Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scădere a numărului exploataţiilor zootehnice în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Scădere a numărului exploataţiilor zootehnice în Harghita
Scădere a numărului exploataţiilor zootehnice în Harghita

Scădere a numărului exploataţiilor zootehnice în Harghita

Numărul exploataţiilor zootehnice din judeţ a înregistrat o scădere destul de importantă pe parcursul a doi ani, potrivit unor informaţii prezentate de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Harghita cu prilejul şedinţei de marți a Colegiului prefectural. Astfel, numărul exploataţiilor zootehnice s-a redus cu 718 în perioada 31 decembrie 2019 – 31 decembrie 2021, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în ceea ce priveşte exploataţiile cu bovine (minus 4,35 la sută) şi cele cu caprine (minus 4,04 la sută). O scădere cu 3,15 la sută a fost constatată şi în cazul exploataţiilor cu ovine, iar în cazul celor cu suine a fost înregistrată o creştere de 1.020 (plus 13,84 la sută). Conform datelor DAJ Harghita, efectivul de bovine din judeţ a crescut cu 9.622 de capete la sfârşitul anului trecut, comparativ cu data de 31 decembrie 2019, iar cel de suine s-a mărit cu 8.093 de capete. Totodată, efectivul de ovine şi caprine a înregistrat o scădere cu 5.928, respectiv 1.311 capete.

DAJ Harghita a informat că în judeţ există un număr mare de exploataţii zootehnice cu un efectiv redus de animale, majoritatea fiind gospodării familiale. În ultima perioadă s-a constatat o concentrare a efectivului, au dispărut gospodăriile cu 1-2 vaci şi au apărut exploataţii cu 15-50 de capete, condiţie necesară pentru o dezvoltare mai rapidă şi pentru accesarea fondurilor europene. Pajiştile naturale reprezintă peste 81 la sută din suprafaţa agricolă a judeţului Harghita, aceasta constituind baza furajeră cea mai importantă, cea mai ieftină şi cea mai sănătoasă pentru animalele ierbivore.

Din suprafaţa de 72.597 de hectare de teren arabil, 39.820 de hectare sunt cultivate cu plante de nutreţ pentru animale.

În ceea ce priveşte producţia de carne, din materialul prezentat de DAJ Harghita rezultă că din cauza lipsei abatoarelor din judeţ circa 85-90 la sută din efectivele de bovine valorificate sunt pregătite vii pentru export sau pentru abatorizare prin comercianţi. În cazul ovinelor şi caprinelor există o valorificare sezonieră, iar porcinele sunt valorificate prin consum în familie şi într-un procent scăzut prin vânzări directe. Producţia de ouă din judeţ se realizează în ferme de familie şi în două unităţi cu flux industrial cu circa 100.000 de găini, iar producţia de carne de pasăre are loc tot în ferme, precum şi într-o unitate de flux industrial.

DAJ Harghita a mai informat că în judeţ sunt aproximativ 20.500 de familii de albine, iar producţia de miere este influenţată de condiţiile meteorologice şi de practicarea stupăritului pastoral.

De asemenea, producţia de lână şi pielicele este influenţată de lipsa procesatorilor, lâna ajungând un produs secundar, chiar nevalorificabil.

În materialul DAJ Harghita se arată şi că datorită condiţiilor agricole specifice din judeţ nu se poate vorbi separat despre producţia zootehnică şi cea vegetală, existând un număr foarte mare de exploataţii agricole mixte cu dimensiuni mici şi mijlocii, exploataţii nespecializate pe creşterea animalelor şi pe culturi vegetale. Baza furajeră pentru sectorul zootehnic este asigurată de sectorul vegetal, în perioada de vară prin producţia de iarbă de pe păşunile cu valoare biologică ridicată şi de plante furajere perene şi anuale, iar în perioada de stabulaţie este constituită din furaje obţinute din sectorul vegetal, recoltate şi depozitate în condiţii optime. Existenţa suprafeţelor mari de pajişti permanente care se pretează pentru agricultura ecologică reprezintă un potenţial ridicat pentru valorificarea produselor zootehnice ca produse bio, care asigură fermierilor un venit suplimentar, a mai precizat DAJ Harghita, menţionând totodată că în anul 2021 au fost înregistraţi în Sistemul Integrat de Agricultură Ecologică 708 producători agricoli cu o suprafaţă de peste 29.000 de hectare.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.