Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele CJ Harghita îi solicită ministrului Agriculturii să debirocratizeze condiţiile de accesare a finanţărilor pentru zona montană | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Preşedintele CJ Harghita îi solicită ministrului Agriculturii să debirocratizeze condiţiile de accesare a finanţărilor pentru zona montană
Preşedintele CJ Harghita îi solicită ministrului Agriculturii să debirocratizeze condiţiile de accesare a finanţărilor pentru zona montană

Preşedintele CJ Harghita îi solicită ministrului Agriculturii să debirocratizeze condiţiile de accesare a finanţărilor pentru zona montană

  • Borboly Csaba: „Birocraţia excesivă, termenul scurt şi gradul de cofinanţare ridicat au dus la un eşec al programelor de investiţii lansate de Agenţia Naţională a Zonei Montane”

În data de 12 octombrie anul curent, Guvernul a adoptat trei Hotărâri privind acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiţii care vizează zona montană: înfiinţarea stânelor montane, a centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui, a centrelor de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice. Bugetul alocat acestui program a fost de aproape 220 de milioane de lei, sesiunea de depunere a proiectelor de investiţii având loc în perioada 25 octombrie – 29 noiembrie.

Deşi Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, împreună cu ADI de Dezvoltare Rurală, Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita şi Asociaţia fermierilor a organizat mai multe sesiuni de informare şi acţiuni de sprijinire a micilor fermieri în procesul de întocmire şi depunere a documentaţiei. La finalul perioadei alocate depunerii proiectelor, din judeţul Harghita au fost depuse zece solicitări de finanţare.

László Csongor, directorul ADI de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, a afirmat că motivele pentru care nu au fost depuse mai multe solicitări de finanţare au fost: termenul scurt de depunere a proiectelor, contribuţia proprie de 50% şi birocraţia excesivă, în condiţiile în care sunt necesare, între altele, un studiu de fezabilitate, o serie de avize, precum şi codul CAEN.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Petre Daea, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita arată că pentru cele trei programe de sprijin dedicate zonei montane derulate recent au aplicat foarte puţini fermieri, nu din cauza lipsei cererii şi interesului din partea acestora, ci din cauza cerinţelor complexe şi a cotei ridicate de cofinanţare.

„Ceea ce este supărător este faptul că interesele fermierilor nu au fost luate în considerare atunci când au fost lansate aceste programe, deoarece cofinanţarea de 50% reprezintă o povară uriaşă pentru fermierii obişnuiţi, mai ales că vorbim despre o rambursare ulterioară a investiţiei. Pe de altă parte, composesoratele care, în cazul judeţului Harghita, de exemplu, deţin cea mai mare parte a păşunilor şi au suficient capital pentru cofinanţare, nu au fost lăsate să aplice. Dar nu numai păşunile, ci şi majoritatea pădurilor noastre aparţin composesoratelor, ceea ce nu permite colectarea fructelor de pădure şi a ciupercilor fără acordul proprietarului, aşadar, pentru toate apelurile de finanţare composesoratele ar fi interesate şi în măsură să aplice”, precizează preşedintele Consiliului Judeţean Harghita în scrisoarea semnată de acesta şi adresată ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Suma rămasă la nivel naţional după depunerea solicitărilor este de 163.513.790 de lei (74,45%) conform site-ului azm.gov.ro, denotând, în opinia conducerii CJ Harghita, „că aceste apeluri nu sunt potrivite pentru fermierii din zonele montane”. În aceste condiţii, „pentru remedierea” situaţiei, Borboly Csaba propune lansarea unui nou apel de finanţare, prin care să se solicite o cofinanţare mai mică din partea fermierilor, să fie acceptată participarea composesoratelor şi relaxarea condiţiilor de accesare a finanţării.

„Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că produsele realizate manual, la munte, necesită mult mai multă muncă umană şi energie decât cele produse cu uşurinţă de maşinile de la câmpie, ca să nu mai spunem că acestea sunt produse mai sănătoase, organice şi nu pot fi comparate calitativ cu produsele tratate, modificate genetic. Pentru ca aceste produse sănătoase să fie mai uşor de produs şi de consumat, vă rugăm să lansaţi un nou apel de finanţare cu condiţii de aplicare mult mai uşoare şi care să reducă birocraţia, astfel încât fermierii şi micii noştri producători să poată aplica”, se solicită prin intermediul scrisorii trimisă ministrului Petre Daea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a ţinut să precizeze că apreciază eforturile ministrului Daea de sprijinire a dezvoltării zonelor montane, adăugând că acestea trebuie să fie dublate de proceduri simple care să faciliteze accesul la resurse pentru cei care doresc să investească.

„Ţin să precizez faptul că apreciez eforturile dumneavoastră de a sprijini fermierii din zonele montane, dar trebuie ca aceste măsuri să fie mai simple, mai puţin birocratice şi mai accesibile pentru factorii interesaţi. Altfel, exploatarea tradiţională a terenurilor şi a agriculturii din zonele noastre montane va dispărea încet-încet şi, odată cu ea, biodiversitatea din România va deveni mai săracă (…)”, a consemnat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, în finalul documentului adresat ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.