În perioada 24 martie – 10 aprilie 2014 se desfăşoară campania de luptă împotriva unei boli grave cu incidenţă mare, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei. Mesajul campaniei din acest an – după cum ne-a informat printr-un comunicat de presă d-na dr. Tar Gyöngy, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita – este: „Atinge Ţinta de 3 Milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă Tuberculoza”.
Din datele statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) rezultă că în fiecare an 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. Un număr de 1,3 milioane de oameni mor din cauza tuberculozei. Un număr de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor nu primesc îngrijirile medicale necesare. Peste 95 la sută din cazuri au apărut în ţările cu venituri mici şi medii. Tuberculoza se regăseşte printre primele trei cazuri de deces la femeile cu vârste între 15-44 de ani. În 2012, aproximativ 530.000 copii au fost diagnosticaţi cu TB, iar 74.000 copii au murit din cauza tuberculozei. Deşi numărul anual de cazuri de boală scade cu valori mici, există un semnal că obiectivele stabilite de către OMS de a reduce numărul de cazuri de boală vor fi atinse şi după 2015.
Potrivit datelor WHO/Europa, HFA Database din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Europeană.
România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză – 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 de bolnavi de tuberculoză decedează anual.
Campania de luptă împotriva tuberculozei din 2014 urmăreşte toate obiectivele înscrise în Planul Global Stop TB 2011-2015 şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.
În vederea creşterii controlului TB – se precizează în comunicatul de presă – şi în conformitate cu Strategia de ţară preconizată pentru perioada 2013-2017, se urmăreşte a se acorda prioritate următoarelor măsuri din Programul Naţional de Control al Tuberculozei, realizat sub coordonarea Ministerului Sănătăţii: introducerea progresivă într-un număr limitat de laboratoare performante, a tehnicii moleculare rapide capabilă a depista în timp cât mai scurt TB şi chimiorezistenţele: procurarea prin procedură de achiziţie centralizată a medicamentelor antituberculoase; măsuri riguroase de reducere a transmiterii infecţiei tuberculoase în rândul populaţiei: o mai bună integrare a copiilor în practici standard de control al tuberculozei; încurajarea pacienţilor cu TB şi a comunităţilor în scopul combaterii bolii tuberculoase.