Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte harghitene de succes: Cum a uitat doamna Rácz de perdele şi ce ne-a spus fără perdea | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Proiecte harghitene de succes: Cum a uitat doamna Rácz de perdele şi ce ne-a spus fără perdea
Proiecte harghitene de succes: Cum a uitat doamna Rácz de perdele şi ce ne-a spus fără perdea

Proiecte harghitene de succes: Cum a uitat doamna Rácz de perdele şi ce ne-a spus fără perdea

După cum arătam într-un articol anterior, campania Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), care se desfăşoară în perioada martie-august pe întreg teritoriul ţării, urmăreşte, prin prezentarea exemplelor de bună practică în accesarea fondurilor europene, transmiterea informaţiilor către public în mod corect, pozitiv şi susţinut, asigurând totodată cadrul optim pentru stabilirea de noi contacte cu liderii de opinie din spaţiul public şi privat, care pot contribui la diseminarea informaţiei către beneficiarii PNDR.

Această campanie se derulează, după cum arăta domnul Pál Csaba, coordonator local LDK, sub denumirea „Reţeaua Naţională a Multiplicatorilor Informaţiilor despre PNDR – EuroAgricola” şi are ca slogan „Împreună creştem satul românesc!”.

Cu menţiunea că multiplicatorii sunt persoane fizice, instituţii sau organizaţii active la nivel local, regional sau naţional, care preiau din surse oficiale, adaptează şi multiplică informaţiile pe teme de finanţare a agriculturii şi dezvoltării mediului rural, vă voi spune acum, stimaţi cititori, că în judeţul nostru campania a debutat săptămâna trecută, cu vizitarea unui proiect realizat într-o localitate din apropierea municipiului Miercurea-Ciuc.

Foarte bine organizată, acţiunea l-a avut ca principal coordonator pe d-l Pál Csaba, secundul său fiind, după părerea mea, domnul Ioan Hîrb, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Harghita. Doi specialişti care şi-au sincronizat excelent paşii, făcând astfel posibilă atingerea ţintei propuse, începând cu selectarea invitaţilor, unii dintre ei poate viitori multiplicatori de informaţie, şi terminând cu vizitarea obiectivelor – proiecte realizate ori în execuţie, cărora ar trebui să li se ducă vestea, că nu degeaba au fost socotite drept proiecte de succes. Acuma, cât, cum şi cine va înlesni accesul la povestea lor mi-e greu să vă spun întrucât reţeaua multiplicatorilor de informaţie se bazează pe voluntariat, dar nu mi-e deloc greu să vă spun cam cine figurează pe lista invitaţilor la drumeţie: reprezentantul Centrului Regional APDRP Alba Iulia, domnul Marian Ionescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură, domnul Török Eugen; directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, domnul Ladó Zsolt; împuternicitul Producătorilor agricoli din Ciucul de Jos, domnul Szenyes Gábor; reprezentanta Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din zona Odorhei, doamna Biró Jolán; primarii comunelor Bilbor şi Lupeni; alţi domni şi doamne interesaţi şi interesate de ceea ce înseamnă un proiect aducător de fonduri europene.

Revin însă la prima zi şi la activităţile incluse pe agenda ei şi încep cu vizitarea proiectului PNDR din satul Ciucani, comuna Sânmartin, „Înfiinţarea restaurantului cu specific local”, al cărui beneficiar este SC Tulit Group SRL. O fac cu convingerea că, indiferent de valoarea proiectelor şi de obiectul lor de activitate, cei care le-au materializat ori sunt cu ele în execuţie, au destule de spus în interesul celor aflaţi încă la început de drum.

De pildă, la Ciucani, persoana care ne-a vorbit despre proiect a fost doamna Rácz Erzsebet, mama reprezentantului beneficiarului, domnul Tulit Levente. Ei bine, această doamnă, consilier local pentru a cincea oară, eu cred că ar putea răsturna şi munţii prin energia pozitivă pe care o emană. După ce la modul serios ne-a prezentat localul şi ne-a spus că valoarea totală a proiectului a fost de 909.020 lei, că valoarea eligibilă a totalizat 765.089 lei şi că valoare de finanţare nerambursabilă a însemnat exact 532.562 lei, cu puţină nostalgie şi cu mult umor simpatica noastră gazdă a trecut la povestea familiei sale şi la motivul pentru care membrii ei s-au gândit la o astfel de investiţie. Un restaurant cu specific local, care în ziua vizitei noastre era deja închiriat pentru următoarele trei luni…

În ideea că cineva ar putea crede că totul a mers şnur, mă văd obligată să vă mai spun ceva în plus: doamna Rácz s-a declarat foarte mulţumită de relaţia cu OJPDRP Harghita şi de sprijinul primit de la acel nivel, dar nu s-a arătat deloc mulţumită de relaţia cu băncile, până când una dintre ele i-a venit în ajutor, scoţând-o din impas.

Nu a fost mulţumită nici de ea şi nici de băieţii ei, pentru că, după cum ne mărturisea, când proiectul a fost gata, a realizat că, neincluzând în el, aşa cum ar fi putut-o face, nişte cheltuieli pentru perdele, feţe de masă, televizor şi alte lucruri de acest fel, absolut indispensabile într-un restaurant, s-a văzut nevoită să facă cheltuieli în plus, lăsându-şi „familia în fundul gol!”.

Am povestit toate astea, pentru că iată ce se poate întâmpla! Mai mult chiar, pe seama discuţiilor purtate acolo, am mai reţinut ceva: relaţia beneficiarului de proiect cu firma de consultanţă nu trebuie să înceteze odată cu încasarea banilor pentru serviciile prestate, de către cea din urmă, că doar de aceea e firmă de consultanţă.

***

Prima zi s-a încheiat cu prezentarea PNDR şi finanţarea proiectelor de investiţii de către dr. ing. Ioan Hârb, directorul OJPDRP Harghita, urmată de prezentarea făcută de domnul Pál Csaba, coordonator local LDK, referitoare la instrumentele de comunicare ale multiplicatorilor de informaţii.

Într-un număr viitor al jurnalului nostru, despre alte proiecte de succes din Harghita. Urmăriţi-ne!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.