Un bilborean geograf, dr. Tofan George-Bogdan, obţine premiul „Dimitrie Onciul”al Academiei Române | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Cultură » Un bilborean geograf, dr. Tofan George-Bogdan, obţine premiul „Dimitrie Onciul”al Academiei Române
Un bilborean geograf, dr. Tofan George-Bogdan, obţine premiul „Dimitrie Onciul”al Academiei Române

Un bilborean geograf, dr. Tofan George-Bogdan, obţine premiul „Dimitrie Onciul”al Academiei Române

Miercuri, 7 decembrie 2022, ora 10:00, în Aula Academiei Române a avut loc festivitatea de decernare a Premiilor Academiei Române pentru anul 2020. La propunerea Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie, validată de Prezidiul Academiei Române, în şedinţa solemnă a Adunării Generale a Academiei Române a fost acordat domnului dr. George-Bogdan TOFAN premiul „Dimitrie Onciul”, pentru lucrarea „Octavian C. Tăslăuanu – Spovedanii I-XV” (3 volume), apărută în 2020 la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca.

De subliniat este faptul că propunerea pentru premiere către Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române a fost înaintată de Institutul de Istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca, însoţită şi de un referat de recomandare, semnat de către prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române şi directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca.

Acest premiu reprezintă cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi un cercetător o singură dată în viaţă, dar remarcabil este faptul că în sfârşit opera scriitorului şi omului politic Octavian C. Tăslăuanu intră în Panteonul culturii româneşti, un loc binemeritat, de foarte mult timp. Mai mult decât atât, această gratulare este dublată şi de aspectul mai puţin ştiut de către publicul larg, şi anume că în perioada studenţiei, Octavian C. Tăslăuanu sub conducerea lui Dimitrie Onciul a realizat lucrarea Originea huniadeştilor, obţinând premiul Hiller al Fundaţiei Carol I.

Excelsior!

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.