile PNRR sau, după caz, surse proprii. Toate investiţiile, mai puţin cele din surse proprii, se derulează prin ABA Olt, care are sediul la Râmnicu Vâlcea şi care organizează licitaţii pentru execuţia lucrărilor.

Directorul SGA Harghita a mai precizat că an de an se face planul de gospodărire a apelor şi sunt aprobate lucrări de întreţinere şi de exploatare. Planul de gospodărire a apelor include toate cheltuielile necesare pentru execuţia şi finalizarea lucrărilor. Lucrările sunt recepţionate de către comisii de specialitate şi se iau în considerare prioritatea şi urgenţa acestora. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.