- Contractele cu furnizorii pentru livrarea produselor de panificaţie, a produselor lactate şi a fructelor au fost semnate săptămâna trecută
De luni, 3 octombrie, preşcolarii şi elevii din judeţ incluşi în programul „Cornul, merele şi laptele în şcoli” beneficiază de gustarea gratuită, a dat asigurări preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.
Potrivit acestuia, săptămâna trecută au fost semnate contractele renegociate cu furnizorii din cadrul Programului „Cornul, laptele şi merele în şcoli” pentru unităţile de învăţământ din judeţ, iar aprovizionarea cu produse lactate, de panificaţie şi fructe a început de luni în toate localităţile din judeţ.
Conform datelor care ne-au fost furnizate de reprezentanţi ai Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Harghita, Acordul-cadru semnat anterior este valabil până în 2023, dar contractele au fost renegociate pe fondul modificării preţurilor.
Laptele şi produsele lactate vor fi livrate de GORDON PROD SRL din Bisericani în majoritatea şcolilor din judeţ şi de LACTIS SRL din Odorheiu Secuiesc, care va acoperi necesarul în localităţile Odorheiu Secuiesc, Vlăhiţa, Căpâlniţa, Brădeşti, Satu Mare, Vărşag şi Zetea.
Produsele de panificaţie vor fi livrate de către FAGUL IMPEX SRL din judeţul Alba în localităţile Borsec, Capu Corbului, Corbu, Tulgheş, Bilbor, Topliţa, Gălăuţaş, Subcetate, Gheorgheni, Ditrău, Remetea, Lăzarea şi Jolotca, iar în celelalte şcoli din judeţ de către HARMOPAN SA din Miercurea-Ciuc,
În ceea ce priveşte fructele, acestea vor fi livrate de FAGUL IMPEX SRL din judeţul Alba şi de AMA FRUCT CP SRL din judeţul Suceava.
Valoarea totală a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Harghita cu furnizorii produselor incluse în gustarea gratuită de care beneficiază preşcolarii şi elevii este de 8.474.481 de lei, sumă care va fi recuperată din fonduri guvernamentale.
Orice deficienţă constatată în privinţa livrării şi/sau a calităţii produselor distribuite în cadrul Programului „Cornul, laptele şi merele în şcoli” poate fi semnalată la: info@judetulharghita.ro şi la instituţiile abilitate cu soluţionarea reclamaţiilor:
– Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita – fie la numărul de telefon: 0266/31.17.02, fie la reclamatii.harghita@anpc.ro;
– Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita – la numărul de telefon 0266/31.49.67 sau la office-harghita@ansvsa.ro;
– Direcţia de Sănătate Publică Harghita – la numărul de telefon 0266/31.04.23 sau la dspj.harghita@aspharghita.ro.
Pentru detalii cu privire la demersurile Consiliului Judeţean în cadrul acestei măsuri de sprijin educativ puteţi accesa: http://veche.judetulharghita.ro/stiri/program-lapte-corn.html.
În anul 2009, CJ Harghita a descentralizat serviciile din cadrul Programului „Lapte şi corn”, fiind prima administraţie judeţeană din ţară care a transferat realizarea achiziţiilor publice la nivelul administraţiilor locale. În 2012, potrivit dispoziţiilor Guvernului, organizarea licitaţiilor a trecut din nou în sarcina consiliilor judeţene, care au organizat licitaţii pentru fiecare localitate şi nu a existat un an în care procedurile de achiziţie să nu fie întârziate.
Începând din 2018, există şi un sistem online de urmărire a programului, implementat de Consiliul Judeţean Harghita, pentru o strictă evidenţă a elevilor care primesc laptele şi cornul, în baza căreia se face decontarea. Necesitatea existenţei acestui sistem de urmărire s-a impus după ce au fost reclamate mai multe nereguli în derularea programului.
În anul şcolar 2022-2023, în judeţul Harghita beneficiază de Programul „Cornul, merele şi laptele în şcoli” un număr total de 29.852 de preşcolari, elevi în clasele primare şi din ciclul gimnazial.
În ceea ce priveşte Programul de asigurare a unei mese calde, momentan acesta este un program pilot. Însă autorităţile locale l-ar putea implementa cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita din cota de 6% din impozitul pe venit, pe baza unei solicitări depusă de unităţile administrativ-teritoriale.
DANIELA MEZEY