Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Deoarece medicii de familie nu sunt obligaţi să primească pe listă orice persoană:Probleme cu integrarea etnicilor romi în sistemul medicinii de familie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate »
Deoarece medicii de familie nu sunt obligaţi să primească pe listă orice persoană:
Probleme cu integrarea etnicilor romi în sistemul medicinii de familie
<h5><i>Deoarece medicii de familie nu sunt obligaţi să primească pe listă orice persoană:</i></h5>Probleme cu integrarea etnicilor romi în sistemul medicinii de familie

Deoarece medicii de familie nu sunt obligaţi să primească pe listă orice persoană:
Probleme cu integrarea etnicilor romi în sistemul medicinii de familie

  • Modificări importante din 2023

Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, ec. Duda Tihamér Attila, a explicat faptul că prevederile actuale obligă un medic de familie să înscrie pe propria listă o persoană doar dacă aceasta este minoră şi înainte nu a figurat la alt doctor. Concret, dacă o femeie este înscrisă pe lista unui medic de familie, în momentul în care a născut medicul are obligaţia să înscrie nou-născutul pe lista sa. Ulterior, dacă mama decide să transcrie copilul la alt medic, acesta din urmă deja poate să refuze înscrierea.

Un alt exemplu, un copil de etnie romă care s-a născut şi nu figurează în evidenţe, după ce se îmbolnăveşte, la prima prezentare la medic trebuie înscris în mod obligatoriu. Însă, dacă ulterior doreşte să se transfere la alt medic, acesta nu este obligat să-l preia.

În schimb, persoanele majore pot fi refuzate din start de către medicul de familie.

În aceste condiţii, odată cu scăderea numărului medicilor de familie, pot apărea situaţii excepţionale. Iar una a fost în Odorheiu Secuiesc.

Anul trecut, în municipiul de pe Târnava Mare, după ce un medic de familie a decedat, mulţi romi care erau înscrişi pe lista lui nu au fost preluaţi de alţii. S-au organizat întâlniri între factorii decizionali – Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia de Asistenţă Socială, Primărie, Casa de Asigurări de Sănătate, medici de familie din municipiu. Duda Tihamér Attila ne spunea că, între timp, cazul de acolo a fost rezolvat parţial.

Însă o situaţie asemănătoare a apărut la Miercurea-Ciuc. Aici, peste 140 de etnici romi nu sunt înscrişi la medicul de familie. „S-a făcut o inventariere de către primărie şi se ştie că aceste persoane nu sunt înscrise. Se încearcă să se găsească soluţii. Pentru minorii care nu au fost înscrişi este simplu, dar pentru celelalte categorii este o problemă, pentru că medicii nu vor să-i accepte din anumite motive”, preciza directorul CAS Harghita.

Ec. Duda Tihamér Attila mai spunea că situaţii de acest gen apar mai mult în mediul urban, acolo unde sunt şi mai mulţi medici de familie şi fiecare zice de ce să vină la mine, să meargă la altcineva. În schimb, în comunităţile rurale aceste probleme se rezolvă mai uşor.

Modificări în sistemul medicinii de familie

Directorul general al CAS Harghita preciza faptul că în noul Contract Cadru se prevede ca toate persoanele rezidente, indiferent că au sau nu statut de asigurat, vor beneficia de acelaşi pachet la medicul de familie. Aşadar, la medicul de familie nu va mai exista pachetul minimal şi pachetul de bază, ci cu toţii vom fi la fel şi la medicul de familie vom avea aceleaşi drepturi. Fiecare va putea primi un bilet de trimitere de la medicul de familie sau o reţetă, indiferent dacă figurează ca persoană asigurată în sistemul public de sănătate sau nu; însă, mai departe, la farmacie sau cabinetele de specialitate ori laboratorul de analize, de compensare pe baza acelei trimiteri vor beneficia tot numai persoanele asigurate.

Potrivit sursei citate, la nivelul judeţului sunt aproximativ 50.000 de persoane care nu există în sistem, fiind vorba de persoane neasigurate, care nu au beneficiat de servicii medicale sau care au plecat din ţară fără forme legale în sensul asigurării. „Toate aceste categorii, vorbim de circa 50.000, care sunt în ţară vor fi înscrise la medicul de familie începând de anul viitor şi medicul de familie va primi contra-valoarea serviciilor pe care le va efectua, nu va fi plătit per capita”, arăta Duda Tihamér Attila.

„Se fac paşi în acest sens, dar regulile de înscriere rămân aceleaşi şi s-ar putea să existe categorii pe care anumiţi medici de familie nu le acceptă, indiferent că aparţin comunităţii rome sau alteia; dacă sunt prea solicitaţi, dacă au multe persoane înscrise, ca să poată asigura servicii de calitate trebuie să se limiteze şi ei la un anumit număr”, concluziona directorul CAS Harghita.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.