Preţuri mai mici, impozite mai mari! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 septembrie 2024
Home » Economic » Preţuri mai mici, impozite mai mari!
Preţuri mai mici, impozite mai mari!

Preţuri mai mici, impozite mai mari!

2016, primul an din zona de influenţă a noului Cod fiscal (I)

Despre ele vorbesc din nou cu colaboratorul nostru, ec. Kedves Emeric din Miercurea-Ciuc

Şi asta pentru că semnalele recepţionate de la cititori ne arată că astfel de probleme îi interesează…

 – Îmi spuneaţi că anul 2016 începe cu reduceri de preţuri la produse şi servicii, ca urmare a scăderii TVA şi nu numai. Vă rog să exemplificaţi…

– Reducerea impozitului pe dividende la 5%, reducerea taxei pe valoarea adăugată, de la 9 la 5 procente pentru cinematografe, muzee, livrări de cărţi ş.a., precum şi pentru evenimente culturale prin scăderea ei de la plafonul iniţial la cel amintit anterior. Sigur, nu am cum să omit nici ieftinirea la energia electrică, dar asupra acestui lucru voi reveni.

– Cu veştile acestea încep să văd perspectiva în roz…

– De ce nu, fiindcă dacă am în vedere faptul că BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va înregistra valori negative până în luna mai a.c., urmând ca mai apoi să revină în teritoriu pozitiv cu 1,1 la sută, sub intervalul ţintei Băncii Naţionale de 2,5%, cred că pentru un timp vă puteţi bucura de această nuanţă. Vă recomand totuşi să o faceţi moderat!

– O taxă pe valoarea adăugată mai mică ar putea antrena, să zicem, şi o reducere a preţului la benzină?

– Da, dovadă că mulţi automobilişti au şi constatat acest lucru, dar trebuie ştiut că preţurile la benzină şi motorină depind de evoluţia cotaţiei petrolului pe pieţele externe, în condiţiile în care statul român a menţinut atât acciza, cât şi supra-acciza, eliminarea ultimei dintre ele fiind prevăzută pentru începutul anului 2017.

– În 2016, care este cursul de schimb la care se calculează acciza?

– Cel din anul trecut, pe care MF a decis să îl menţină întrucât inflaţia a fost negativă. Aş mai completa însă informaţia privind accizele, spunând că în rândul produselor accizabile se mai regăseau, pe lângă motorină şi benzină, energia electrică, gazele naturale, alcoolul, ţigările, cafeaua, confecţiile din blană şi iahturile.

– Cum pentru majoritatea dintre noi iahturile nu reprezintă o prioritate, referiţi-vă la celelalte, mai ales că, am sesizat, v-aţi exprimat la timpul trecut.

– Am făcut-o deoarece noul Cod fiscal elimină acciza pentru o serie de produse cum ar fi cafeaua, blănurile şi iahturile; o coboară cu 30 de procente în cazul băuturilor alcoolice; o menţine, după cum arătam, la energia electrică şi carburanţi; o creşte la ţigarete şi o introduce la ţigaretele electronice.

– Dacă factura la energia electrică va scădea ca urmare a reducerii tarifelor de distribuţie şi a bonusului de co-generare, ce surprize ne aşteaptă legat de factura la gazele naturale?

– Tot ce pot să vă spun e că, undeva, pe la mijlocul anului, consumatorii industriali vor plăti cu 5-6% mai puţin, în timp ce consumatorii casnici vor plăti în funcţie de evoluţia calendarului de liberalizare a preţurilor. Cu alte cuvinte, ei sunt cei ce vor avea parte de surprize în factura de gaze, iar dacă acestea vor fi sau nu plăcute, rămâne să vedem…

– O modificare importantă din Codul fiscal vizează, după cum aveam să aflu la un moment dat, impozitul pe dividende. Puteţi detalia?

– Acest impozit scade de la 16 la 5 procente şi se aplică pentru câştigurile anului 2016, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% pentru bugetul asigurărilor de sănătate, cu menţiunea că baza de calcul va fi plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie…

ŞTEFANA DRĂGHICI

În numărul viitor al jurnalului nostru veţi găsi amănunte legate de impozitarea proprietăţilor şi nu numai…

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.