Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean se redeschide la începutul săptămânii viitoare | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sănătate » Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean se redeschide la începutul săptămânii viitoare
Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean se redeschide la începutul săptămânii viitoare

Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean se redeschide la începutul săptămânii viitoare

  • Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: „Accidentul nefericit de la oftalmologie nu se mai poate întâmpla; actuala renovare s-a realizat cu resurse nelimitate de energie, timp şi materiale, pentru siguranţa pacienţilor”

„Îmi menţin declaraţia pe care am făcut-o când s-a vorbit pentru prima dată în spaţiul public despre acest accident: că nu vorbim despre malpraxis”, a declarat luni Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor în cadrul unei înregistrări live pe Facebook, evidenţiind că niciunul dintre controalele efectuate până în prezent în cadrul anchetei, declanşată la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean după ce 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă în zilele de 12 şi 13 ianuarie 2022 au dezvoltat Endoftalmită, nu pomeneşte despre acest lucru, analizele de laborator indicând prezenţa bacteriei Pseudomonas aeruginosa.

„Nu vorbim de malpraxis, nu vorbim de nimic, deocamdată toate controalele nu pot spune cu exactitate care a fost sursa infectării. De aceea, veţi vedea, vom detalia ce fel de activităţi s-au derulat pentru a preveni şi totodată pentru a asigura servicii de calitate”, a precizat Borboly Csaba.

Despre igienizarea secţiei şi despre noile investiţii realizate în ultimele trei luni la Secţia de Oftalmologie a vorbit directorul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, ec. Stekbauer Zsombor Norbert.

„Igienizarea s-a efectuat de către serviciul propriu al spitalului. S-au făcut reparaţii curente, igienizarea blocului operator şi a saloanelor. Tot ce ţine de lucrările de pregătire a suprafeţelor s-a făcut de personalul propriu. Au fost făcute şi achiziţii de tâmplării PVC, pentru a avea siguranţa că se pot igieniza mai uşor. De asemenea, suprafeţele au fost acoperite cu tapet şi covor din PVC din aceleaşi considerente. Montarea acestor tâmplării a fost făcută în aşa fel încât să putem asigura circuitele necesare pentru bolnavi şi pentru personal”, a precizat ec. Stekbauer Zsombor Norbert.

Cheltuielile generate de lucrările solicitate pentru reavizare impuse de Direcţia de Sănătate Publică Harghita şi pentru noile achiziţii se ridică la peste 90 de mii de lei.

„Undeva la 30 de mii de lei a costat tapetul şi covorul PVC, tâmplăria PVC în jur de 35 de mii de lei. S-au făcut şi achiziţii noi: am cumpărat un lavoar chirurgical pentru igiena mâinilor, care a costat 19 mii de lei, am montat un sistem de control acces în blocul operator care a costat 2.500 de lei şi mobilier din inox pentru aparatura de sterilizare în noua cameră de sterilizare, constând în chiuvetă şi două mese confecţionare din acest material, care au costat în jur de 4.000 de lei”, a detaliat directorul administrativ al spitalului judeţean.

Dr. Bodó Pál, şeful Secţiei de Oftalmologie a SJU, a afirmat că aceasta îşi va reîncepe activitatea săptămâna viitoare, până în prezent fiind trataţi aici doar pacienţii care nu au necesitat intervenţii chirurgicale.

„În această perioadă (de la mijlocul lunii ianuarie şi până în prezent – n.a.) patru bolnavi au fost trimişi la alte spitale – doi la Odorheiu Secuiesc şi doi la Sfântu Gheorghe. Redeschiderea secţiei este aşteptată şi de pacienţi, şi de noi”, a arătat dr. Bodó Pál.

Urgenţele au fost rezolvate la Ambulatoriul de specialitate, iar pacienţii care au necesitat intervenţie şi nu internare au fost direcţionaţi către Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU a completat dr. Kiss Ildikó, medic primar oftalmolog.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Konrád Judit, a anunţat că Secţia de Oftalmologie îşi va deschide porţile la începutul săptămânii viitoare.

„Sper să terminăm săptămâna aceasta lucrările începute, dezinfecţia generală şi curăţenia generală. După aceea se vor preleva probe de pe toate suprafeţele şi dacă toate rezultatele vor ieşi negative, luni, 2 mai, vom putea începe activitatea de spitalizare de zi şi de internare continuă”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

În ceea ce priveşte starea celor 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă în 12 şi 13 ianuarie şi care au dezvoltat Endoftalmită în urma intervenţiilor chirurgicale, necesitând reoperarea pentru îndepărtarea elementelor inflamaţiei ochiului, dr. Bodó Pál a afirmat că nouă dintre aceştia au probleme de vedere.

„În cazul unui număr de trei pacienţi a fost eviscerat ochiul operat la care a apărut infecţia (constând în eliminarea părţii interioare a globului ocular afectată de infecţie, păstrând partea exterioară şi muşchii acestuia, astfel încât să permită mişcările voluntare şi involuntare ale ochiului, potrivit specialiştilor – n.a.), starea lor fiind „stabilă” în prezent.

„La alţi şase pacienţi, din păcate vederea a fost foarte-foarte slabă şi a apărut atrofizarea globului ocular, ceea ce înseamnă că vederea continuă să scadă şi nu ne putem aştepta la îmbunătăţirea ei”, a adăugat şeful Secţiei de Oftalmologie.

La final preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a menţionat că rezultatele anchetei efectuată de echipa de control a Ministerului Sănătăţii în acest caz nu au sosit, perioada de evaluare fiind prelungită cu încă 20 de zile.

„Echipa de control a ministerului trebuie să depună procesul verbal cu rezultatele (anchetei – n.a.) până la 20 mai şi atunci vă vom informa. Despre ancheta Poliţiei nu ştim nimic încă. Un singur lucru ştim concret, chiar astăzi am discutat: nici la CJ, nici la SJU şi nici la Secţia de Oftalmologie nu a fost depusă până acum nicio solicitare de despăgubire din partea pacienţilor (care au de suferit în urma infectării cu Pseudomonas aeruginosa – n.a.)”, a concluzionat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, instituţie în a cărei administrare se află Spitalul Judeţean de Urgenţă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.